Russland: Gode nyheter! Barnelege som ble anklaget for å spre «falske nyheter, fikk jobben tilbake, erstatning for tapt inntekt og økonomisk kompensasjon.

I ei tid med masse dårlige nyheter trenger vi noen gode nyheter også. Vi har tidligere publisert en sak om barnelegen Nadezhda Buyanova. Her kommer en oppfølging av saken. (Kilde: Feminists-Against-War (FAR), et russisk Telegramkanal. 12.juli, 2024)

Gode nyheter! Retten fant at oppsigelsen av barnelege Nadezhda Buyanova (bildet), anklaga for militære «falske nyheter», var ulovlig, og beordra at hun skulle gjeninnsettes i sin tidligere stilling, og kompenseres for moralsk skade. Dette rapporteres av en SotaVision-korrespondent som var tilstede i rettssalen. Retten krevde også at den medisinske institusjonen skal betale erstatning til Buyanova for tapt inntekt, med et beløp på 928 tusen rubler(ca. 115 500 NOK) samt kompensasjon for moralsk skade på 15 tusen rubler (ca. 1870 NOK) og 12 tusen rubler (ca 1490 NOK) i favør av staten.(Det siste summen er antakelig for å bidra til dekke saksomkostninger.. Oversetters merknad)

Kort oppsummering av bakgrunnen for denne saken: Saken mot Buyanova ble innleda etter at enka etter en russisk militæroffiser drept i Ukraina, Anastasia Akinshina, kom til legeavtalen med sin 7 år gamle sønn. Hun hevda Buyanova under avtalen angivelig «kom med negative kommentarer» om de russiske militæres handlinger, kalte pasientens avdøde ektemann for «et legitimt mål for Ukraina» og sa at «Russland har seg sjøl å takke».

Buyanovas advokat la fram opptak fra overvåkingskamera fra korridoren i poliklinikken, fra dagen for Akinshinas barns avtale. som viser hvordan barnet først kom ut av kontoret i en helt rolig tilstand, og etter en stund kom Akinshina sjøl ut. Ledelsen på poliklinikken, som sparka Buyanova etter at den påståtte episoden hadde blitt anmeldt til politiet hevda å ha et lydopptak av samtalen på legekontoretm. en uttalte senere at «institusjonen ikke har lydopptak av legenes avtaler med pasienter». Denne saken er et av mange eksempel på utbredt bruk av angiveri og påstander om russisk fientlige holdninger i Russland og russisk-okkuperte områder. Disse angiversakene kommer ofte fordi angiveren vil hevne seg , av personlige årsaker. Dessverre er det sjelden disse sakene får en så lykkelig slutt som dette. Oversetters merknad)