Krim: Pensjonist fengsla for å ha uttrykt støtte til Ukraina i en butikk

Publisert på nettstedet Human Rights in Ukraine 3. juli 2024. Av Halya Coynash

(Artikkelen er litt forkorta og omredigert i forhold til orginalen. Oversetters merknad)

Påtalen mot 63 år gamle Anatoliy Holiakovych og, sannsynligvis, hans sønn, understreker de pro-ukrainske og antikrigs-standpunktene på det okkuperte Krim, og de skumle metodene Russland bruker for å bekjempe dem

Ordene i en butikk som under russisk okkupasjon er tapet og brukt til å fengsle kritikere, Anatoliy Holiakovych i videoen han ble tvunget til å lage
Samtalen i butikken, er tatt opp på video, og brukt som «bevismateriale». Bilde til høyre er fra videoen hvor Anatolliy Holiakovych er tvunget til å tilstå og beklage sitt «lovbrudd»

63 år gamle Anatoliy Holiakovych er i det okkuperte Alushta dømt til 15 dagers fengsel for kommentarer til en butikkmedarbeider på ukrainsk og vist sin motstand mot Russlands okkupasjon av den ukrainske Krim. Dette ble ansett for å falle inn under begrepet «små-hooliganisme». Dette omfatter handlinger som viser «klar respektløshet» overfor offentligheten, staten, offisielle statssymboler i Den russiske føderasjonen, dens grunnlov og myndigheter.

Det faktum at en pensjonist kan bli forfulgt for å uttrykke en pro-ukrainsk holdning i sitt eget hjemland Krim er i seg sjøl skremmende. Og det samme må sies om rolla som den berykta samarbeidspartneren Aleksandr Talipov og hans ‘Krim- SMERSH’ overvåkningssystem har spilt i dette. Imidlertid har Crimean Realitiesmed rette bemerka et annet uhyggelig element, nemlig at anklagene mot Anatoly Holiakovych stammer fra et video-opptak i en matbutikk som ikke bare registrerte bevegelsene hans, men også det han sa.  

Det er ikke gjort noe forsøk på å skjule det nære samarbeidet mellom Krim-SMERSH-overvåkinga, som jakter på Krim-folk med pro-ukrainske og/eller anti-krigsholdninger, og den russiske okkupasjonens «håndhevelsesorganer» og «domstoler». Video-opptakene ble lagt ut på Talipovs «Krim SMERSH» Telegram-kanal den 25. juni, samme dag som «domstolens» høringer. Anatoliy Holiakovych (f. 1961) blir spurt av butikkmedarbeideren på russisk om han vil betale kontant eller med kort. Han svarer på ukrainsk og sier at han vil betale kontant, at «vi lever etter den ukrainske livsstilen, ikke den russisk». Når butikkmedarbeideren sier at «vi bor i Russland», svarer han at «utsolgt er utsolgt, men vi kommer til å leve for å se dem» [Han mener nesten helt sikkert de ukrainske væpna styrkene og/eller tilbakeføringa til ukrainsk kontroll over Krim.]

Krim SMERSH hevder at Holiakovych også kalte seg sjøl en Krim Bandera-tilhenger og at «russere vil kveles i blod». Dette er ikke tatt opp på og virkvideoen og virker usannsynlig ettersom Talipov isåfall definitivt ville ha lagt det ut.

I løpet av den andre, ganske urovekkende videoen , har to ‘anti-ekstremistiske senteroffiserer’ brast inn i Holiakovychs hjem. En av dem forteller 63-åringen at hans «konstitusjonelle rettigheter er begrensa», og bruker hånlig ordet på ukrainsk. Den andre begynner å kreve at han svarer på spørsmålet «Hva er Krim?» Å si det korrekte; at Krim er Ukraina ,har allerede ført til straffeanklager etter Russlands invasjon og annektering, men Holiakovych var stille i et minutt før han ettertrykkelig svarte «Krim er mitt». Da han posta dette, hevda Talipov at Holiakovych hadde «benekta Russlands territoriale integritet, -uttalt at Krim er Ukraina, og fornærma russere».

Dette tullet ble gjentatt i den administrative siktelsen mot ham, i henhold til artikkel 20.1 § 3 i Russlands administrative kode. Som nevnt, sjøl om dette utgir seg for å handle om «små hooliganisme», forutsetter rettsforfølgelse etter paragraf 3 hovedsakelig «kritiske kommentarer om den russiske føderasjonen og russiske myndigheter». 

Rettsrapporten sier bare at «saken» ble registrert og «behandlet» 25. juni, og at det ble avsagt kjennelse. Medieoppslag sier at 63-åringen ble dømt til 15 dagers fengsel, i seg sjøl en overdreven straff, også i henhold til det russiske lovverket,men spesielt sjokkerende, med utgangspunkt i ordene som foranlediget reaksjonen fra påtalemyndigheten.

To administrative rettsforfølgelser ble «behandlet » 25. juni, den andre med en siktelsen og en bot på 30 tusen rubler (= 3676 NOK. Oversetters merknad) for angivelig «diskreditering av den russiske hæren» osv. Navnet på den andre personen som ble funnet skyldig av den samme «dommeren», Svetlana Sergeevna Vashchenko, for å «diskreditere de russiske væpna styrkene» antyder at han er Anatoliy Holiakovychs sønn. Han heter  Hryhory Anatolievych Holiakovych .Ingenting mer er imidlertid kjent om Hryhory Anatolievcyh Holiakovych eller om anklagene.

Artikkel 20.3.3 er en av fire nye lovparagrafer som raskt ble innført 10 dager etter Russlands fullskala-invasjon av Ukraina. Den brukes ekstremt mye på det okkuperte Krim for ethvert uttrykk for pro-ukrainske synspunkter eller antikrigsholdninger.

Krim-SMERSH jobber veldig tett med Russlands Senter for å motvirke ekstremisme» og andre okkupasjonsmaktas «juridiske» organer. Sammen med Talipovs videoer er tydelig virksomheten inneretta mot å skape en atmosfære av frykt og mistillit, for å avskrekke andre fra å uttrykke pro-ukrainske synspunkter. Et typisk element i et slikt samarbeid er de videofilmopptakene av «beklagelser» som Krim-innbygger må avgi, etter at de har blitt pågrepet av Krim- SMERSH eller arrestert av «Senteret». Menn og kvinner blir tvunget til å ‘offentlig angre’ og til og med ‘be om unnskyldning’ overfor den russiske lederen Vladimir Putin.   Videoen med Anatoliy Holiakovych ble lagt ut av Talipov 26. juni. Man kan bare anta at ved alle disse anledning at ofrene har blitt utsatt for fysisk tvang, eventuelt bare trua med straffeforfølgelse og lange straffer, hvis de ikke gir slike «unnskyldninger».