Norge: Seminar med 15 russiske demokrati- og antikrigsorganisasjoner på Stortinget

Torsdag 17. oktober ble det avholdt et seminar på Stortinget, med temaet «Kan demokratiet vinne i Russland og avslutte krigen i Ukraina?» Arrangørene var Rødts Stortingsgruppe og Smårådina, en organisasjon bestående av russere i Norge som kjemper for demokrati i Russland og støtter Ukrainas motstandskamp.

De 15 organisasjonene besto både av eksil-russere som bor rundt omkring i Europa, men også et par grupper som har virksomhet inne i Russland var representert.

Seminar-deltakerne, med Rødts Bjørnar Moxnes i midten og Rødts Tobias Drevland Lund til høyre.

Representantene fra disse organisasjonene virka veldig enige i de spørsmålene som var ble stilt dem: 1) Muligheten for utvikling av et demokrati i Russland innen overskuelig framtid avhenger av at Putin går på et tap i Ukraina.

2)Våpenstøtta til Ukraina må ikke svekkes, men heller økes!

3) Ukraina må ha rett til angripe mål inne i Russland, for å stoppe russiske angrep på sivil infrastruktur i Ukraina.

4) Sanksjonene må bli mer målretta slik at de rammer oligarkene og Putins regime. I dag er det sivile russere som i stor grad blir ramma av sanksjonene, f.eks ved visum-begrensninger.

5) Demokratiske stater i Europa må i større grad åpne for å gjøre det mulig for russere å få visum, for kortere og lengre tid. I noen land i Europa bidrar eksil-organisasjoner til å renske opp og fjerne potensielle russiske spioner fra visumsøker-lister. Denne muligheten bør f.eks Norge gjøre bruk av. Økt mulighet til å få visum/asylopphold vil også kunne bidra til økt desertering fra Putins militære styrker.

6) Kontakten mellom disse russiske eksil-organisasjonene og de ukrainske eksil-organisasjonene var uten unntak god, iflg. de som deltok på seminaret.

Det som derimot var trist var at de organisasjonene som deltok på seminaret kunne fortelle at i noen europeiske land blir de ofte møtt av personer og politikere som knapt vil ta dem i hånda, kun fordi de er russiske. At dette er personer som har tatt et modig valg og velger å engasjere seg mot Putins krig i Ukraina og for demokrati i Russland ser tydeligvis ut til å være uvesentlig! Gjestene var derimot veldig fornøyd med mottakelsen de hadde fått i Norge og mente det ga dem en boost i arbeidet. Disse aktivistene og deres organisasjoner må vi som ønsker et fritt og fredelig Ukraina og en demokratisk utvikling i Russland, støtte! Du kan begynne med å følge Smårådinas FB-side.