Ukraina; angrep på journalist og flyktning fra Kasakhstan

Den ukrainske regjeringa må sørge for Aidos Sydykovs sikkerhet

Publisert på nettstedet Human Rights Watch News , Berlin 21.juni 2024 (Artikkelen er noe forkorta. Oversetters merknad)

Åstedet for skytinga av Aidos Sadykov i Kiev, Ukraina, 18. juni 2024. © 2024 t.me/UA_National_Police

Åstedet for skytinga av Aidos Sadykov i Kiev, Ukraina, 18. juni 2024. © 2024 t.me/UA_National_Police

(Berlin, 21. juni 2024) – Ukrainske og kasakhstanske myndigheter bør gjennomføre en effektiv etterforskning av skytinga mot en uavhengig kasakhstansk journalist i Kiev , 18. juni 2024. Vedkommende er et tidligere medlem av ei politisk opposisjonsgruppe i Kasakhstan. Den ukrainske regjeringa bør sørge for at de ansvarlige blir stilt for retten og gi beskyttelse for ham og hans kone, som også er en uavhengig journalist. 

Basert på media og politirapporter utstedt rett etter skytinga, ble Aidos Sadykov beskutt av en uidentifisert overfallsmann mens han satt i sin egen bil, nær leilighetsbygget der han bor i Kiev. Sadykov overlevde angrepet, men befinner seg i en kritisk tilstand på et sykehus i Kiev. Kona hans, Nataliya Sadykova, var også i bilen, men ble ikke skada. Kvinnen ble ikke skadet.» Den 19. juni fortalte  Nataliya Sadykova til media at kula hadde truffet mannen hennes i tinningen og påvirka hjernen hans og at nevrokirurger opererte mannen hennes i mer enn to timer. Hun ble sitert på at «tilstanden hans er svært alvorlig».Den ukrainske regjeringa bør sørge for at de ansvarlige blir stilt for retten og gi beskyttelse for ham og hans kone, som også er en uavhengig journalist. 

«Nyheten om angrepet på Sadykov på høylys dag i Kiev sentrum er dypt urovekkende,» sier  Hugh Williamson , Europa- og Sentral-Asia-direktør i Human Rights Watch. «Ukrainske myndigheter bør sørge for Sydykovs sikkerhet, identifisere angriperen, stille dem for retten og finne ut hvem som beordra angrepet. Kasakhstan bør vise at det er forplikta til å følge rettsstats-prinsipper under denne prosessen.»

Riksadvokatens kontor 18. juni uttalte på sosiale medier at politiet hadde åpnet etterforskning av «et drapsforsøk på en journalist, en borger av Kasakhstan (del 2 av artikkel 15, del 1 av artikkel 115 i Ukrainas straffelov). Mannen ligger nå på sykehus i alvorlig tilstand.» Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokaev sa 19. juni at myndighetene i Kasakhstan vil samarbeide med etterforskninga.  

Aidos Sydkov Foto: Privat

Aidos Sydykov var formann for den regionale avdelinga i Aktobe i det nasjonale sosialdemokratiske opposisjonspartiet «Azat» fram til 2010. Han er kjent for sitt kritiske syn på Kasakhstans regjering, og har spesielt anklaga den for pro-russisk politikk. Han er en av grunnleggerne av den populære YouTube-kanalen Base (Басе), med mer enn én million abonnenter og en Telegram-kanal med samme navn.

Base rapporter om politisk sensitive temaer, inkludert protester fra arbeidere over hele Kasakhstan. Den kritiserer politikken til den kasakhstanske regjeringa, og gjennomfører journalistiske undersøkelser av korrupsjon og oligarker og deres familier. 

Bases arbeid under og etter hendelser i januar 2022 i Kasakhstan og hendelser i juli 2022 i Karakalpakstan, Usbekistans autonome region. I begge situasjoner brukte sikkerhetsstyrker dødelig makt mot demonstranter. Base gjorde i den sammheng en avgjørende innsamling av videomateriale fra vitner til hendelsene. 

Sadykov og Sadykova flykta fra Kasakhstan i 2014 etter at kasakhstanske myndigheter oppretta en straffesak mot Sadykova, hvor han ble anklaga for bakvaskelse , en lovbrudd som ble avkriminalisert i 2020. De har siden 2014 bodd i Kiev, hvor begge har flyktningestatus. 

Den kasakhistanske regjeringa har tidligere vært ute etter Sadykov med kriminelle etterforskninger og rettsforfølgelse. I 2010 ble han dømt til to års fengsel på grunnlag av anklager for «hooliganisme» og ble løslatt i 2012. Sadykov og hans støttespillere hevda at grunnlaget for straffesaken var oppdikta. 

oktober 2023 satte kasakhstanske myndigheter Sadykovs på en ettersøktliste i Kasakhstan, og anklaga dem for å «oppfordre til splid med utganspunkt i sosial-, nasjonal-, klan-, rasemessig-, klasse-, og religiøs bakgrunn» (artikkel 174 i straffeloven). Dette er en vag og overordna straffbar handling. som kasakhistanske myndigheter ofte bruker for å straffeforfølge aktivister og journalister. Human Rights Watch har gjentatte ganger sagt at kasakhiske myndigheter bør endre lovgivninga for å bringe den i tråd med internasjonal menneskerettighetslov.

Sadykova fortalte media 18. juni at paret har mottatt gjentatte trusler «for å dekke politiske hendelser i hjemlandet». Hun sa at hun tror angrepet var en gjengjeldelse for ektemannens profesjonelle aktiviteter. Aktivister som besøkte Sadykovs i Ukraina for flere år siden fortalte media at Sadykovs da var under overvåking av uidentifiserte personer. 

President Tokaev sa 19. juni at han har instruert relevante regjeringsavdelinger om å sende offisielle forespørsler til ukrainske tjenestemenn angående hendelsen, og at Kasakhstans offisielle organer var klare til å hjelpe i etterforskninga «for å finne sannheten». 

Journalister bør kunne utføre arbeidet sitt uten frykt for represalier,» sa Williamson. «Noe annet ville ha en avskrekkende effekt på mange andre som kritiserer myndighetene eller uttrykker misnøye, og etterlate dem i frykt.»