Ukrainska Pravda melder om systematisk press fra Ukrainas president- kontor

Uttalelse fra Ukrainska Pravda , Onsdag 9. oktober 2024, 12:03

«Vi ønsker å rette oppmerksomheten til våre kolleger, partnere og internasjonale organisasjoner på det pågående og systematiske presset Ukrainas presidents kontor utøver på redaksjonen og enkelte journalister i Ukrainska Pravda.

Vi vil gjerne gjenta at Ukrainska Pravdas verdier, siden stiftelsen i 2000 har vært redaksjonell uavhengighet, objektiv rapportering og evnen til fritt å fortelle sannheten.

Imidlertid ser vi for øyeblikket en trussel mot det bærekraftige arbeidet til redaksjonen på grunn av følgende handlinger:

– blokkering av tjenestemenn fra å kommunisere med Ukrainska Pravda-journalister og delta i arrangementer;

– press på bedrifter for å stoppe reklamesamarbeidet med Ukrainska Pravda;

– åpen følelsesladet kommunikasjon mellom president Volodymyr Zelenskyy og Ukrainska Pravda-journalisten Roman Kravets, som vi alle var vitne til live.

Disse og andre ikke-offentlige signaler indikerer forsøk på å påvirke vår redaksjonelle politikk. Dette er spesielt opprørende å oppleve i ei tid med Russlands fullskala invasjon av Ukraina, når vår felles kamp for både overlevelse og demokratiske verdier er avgjørende.

Vi understreker nok en gang at Ukrainska Pravdas mål er å rapportere sannheten og tjene det ukrainske samfunnets interesser. Det frie valget av emner og intervjuobjekter i rapporteringa er en sjølsagt virkemiddel og rettighet for ethvert uavhengig nyhetsbyrå.

Vi erklærer offisielt at ethvert forsøk fra spesifikke tjenestemenn fra Ukrainas presidents kontor for å legge press på Ukrainska Pravda-journalister vil bli offentlig rapportert og vil få konsekvenser på internasjonalt nivå. Hvert slikt forsøk styrker bare vår motivasjon til å avsløre korrupsjon og vanstyre i maktas høyeste rekker.»