Sotsialnyi Rukhs resolusjon «Veien til seier og den ukrainske venstresidas oppgaver»

Publisert på nettstedet til Sotsialnyi Rukh (Sosial Bevegelse) 18/10/2024.

En av de sentrale beslutningene på «Sotsialnyi Rukhs» konferanse, som fant sted i Kyiv den 5.–6. oktober 2024, var vedtak av en resolusjon med tittelen «Veien til seier og den ukrainske venstresidas oppgaver.»
Nedenfor er teksten til resolusjonen.

  1. Ærlige svar på krigens utfordringer, ikke hyklersk politikk
    Ukrainas usikre utsikter til seier skyldes at den eneste pålitelige strategien for å motstå aggressoren—mobilisering av alle tilgjengelige økonomiske ressurser til støtte for fronten og kritisk infrastruktur—strider mot oligarkiets interesser. På grunn av det frie markedet har Ukraina en karikatur av en krigsøkonomi, og konsentrasjonen av luksus midt i fattigdom blir farlig eksplosiv. Uviljen til å nasjonalisere produksjonskapasitet, beskatte store selskaper og dirigere budsjettet mot opprustning, forlenger krigen på bekostning av betydelige menneskelige tap og kontinuerlig mobilisering.
    Vi mener at regjeringa må starte en dialog med folket om krigens oppnåelige mål, og viktigst av alt, innføre en forsvars-økonomi eller anerkjenne at man ikke er klar til å kjempe for seier. Vi går inn for å fjerne usikkerheten om varigheten av militærtjenesten, da dette er et spørsmål om elementær rettferdighet. Å oppnå teknologisk overlegenhet kombinert med en varsom tilnærming til mennesker er veien til seier.
    «Sotsialnyi Rukh» går inn for utvikling av den statlige sektoren av økonomien, med prioritering av forsvar og full sysselsetting, og forsvarer vernepliktiges og soldaters rettigheter til verdig behandling, demobilisering etter en fastlagt tjenesteperiode og rehabilitering.
  2. Internasjonal solidaritet som veien til å overvinne krisa i verdensordenen
    Den pågående krigen i Ukraina er et av tegna på ei krise i verdensordenen, som er basert på den nyliberale modellen. Den er prega av de rikes utnyttelse av fattige land, ulikhet i tilgang til grunnleggende goder og finans-eliter som blir rike på bekostning av hele nasjoner fanget i gjeld. Alle disse trekkene ved det nyliberale systemet har undergravd tilliten til internasjonal lov og gjort global polarisering uunngåelig.
    For å bekjempe russisk aggresjon og gjennomføre en gjenoppbygging etter krigen som gagner de arbeidende, trenger vi støtte fra det internasjonale samfunnet, inkludert humanitær og militær hjelp. Europeisk integrasjon bør ikke brukes som unnskyldning for anti-sosiale reformer, men bør skje på rettferdige vilkår og følges opp av forbedring av det ukrainske folks velferd og styrking av demokratiet. Vi er overbevist om at våre forbindelser med venstre-bevegelser i resten av Europa vil hjelpe Ukraina med å forsvare seg bedre. Samtidig står vi i solidaritet med progressive bevegelser i land i Asia, Afrika og Latin-Amerika i deres kamp mot imperialisme. Vi fordømmer aggressiv og ekspansiv politikk fra andre stater—enten det er Israels undertrykkelse av palestinere, Tyrkias undertrykkelse av kurdere, eller Saudi-Arabias undertrykkelse av jemenitter. Det er behov for en ny arkitektur for internasjonale relasjoner, der det ikke finnes privilegier for «stormakter,» G7 eller faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd, og hvor stemmer fra land «i periferien» blir hørt.
    «Sotsialnyi Rukh» går inn for atom-avrustning, samarbeid med venstrekrefter som anerkjenner Ukrainas rett til sjølforsvar, og støtter andre folks kamp for frihet.
  3. Bygging av et «Ukraina for alle» som en sted for solidaritet og sikkerhet.
    Sjøl om krigen mot en ytre fiende burde ha samla det ukrainske folket, skjer det i virkeligheten skammelige forsøk på å dele ukrainere opp i «rette» og «feil». I stedet for å forene så mange mennesker som mulig rundt ideene om rettferdighet, frihet og solidaritet, blir det provosert fram konflikter i samfunnet. Det er tegn på språklig sjåvinisme, legitimering av fiendtlighet mot nasjonale minoriteter, skeive miljøer og dyrking av ideologisk ensretting. Dette vil ikke muliggjøre en internasjonal kamp mot russisk imperialisme og vil komplisere tilbakeføringa av de okkuperte områdene.
    Å etablere likhet er umulig uten å overvinne sosial sårbarhet. Og omvendt—statens kutt i sosiale utgifter og ansvarsløs deregulering påvirker allerede samfunnets motstandskraft. Det er på tide å stoppe med å fremme politikk som øker ulikheten. Kravene om kvinnefrigjøring, inkluderende rom for personer med funksjonshemninger og støtte til ofre for høyre-ekstrem vold kan styrke Ukrainas evne til å motstå tyranni både utenfra og innenfra. Å vise vår menneskelighet = å oppnå et fortrinn i forhold til aggressoren.
    «Sotsialnyi Rukh» vil motarbeide politikk som splitter samfunnet, og vil beskytte sosiale rettigheter som en forutsetning for å styrke menneskelig verdighet. Vi vil kreve full statlig kontroll over vern av liv og velferd for arbeidere som står overfor større trusler enn noensinne.
  4. Økososialistisk omlegging — nøkkelen til overlevelse
    Russisk økoterrorisme, kombinert med mange års storstilt rovdrift av naturressurser fra innenlandske oligarker og myndighetenes forsømmelse av miljøvern, utgjør en trussel mot Ukrainas økosystemer. Dette inkluderer trusselen mot biodiversitet, rent vann, jordens fruktbarhet samt befolkningas helse og livsvilkår. Krigen og kapitalens miljøfiendtlige politikk påvirker fattige og diskriminerte grupper negativt og øker deres sårbarhet.
    Vi understreker behovet for å se sosial produksjon og økologisk reproduksjon i sammenheng, basert på prinsippene om økososialisme. Den grønne omstillinga må først og fremst være rettferdig og ta hensyn til arbeidstakernes interesser ved å skape nye arbeidsplasser, omskolere arbeidere og sikre sosiale garantier og kompensasjoner til dem som måtte miste sitt arbeid som følge av bedriftsnedleggelser. Effektiv bruk av energiressurser krever reduksjon av arbeidstida, og nasjonalisering av energiselskaper vil muliggjøre rasjonell styring av kapasiteten uten påvirkning fra kommersielle interesser. Vi støtter små familiebruk for matsikkerhet og økologisk omlegging av landbruket, ideen om deprivatisering av felles ressurser, og vi er sterkt imot monopolistiske agroholding-selskaper som ødelegger økosystemet.
    «Sotsialnyi Rukh» vil i samarbeid med fagforeninger og andre progressive organisasjoner utvikle et program for endringer som samsvarer med de langsiktige interessene for arbeidere, bønder og andre sårbare grupper i Ukraina innen produksjon, økologi og energi.
  5. Arbeiderne bar krigens byrde og fortjener derfor en stemme i samfunnsdebatten.
    Siden begynnelsen av full- invasjonen har kjernen i motstanden mot aggresjonen—både ved fronten og bak linjene—vært arbeidende mennesker. Dessverre, i en situasjon der krigens hovedbyrde har blitt lagt på arbeiderklassen, er det ingen venstreorientert politisk kraft i Ukraina som fremmer arbeidernes relevante problemer og handler på grunnlag ønske om et inkluderende demokrati. Under forhold med oligarkisk kapitalisme tjener begrensninger i friheter ofte elitens interesser.
    For å bygge et økososialt, uavhengig Ukraina med like rettigheter og muligheter, er det behov for en politisk demokratisk plattform som vil forene arbeidere og andre undertrykte grupper og representere deres interesser i politikken, inkludert deltakelse i valg.