Ukraina sender mel til Palestina gjennom programmet «Grain from Ukraine»

Publisert av den Ukrainske presidentens kontor 18. juli 2024

Ukraina har overført tusen tonn hvetemel til Palestina som en del av «Grain from Ukraine»-programmet, et initiativ fra president Volodymyr Zelenskyj. Fartøyet har allerede kommet til Jordan, hvorfra melet skal fraktes videre via landveien.

Ytterligere to forsendelser er planlagt i løpet av de kommende månedene. Totalt planlegger Ukraina å levere mer enn sju tusen tonn hvetemel til Palestina under dette initiativet, med støtte fra givere, inkludert Norge, Østerrike, Estland, Frankrike og Island.

Til tross for den russiske aggresjonen og den konstante trusselen om ytterligere angrep på det ukrainske folket, forblir vi resolut i å støtte andre som også lider. Vi vil fortsette å gjøre alt for å sikre at ofrene for krigen i Palestina ikke lider av sult, sier Andriy Yermak, leder av presidentens kontor.

FNs World Food Program Office støtter palestinske familier ved å gi mel for å kunne bake sitt eget brød og ved å levere det til lokale bakerier. En sending på tusen tonn er nok til å skaffe brød til 101 000 palestinere i måneden.

«Grain from Ukraine»-initiativet støtter president Zelenskyjs fredsformel når det arbeider for å forbedre matsikkerheten for millioner av mennesker rundt om i verden. Denne forsendelsen til Palestina vil være en livredder for de som er fanga midt i konflikten, sier Dariia Zarivna, seniorrådgiver for sjefen for kontoret til Ukrainas president.

«Grain from Ukraine» er et ukrainsk humanitært initiativ lansert av Ukrainas president 26. november 2022. Det har samla flere dusin land og internasjonale organisasjoner for å hjelpe land som er ramma av matmangel. Totalt har programmet allerede sendt 10 fartøyer med mer enn 200 000 tonn hvete og mel til Somalia, Etiopia, Kenya, Jemen, Nigeria, Sudan og Palestina.