Hvordan Ukraina rekrutterer og trener undercover-agenter til å utføre oppdrag i russisk-okkuperte områder

Publisert på nettstedet Meduza, 24. september 2024

Russiske bannere i okkuperte Nova Kakhovka i Ukrainas Kherson-region. juni 2024

I et nytt intervju med det ukrainske nettstedet Hromadske, gir et medlem av Ukrainas spesialoperasjonsstyrker sjeldne detaljer om hvordan det ukrainske militæret rekrutterer og trener undercover-agenter for å undergrave de Moskva-installerte myndighetene i de okkuperte områdene. Ifølge denne soldaten spenner disse oppdragene fra å tegne graffiti til støtte for Ukraina, til å likvidere russiske soldater. Meduza deler hovedpunktene fra intervjuet.

Sasha , en soldat fra Ukrainas spesialoperasjonsstyrker (SSO) som er involvert i å finne og trene undercover-agenter til å jobbe i russisk-okkuperte områder. Han har angivelig tjenestegjort i den ukrainske hæren i mer enn 20 år og har kjempa i krigen med Russland siden 2014.

«Min jobb er å forberede medlemmer av motstandsbevegelsen på rekognosering, sabotasje, undergraving og geriljaaktiviteter i de russisk-okkuperte områdene,» sa Sasha til Hromadske. Et av SSOs primære mål, sa han, er å «øke nivået av misnøye med okkupasjonsmyndighetene.»

Ifølge Sasha er hver agent han jobber med trent for spesifikke oppgaver, som kan omfatte alt fra å male pro-ukrainsk graffiti og distribuere flyers til å sprenge bruer og lividere russiske soldater. «Det viktigste for våre fortrolige er årvåkenhet og hemmelighold, da dette avgjørende for deres egen sikkerhet. Våre operatører i okkupert område har bare seg sjøl å stole på – derfor må vi lære dem hvordan de kan unngå fare,» forklarte han.

Sasha og kollegene hans søker etter «fortrolige personer» gjennom en rekke kanaler og sender kandidater gjennom en streng undersøkelsesprosess, sa han til Hromadske. Sjøl om han ikke vil avsløre detaljer om disse kanalene, med henvisning til sikkerhetshensyn, sier han at det ukrainske militæret identifiserer mennesker som er «patriotiske og genuint villige til å utføre oppgaver for motstandsbevegelsen». De begrenser etterhvert gruppa til de mest dyktige kandidatene.

Sasha bemerka at SSO ikke rekrutterer mindreårige eller personer som anses som mentalt ubalanserte, og at den prioriterer innbyggere i okkuperte territorier eller områder som snart kan komme under okkupasjon. Kandidater som består utvelgelsesprosessen gjennomgår både ekstern (via kryptert nett, sannsynligvis.Oversetters merknad) og personlig opplæring, ifølge Sasha. Den personlige opplæringa finner sted «under forhold som er så trygge som mulig for den fortrolige,» inkludert på steder utafor russisk-okkuperte territorier. Ingen, inkludert agentens familie, skal vite om deres aktiviteter, med mindre det gjelder to slektninger som begge jobber sammen for SSO.

SSO lærer sine operatører å vurdere risiko, blande seg med andre og unngå å tiltrekke seg oppmerksomhet, forteller Sasha. For hver «betrodde», forklarer han, utvikler militæret en individuell atferdsplan:

Noen ganger, for å utføre et SSO-oppdrag, må en person slutte seg til okkupasjonsmyndighetene. De kan for eksempel jobbe i den lokale okkupasjonsadministrasjonen eller drive et pro-russisk nettsted. I disse tilfellene forbereder vi personen på dobbeltlivet, vel vitende om at de må prise Russland og Putin på russisk TV. [Vi forbereder dem også] på det faktum at bare en begrensa krets innen SSO vil vite at de faktisk jobber for Ukraina. Det vil være veldig vanskelig for dem, men SSO har alle nødvendige dokumenter, og det vil komme ei tid da personen vil kunne avsløre at de jobba for Ukraina.

Hvis en SSO-operatør ikke klarer å stå i det psykiske presset eller støter på en overhengende trussel, evakuerer det ukrainske militæret dem sammen med familien deres, fortalte Sasha til Hromadske. Ifølge ham utvikler byrået umiddelbart en evakueringsplan for hver ny person som begynner å jobbe for dem.

I noen tilfeller veit ikke FSB [Den Russiske Føderale Sikkerhetstjenesten] engang at de har tatt en av våre fortrolige. Dette skjer når russerne går inn i et nylig okkupert territorium og arresterer alle vilkårlig.

Andre ganger blir en av våre fortrolige arrestert fordi FSB har identifisert dem. Dette er nettopp grunnen til at fortrolige får minimal informasjon under trening om de andre motstandsmedlemmene som de skal jobbe med eksternt. Ja, det er tilfeller der våre fortrolige dør i henda på FSB. Men krig er krig – dette er ikke bare barn som leker spioner.