Gruvearbeidere fra Lviv demonstrerte i Kyiv 1. august

Kilde: Patrick Le Trehondat

Idag, på morgenen, 1. august, samla gruvearbeidere fra Lviv-regionen seg nær bygninga til Energidepartementet i Kyiv. Deres hovedkrav er utbetaling av lønnsrestanser og en garanti for at den nåværende lønnen vil bli utbetalt i tide.

KVPU, «Konfødrasjonen av frie fagforeninger i Ukraina», varsla denne demonstrasjonen.

Gruvearbeiderne kom iført vernehjelmer og bar plakater med slagord som «Gi oss tilbake lønna vår», «Våre familier vil også spise», etc. Volodymyr Zolotchivskyi fra gruvearbeidernes fagforbund forklarte at det har vært lønnsrestanser for både underjordiske arbeidere og overflatearbeidere siden februar 2024.

«Lønnsystemet vårt er delt mellom underjordiske arbeidere og overflatearbeidere. Underjordiske arbeidere blir delvis betalt, takket være økonomisk støtte fra staten, dvs. 30 % til 40 % av lønna blir utbetalt per måned. Overflatearbeidere får ikke betalt i det hele tatt,» sier presidenten i kullgruvearbeidernes fagforening.

Gruvearbeiderne ble invitert til departementsbygninga for et møte med den ukrainske vise-energiministeren, Oleksandr Heil.

«Dessverre har vi ikke mottatt noen informasjon om tilbakebetalinga av den utestående lønna til ansatte ved Lviv State Coal Enterprise. Som et resultat blir desperate mennesker i dag tvunget til å delta i en demonstrasjon nær Energidepartementet,» forklarer Andriy Godyk, første visedirektør i Lviv kommune.

«Gi oss tilbake lønna vår!» «Våre familier vil også spise!»