Russland: «Samfunnet er ikke forberedt» , -hjemvendte soldater klarer ikke å tilpasse seg det sivile livet

Publisert på nettstedet Meduza, 19. juli 2024, av Andrey Pertsev

Kremls politikk med å sende hundretusenvis av russiske menn til krig, inkludert mange fanger, med liten eller ingen trening eller utstyr, har hatt forutsigbare effekter tilbake på hjemmefronten. Tallrike soldater har begått voldelige forbrytelser ved hjemkomsten, og landet skal ha en kritisk mangel på psykologer opplært til å behandle PTSD. Russiske myndigheter har vært motvillige til å kritisere disse veteranene, som Putin sier skal bli landets «nye elite». Men ifølge Meduzas interne kilder er presidentens team meget klar over risikoen de returnerte utgjør, og frykter at det russiske samfunnet ikke er forberedt på å akseptere dem.

Kreml mener at returen av russiske soldater fra Ukraina vil være landets «største politiske og sosiale risikofaktor» under Putins nåværende periode som president». Dette uttalte Kremls innenrikspolitiske tsar Sergey Kiriyenko til ei gruppe viseguvernører på et møte i begynnelsen av juli.

Ifølge to personer som var til stede og en tredje kilde nær Kreml, understreket Kiriyenko at returnerte soldater «tilpasser seg dårlig» til det sivile livet. Han bemerket at mange «frivillige» verva seg til hæren for å komme seg ut av fengselet, og at noen av dem har begått nye forbrytelser, inkludert drap og voldtekt , etter at de kom tilbake fra fronten.

Det ble gjort klart [på møtet] at vi kan forvente [nye handlinger fra ]mange av disse menneskene. Dette kan føre til økt offentlig misnøye, frykt eller aggresjon mot alt militært personell, som folk oppfatter som ei samla gruppe. Og en reel økning i kriminalitet. Dette er et problem, sa en av de frammøtte.

Men Kiriyenko gikk også utover [problemet med] tidligere innsatte og snakka om returnerte soldater generelt, ifølge Meduzas kilder. En kilde sa at nestlederstabssjefen sammenligna den nåværende krigen med den sovjetiske invasjonen av Afghanistan og andre verdenskrig. Han oppsummerte dette slik:

I Afghanistan var det ikke så mange ofre og skader. Etter andre verdenskrig vendte soldater tilbake til et land som hadde lidd under krigen og visste hvordan krig ser ut. De deltok i landets gjenoppbygging og ble respektert fordi folk forsto hva de hadde kjempa for. Nå vender [russiske soldater] tilbake til et land der flertallet av folk ikke veit hva krig er og bare har sett det på TV. Soldatene har vært i ekstreme situasjoner og sett hvordan det ser ut når lovene ikke håndheves. Samfunnet er egentlig ikke forberedt på å forstå og akseptere dem.

Meduzas kilder bemerker at russiske tjenestemenn i private samtaler har begynt å referere til soldater som returnerer fra Ukraina som «de nye afghanerne». Og det er en frykt for at de tidligere soldatene over tid kan bli desillusjonert av det sivile livet og danne sine egne kriminelle grupper.

De to møtedeltakerne la til at de konkluderte, ut fra Kiriyenkos uttalelser, at russiske myndigheter ikke fullt ut forstår omfanget av risikoene landet kan stå overfor etter krigen. En kilde nær Putin-administrasjonen sa til Meduza at å få en bredere forståelse av denne situasjonen, er et av Kremls hovedmål for det første året av presidentens nye periode.