Krim: elever fikk nedsatte karakterer fordi de ikke ville skrive «takkebrev» til russiske soldater

Publisert på nettstedet HumanRights in Ukraina, 26.juni 2024 . Av Halya Coynash.

Fra venstre, med klokka: «Takknemlighetsbrev» Krim-elever ble pressa til å sende til gjerningsmennene for forbrytelser som de som førte til massegravene i Mariupol, bombinga av en boligblokk i Chasiv Yar og den desperate flukten under russisk ild fra Irpin.

Krim-diskurs-initiativet har fått vite at skoleelever på det russisk-okkuperte Krim har fått reduserte karakterer ved skoleåret slutt, fordi de ikke ville skrive «takkebrev» til soldatene som kjempet i Russlands krig mot Ukraina. Det er rapportert at i minst tre tilfeller har lærerne åpent fortalte elevene hvorfor de ble straffa.

Det er umulig å få en uavhengig verifisering av slik informasjon. Dette fordi elevene eller foreldrene deres da ville være i fare hvis navna deres ble publisert, og lærerne ville åpenbart benekte enhver kobling. Slike represalier ville imidlertid være helt typiske for lignende tiltak som Russland har benytta seg av, etter sin fullskala-invasjon av Ukraina.

Slik obligatorisk brevskriving ble først rapportert av Crimean Human Rights Group i april 2022. De ble fortalt av en lærer ved en skole på Krim at en hel leksjon skulle vies til slike «brev til en soldat»-aktiviteter i hver klasse. Hver skole hadde fått tilsendt det nødvendige antallet slike brev, tilpassa antall elever. Videre ble foreldre grilla på skolechatter dersom noen av barna ikke hadde skrevet slike brev.

Lignende brev, skrevet av barn rekruttert til Russlands militaristiske «Youth Army» [Yunarmia], ble vist på propaganda-nettsteder for den russiske okkupasjonen . Disse nettstedene sier sjølsagt ingenting om tvangsmetodene som ble brukt for å få skrevet brevene, og heller om presset for å få barn til å engasjere seg i en ‘barnehær,’ som ikke uten grunn har blitt sammmenligna med nazistenes HitlerJugend. I september 2022 skrøt propagandaavisa Crimean Izvestia av over 600 brev «til støtte for de væpna styrkene i Den russiske føderasjonen «til forsvarerne av fedrelandet»» i ett distrikt. Avisen hevda at «skolebarn og deres foreldre, lærere og ansatte ved utdanningsinstitusjoner skriver til soldatene med ord om takknemlighet og støtte».

I februar 2023 posta Krim-tatarisk ressurssenter en kopi av et brev som var sendt rundt til lærere, som ba dem om å få elevene til å tegne bilder og skrive brev til russere som deltar i den «spesielle militære operasjonen» . Det er slik aggressorstaten, på sitt typiske forskjønnende vis, insisterer på å omtale fullskala-invasjonen. Disse skulle publiseres av Krymskaya Pravda og skulle være brev og bilder av barn med fedre som var blitt mobilisert.

Slik mobilisering er enda en av Russlands krigsforbrytelser på okkupert ukrainsk territorium. Krim-tatarisk Ressurssenter advarer lærere om at ved å delta i slike kampanjer, «blir de medskyldige i en forbrytelse mot menneskeheten og vil medføre straffeansvar».

Russland begår forferdelige forbrytelser ved å hjernevaske barn på okkupert territorium. Denne hjernevaskinga skal prøve å få dem til å støtte, og til og med ønske å kjempe for, et land som har invadert og okkuperer ukrainsk territorium.

Det må også bemerkes at etter fullskala invasjonen, vil enhvert uttrykk for støtte til Ukraina eller motstand mot Russlands aggresjon sannsynligvis føre til, i det minste, oppsigelse fra ens jobb og administrativ rettsforfølgelse. Det er også en ganske stor mulighet for kriminell påtale og fengsling. Foreleser Andriy Bielozierov ble avskjediget fra instituttet sitt og deretter tiltalt og dømt, i første omgang i henhold til administrativ lovgivning. Seinere ble han møtt med en straffesiktelse for «gjentatte offentlige handlinger retta mot å diskreditere Russlands væpna styrker». Han hadde for eksempel spilt (patriotiske) ukrainske sanger og lagt ut helt korrekt informasjon på sosiale medier om Russlands bombing og drap på sivile ( detaljer her ).

Krim-tartarenes flagg Illustrasjon: Riwnodennyk – Own work, Public Domain

«Krim-diskurs»-initiativet har også dokumentert fem tilfeller der skoleelever hadde fått forbud mot å ta med ballonger i fargene til det ukrainske flagget til arrangementer på slutten av skoleåret. De hadde også fått forbud mot å ta med bånd med ord skrevet på Krim-tatarisk og med fargene på Krim-tatarisk flagg. Det siste angivelig på grunn av likheten mellom kombinasjonen av gult og blått med Ukrainas nasjonalflagg. Det hadde imidlertid vært to anledninger der barn ble forbudt å vifte med det krimtatariske flagget med begrunnelsen om at dette ikke var «et statssymbol for den russiske føderasjonen».

Antallet mulige siktelser har økt etter Russlands fullskala-invasjon av Ukraina, og et ukrainsk flagg i vinduet kan resultere i anklager om å «diskreditere den russiske hæren». Nesten umiddelbart etter Russlands invasjon og annektering av Krim har det vært et effektivt, om ikke offisielt, forbud mot offentlig framvisning både av det ukrainske og krim-tatariske flagget.