Nei til lønnsdumping på det ukrainske arbeidsmarkedet! Arbeidere fra andre land må få samme lønn som ukrainere.

Publisert av European Network for Solidarity with Ukraine(ENSU), Trade Union Newsletter

Kilde: Vasyl Andreyev, president i FPUs byggefagforening (9. juli 2024). (FPU= Føderasjonen av fagforeninger i Ukraina. Ukrainias største hovedsammenslutning)

Vasyl Andreyev, FPU

Etter Andreyevs mening har dette problemet fått en ny dimensjon fordi det har begynt å komme informasjon om økende antall arbeidere fra asiatiske land på det ukrainske arbeidsmarkedet.

Ja, migrantarbeidere kommer, de kan jobbe i vårt arbeidsmarked, spesielt i den nåværende situasjonen hvor det er mangel på bygningsarbeidere. Men fagforeninger over hele verden sier at vi ikke må skille folk etter deres opprinnelsesland.

«Men det er et stort ‘men’: de skal ha samme lønn som ukrainske arbeidere for likt arbeid. Lønnsnivået har steget det siste året i den ukrainske byggsektoren og i andre sektorer av økonomien. Samtidig mottar arbeidere fra for eksempel Bangladesh, som nå jobber i byggsektoren, en lønn på 450 USD på full sats, de mest høyt kvalifiserte, 650 USD. Dette undergraver sjølve ideen om å gjenoppbygge den ukrainske økonomien», understreker asyl Andreyev.

Betingelsen må være at lønningene til arbeidere fra disse landene må være på nivå med de ukrainske arbeiderne.

«Fagforeningene vil utøve offentlig kontroll i dette spørsmålet og informere sine medlemmer, så vel som samfunnet som helhet, om hvordan migrantarbeidere deltar i gjenoppbygginga av Ukraina», legger Vasyl Andreyev til.