Ukraina: Regjeringa støtter fagforeningsinitiativ for humanitære mineryddere

Publisert på nettsida til KVPU (Konfødrasjonen av Frie Fagforeninger i Ukraina), 02. juli, 2024

Minerydding i Kharkiv Oblast, 5. november 2022 Foto: Hoveddirektoratet for den statlige nødtjenesten i Ukraina i Kharkiv oblast, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Ministerkabinettet i Ukraina har gitt sertifiserte operatører av mineryddingsaktiviteter muligheten til å reservere seg fra verneplikt i hæren, for å kunne vært 100 % engasjert i mineryddingsoperasjoner. Denne endringa kommer som resultat av ei utredning om spørsmålet, leda av Confederation of Free Trade Unions of Ukraine og dets medlemmer fra fagforeninga for humanitære mineryddere ved Halo Trust.

Denne avgjørelsen, nedfelt i resolusjon nr. 723, endrer resolusjon nr. 76 av 27. januar 2023, og markerer et sentralt skritt i retning av å styrke beskyttelsen og rettighetene til humanitære mineryddere.

Resolusjonen sikrer at kun kvalifiserte spesialister, opplært i mine-leting og håndtering av eksplosive gjenstander, er kvalifisert for reservasjon. Dette inkluderer oppgaver som ikke-teknisk undersøkelse, teknisk inspeksjon, rengjøring, inspeksjon og kvalitetskontroll, som er avgjørende i det farlige fagfeltet som minerydding er.

Avgjørelsen fikk brei støtte etter en omfattende rundebordsdiskusjon organisert av Confederation of Free Trade Unions innenfor ILO-DANIDA-prosjektet «Inkluderende arbeidsmarked for jobbskaping i Ukraina» . Denne rundebordskonferansen omfatta sentrale interessenter, inkludert statlige og private mineryddings-operatører, medlemmer av Ukrainas Fagforenigsparlament og myndighetspersoner. Enigheten som ble oppnådd under denne dialogen understreket det presserende behovet for å beskytte og bedre forholda for de som er direkte involvert i å rydde Ukrainas veldig mineforurensa områder.

For øyeblikket har Ukraina en av landa med verdens høyeste tetthet av utlagte miner, og sliter med betydelige utfordringer, med bl.a over 500 000 hektar landbruksareal som krever klarering av miner. Regjeringas siste resolusjon har som mål å møte disse utfordringene ved å legge til rette for en strukturert tilnærming til personellplanlegging innafor minerydding.

Ettersom Ukraina fortsatt er i forkant av den globale mineaksjons-innsatsen, er iverksettinga av resolusjon nr. 723 klar til å spille en avgjørende rolle i å strømlinjeforme operasjoner, forbedre sikkerhetsprotokollene og styrke rettighetene til humanitære mineryddere over hele landet.

Dette markerer et viktig skritt i retning av å styrke beskyttelsen av og rettighetene til humanitære mineryddere.