Ny lov bringer Russland nærmere muligheten for mobilisering av ukrainere på okkupert territorium, -for å kjempe mot Ukraina

 

Publisert nettstedet «Human Rights in Ukraine», 16. august 2024. Av Halya Coynash

Russland har allerede tvangsmobilisert ukrainere fra det okkuperte Donbas, og sendt mange i døden, og planlegger nå tydeligvis å utvide til åpen eller skjult verneplikt eller mobilisering på alt okkupert territorium.

Tvangsmobilisering Foto Forsvarsdepartementet Militær etterretning

Den russiske lederen Vladimir Putin har signert en lov som gjør det mulig å frata folk russisk statsborgerskap hvis de ikke registrerer seg for militærtjeneste. Disse endringene, av Russlands lover om militærtjeneste og statsborgerskap ble vedtatt 8. august 2024. Endringene bekrefter frykten for at Russlands aggressive tiltak for å tvinge statsborgerskapet på ukrainere i okkupert territorium var en del av Moskvas planer for å kunne tvangsmobilisere ukrainske menn for å kjempe russernes angrepskrig mot Ukraina. .   Loven handler spesifikt om de som har tatt russisk statsborgerskap og er tydelig retta mot ukrainske menn som bor på okkupert territorium. Russland har innført et arsenal av metoder for å tvinge folk til å endre til russisk statsborgerskap. Dette inkluderer å frata de uten russisk statsborgerskap eiendomsrettighetene deres, nekte helsetjenester, til og med insulin og andre livsviktige medisiner, true med å ta folks barn bort m.m.

Etter å ha gjort det nesten umulig å leve på okkupert territorium uten russisk statsborgerskap, bruker okkupantene nå trusselen om å miste dette statsborgerskapet som en måte for å spore opp alle menn som Moskva da vil kunne tvinge til å kjempe mot sine landsmenn. Loven vil også bli brukt som press mot de mange økonomiske migrantene fra tidligere sovjetiske sentralasiatiske republikker som har trodd at russisk statsborgerskap ville gi dem trygghet og nå finner ut at de blir tvunget inn i Russlands hær.

Lovforslaget angir også andre grunner for å bli fratatt oppnådd statsborgerskap, men disse er enten åpenbare (gir falsk informasjon ved søknad) eller gjelder situasjoner der det å miste russisk statsborgerskap vil være det minste av de prolemene vedkommede har.

Statsborgerskapet kan slettes hvis en person hevdes å ha begått, eller bare «planlagt å begå» en forbrytelse, eller hvis de påstås å ha begått «handlinger som utgjør en trussel mot Russlands nasjonale sikkerhet». Sistnevnte er en notorisk vag formulering og kan brukes om et stort spekter av aktiviteter som er helt lovlige i et lovbasert, demokratisk land. Med hensyn til «forbrytelser», «forsøk på forbrytelser» og «planlagte forbrytelser», bryter Russland internasjonal lov ved å anvende sin lovgivning på okkupert territorium. Den har også kriminalisert flere religiøse bevegelser og brukt tilsvarende lovgivning for å fengsle samfunnsaktivister, journalister eller andre som er tiltalt for pro-ukrainske synspunkter. På det okkuperte Krim har Russland altså brukt det faktum at ofrene har blitt tvunget til å ta russisk statsborgerskap som et våpen, noe som gjorde det betydelig vanskeligere å sikre løslatelse av slike politiske fanger.

Det skal sies at Russland er like villig til å bruke loven som et våpen, som det er å ignorere mangelen på lov eller grunnlag for mobilisering. Umiddelbart etter sin fullskala-nvasjon av Ukraina, begynte f.eks okkupasjonsregimene i de russiske underlagte «folkerepublikkene» i Donetsk og Luhansk å  tvangssamle alle menn de kunne finne, uavhengig av alder, helsetilstand og statsborgerskap. Menn ble grepet på jobb eller på gatene, og i løpet av ei uke eller to ble de sendt til fronten hvor de rett og slett ble forlatt av sine befal uten mat eller vann. Et stort antall har sannsynligvis omkommet, og Russland foretrekker tydeligvis å sende Donbas-menn siden deres dødsfall ikke trengte å bli registrert, eller deres familier utbetalt «kompensasjon» il familiene deres.

Fra juli 2023 har Ukrainas militære etterretning  rapportert  at 55-60 tusen ukrainske menn [i okkuperte områder] sannsynligvis har blitt tvangsmobilisert.

Det var klart fra september 2022 at en hovedårsak til Russlands falske «folkeavstemning» i okkuperte deler av Donetsk; Luhansk; Kherson og Zaporizhzhia oblastene skulle føres som «bevis» for at det okkuperte territoriet og dets innbyggere hadde «blitt russiske» gjennom dette. Det  åpna muligheter for å tvangsmobilisere  et stort antall ukrainere. 

I slutten av desember 2023 publiserte Mariupol bystyre  en «instruks» , fra en såkalt «utdanningsavdeling for folkerepublikken Donetsk» , om å overføre studenter født i 2007 til militærregisteret. På bakgrunn av dette skulle alle 17-åringer så tvinges, fra januar 2024, til å registrere seg ved den russiske okkupasjonens militære rekrutteringskontor og dermed stå i fare for åpen eller skjult mobilisering inn i Russlands hær. Det er en krigsforbrytelse å tvinge folk på okkupert territorium til å tjene i den invaderende statens hær. Likevel begynte Russland å registrere ukrainere som verneplikte på okkuperte Krim fra like etter invasjonen i 2014, og fortsetter med det. 

Heller ikke Russlands påstand om at vernepliktige ikke sendes i kamp, og aldri har blitt det, er til å tro.. Det var bevis tilbake i 2014-15 for at unge vernepliktige i Russland ble tvunget til å signere kontrakter for å tjene i hæren. Det samme skjer med stor sikkerhet fortsatt,  minst 159 vernepliktige som allerede er kjent for å ha blitt drept  etter Russlands fullskala-nvasjon av Ukraina. Med mindre Russland blir beseira, er det bare et spørsmål om tid før ukrainere fra alle okkuperte territorier står overfor tvungen mobilisering, eller i det minste verneplikt, i fiendens hær.