Publisert på nettstedet Kyiv Post, 7.mars 2025
Minst to NATO-land til, Finland og Litauen – begge med grenser til Russland – har de siste månedene vurdert å gå ut av Ottawa-konvensjonen.

Donald Tusk , Foto: European People’s Party – EPP Helsinki Congress in Finland, 7-8 November 2018, CC BY 2.0
Polens statsminister Donald Tusk sa fredag at han støtta å trekke Polen fra en banebrytende avtale som forbyr bruk av antipersonellminer, da han orienterte parlamentet om Polens sikkerhet.
Antipersonellminer, designet for å bli begravet eller gjemt på bakken, lemlester ofte ofre som ikke umiddelbart blir drept, og hjelpe-organisasjoner fordømmer disse minenes langsiktige innvirkning på sivile.
Antipersonellminer-konvensjonen, også kjent som Ottawa-konvensjonen, forbyr bruk, lagring, produksjon og distribusjon av landminer.
«Jeg vil anbefale støtte til at Polen trekke seg fra Ottawa-konvensjonen og muligens fra Dublin-konvensjonen,» sa Tusk til lovgiverne, og presiserte at han refererte til traktatene om «antipersonellminer og klase-ammunisjon.»
Polen, en trofast alliert i Ukraina, har bedt Europa om å styrke forsvaret mot nabolandet Russland, og Tusk sa at kontinentet må vinne «våpenkappløpet» med Moskva
Minst to NATO-land, Finland og Litauen – begge med grense til Russland – har de siste månedene vurdert å gå ut av Ottawa-konvensjonen.
«La oss innse det: dette er ikke noe hyggelig, ikke noe hyggelig. Vi vet det veldig godt, sa Tusk. «Problemet er at i våre omgivelser, -de vi kan være redde for, eller de som er i krig, alle sammen har [slike våpen], la han til.
Litauen sa torsdag opp traktaten som forbyr klasebomber med henvisning til sikkerhets-bekymringer for en trussel fra Moskva, dette utløste harme fra menneskerettighets-institusjoner.