Belarus: Polina Sharenda-Panasyuk i fengsel med en farlig diagnose

Publisert på nettstedet Salidarnast, 18. Juli, 2024. (Fengslinga av Polina Sharenda-Panasyuk’s har vært omtalt hos oss flere ganger, sist 30. juni. Nå endrer situasjonen seg fra vondt til verre. Oversetters merknad)

Politisk fange og fagforeningsaktivist Polina Sharenda-Panasyuk lider av «moderat kronisk pankreatitt» – en alvorlig sykdom, hvis behandling er ekstremt vanskelig under fengselsforhold. Fangens pårørende fikk vite om diagnosen fra det offisielle svaret fra administrasjonen av kriminalomsorgskoloni nr. 24, der aktivisten nylig sonet sin straff.

Nå holdes Polina Sharenda-Panasyuk i arresten i Gomel, hvor det er oppretta en ny straffesak mot henne i henhold til artikkel 411 i straffeloven («ondsinnet ulydighet mot lovkravene til administrasjonen av en kriminalomsorgs-institusjon» ).

Den politiske fangens ektemann, Andrei Sharenda, fortalte Svaboda hvordan han fikk vite om sin kones diagnose og hvorfor han anser sykdommen hennes som livstruende. «Symptomer på denne sykdommen inkluderer magesmerter, matthet og plutselig vekttap. Sykdommen er veldig farlig fordi den ødelegger bukspyttkjertelen og fører til irreversible endringer i strukturen. Vi visste ikke at hun hadde pankreatitt, men vi fikk informasjon om at Polina hadde magesmerter og plutselig vekttap. Hun hadde hatt et vekttap, som gjorde at hun bare veide 50 kilo. Men alle våre forespørsler som svar på alle forespørsler til kolonien,ble offisielt besvart med om at Polina var frisk og fikk all nødvendige hjelp.

I mellomtida hadde Polina fått problemer med leveren, hun trengte visse medisiner, som vi sendte henne, men de ble ikke gitt til henne. Så jeg henvendte meg til FNs komité for avskaffelse av diskriminering av kvinner (CEDAW). I januar i år ble klagen min registrert, og i mars krevde FN-komiteen at Belarus snarest skulle ta midlertidige tiltak for å beskytte Polina. De belarusiske myndighetene måtte svare på denne avgjørelsen, og det er bare fra deres svar fikk vi vite at Polina har kronisk pankreatitt, og den er allerede i mellomstadiet. Men dette er en forferdelig diagnose: faktisk, under de forholdene hun er i, er det som en dødsdom, sier fangens ektemann.

Andrei Sharenda forklarer hvorfor han tror at hans konas liv er i livsfare:

«Som ekspertene forklarte meg og som det er skrevet på Internett, ødelegger denne sykdommen gradvis bukspyttkjertelen. Med denne sykdommen kreves det spesialernæring, spesialbehandling, mangel på stress, gode levekår og strengt medisinsk tilsyn. Polina er fratatt alt dette.»

Dessuten ble det bevisst «skapt» helt motsatte forhold for henne:, lange soningsperioder, dårlig ernæring, hun fikk ikke de nødvendige medisinene, og matoverføringer hjemmefra ble blokkert. Og dette til tross for at de kjenner diagnosen hennes godt. Det er derfor jeg sier at min kone faktisk blir drept sakte. Hun skulle vært løslatt allerede i mai, men i stedet ble det en ny sak, en etterforskning og oveføring til fengselet i Navinki. Det er forferdelig det de gjør mot min Polina !» , sier fangens ektemann indignert.