Gjenoppbygging av et Ukraina hvor fagforeningsrettigheter vil bli respektert

Publisert på nettstedet Europe Solidaire Sans Frontières 30. april 2025. Av SHATSYLO Antonina

På invitasjon fra den franske fagforeningsorganisasjonen Solidaires var to representanter fra den ukrainske helsearbeiderforeninga «Be like we are» i Paris 1. mai 2025 og deltok i 1. mai-demonstrasjonen. Vi publiserer appellen fra Antonina Shatsylo, et medlem av «Be like we are», på en konferanse arrangert av Solidaires 30. april, ,med deltakelse av fagforeningsaktivister fra Argentina, Spania og Italia.

Kjære venner

Mitt navn er Antonina Shatsylo, og det er en ære og et privilegium for meg å være her i Paris i dag for Solidaires for å presentere vår unge, uavhengige medisinske fagforening, den medisinske bevegelsen #БудьЯкМи: «Vær som vi er».

Be like as we are ble danna før krigen i Ukraina. I 2019 skapte vi, sammen med annet helsepersonell, en bevegelse som var enestående i landet vårt på den tida. Siden den gang har vi forsvart rettighetene til helsepersonell og kjempet for anstendige lønns- og arbeidsforhold. Når vi ikke klarte å løse problemene fredelig, organiserte vi protester (for tida er dette forbudt ved lov på grunn av unntakstilstanden). Hovedmålet vårt er å forbedre arbeidsforholdene og opplæringa til helsepersonell. For å oppnå dette bruker vi alle midler vi har til rådighet, innenfor lovens grenser, sjølsagt.

«Be Like we» are er en lovlig registrert ideell, ikke-statlig organisasjon. Arbeidet vårt er styrt av godkjente vedtekter. Majoriteten av organisasjonens medlemmer er kvinner.

Våre hovedstrategier er å opprette et nettverk av ikke-statlige organisasjoner og fagforeninger, utvikle en struktur i hver region i Ukraina og øke bevisstheten om helsearbeidernes rettigheter. Vi organiserer også mediearbeid og protester for å fremme lover som vil forbedre helsetilbudet og arbeidsforholdene. For eksempel har vi krevd vedtakelse av en lov om ansvar for moralsk og fysisk trakassering på arbeidsplassen. Vi forsvarer også likestilling på arbeidsplassen, i utdanning og i hverdagen. Samtidig etablerer vi et nettverk for samarbeid med andre organisasjoner som har lignende aktiviteter og prinsipper, spesielt de som forsvarer likestilling.

Vi organiserer utdanningsseminarer om beskyttelse av arbeidstakerrettigheter for sykepleierteam i forskjellige byer over hele Ukraina, der de utvikler sine lederegenskaper og tilegner seg organisatoriske ferdigheter. Basert på spesifikke arbeidskonflikter i hvert team utarbeider vi en handlingsplan for å løse dem. Prioriteten i denne planen er å beskytte sykepleieres rettigheter. Vi organiserer også møter mellom teamene og en psykolog, for å hjelpe kvinner med å håndtere sin emosjonelle tilstand i krigssammenheng.

Vår organisasjon kjemper for en verden uten vold, for like rettigheter og likestilling mellom kjønnene, og for opprettelse av kvinneforeninger, spesielt innen det medisinske feltet, der kvinners arbeid må respekteres og være godt betalt. Siden kvinner i tillegg til arbeidet sitt har ansvar for å ta vare på barn, syke, eldre og husarbeid, ønsker vi at dette ansvaret skal deles likt mellom alle medlemmer av samfunnet og familien.

Organisasjonen vår opererer i henhold til demokratiske prinsipper. Før vi tar en beslutning, legger vi den fram til åpen debatt i gruppa. Vi studerer også i lokale saker medlemmene våre tar opp, diskuterer dem, trekker konklusjoner og søker løsninger. Stillingen som president i organisasjonen vår kan fornyes. Konferansen kan endre styret ved avstemning. Vi gjennomfører jevnlig offentlige spørreundersøkelser blant medlemmene våre, der vi ber dem om å evaluere aktivitetene våre.

Over tid har vi vokst til et fellesskap på 85 000 mennesker. Organisasjonen vår ble opprettet uten støtte fra staten eller politiske partier. Og vi støtter opprettelsen av fagforeninger over hele Ukraina. Vi organiserte de første protestene i flere byer vinteren 2019. Vi krevde høyere lønninger for helsearbeidere, økte helseutgifter generelt, og at våre stemmer, helsearbeidernes stemmer, skulle bli hørt i enhver reform av helsesystemet i Ukraina. Vi gjentok disse protestene i 2020 og 2021 og oppnådde noen framskritt: gjeninnsettelse av ulovlig oppsagte sykepleiere og utbetaling av utestående lønn i flere institusjoner.

Allerede før krigen i Ukraina ble det gjennomført en reform av helsevesenet. Siden den gang har medisinske fasiliteter blitt stengt, og sykehus har blitt «optimalisert», dvs. slått sammen. Dette har hatt alvorlige konsekvenser for helsepersonell, som mister jobbene sine. Denne prosessen har fortsatt under krigen. Situasjonen har forverra seg betraktelig: mange medisinske fasiliteter har stengt, særlig som følge av bombing og artilleri-ild.

Tap av arbeidsplasser, yrkesgrupper, massemigrasjon og nedbemanning er ikke de eneste problemene vi står overfor for tida. Besparelsene som lokale myndigheter gjør på finansiering og lønninger for sykepleiere og annet medisinsk personell fører til utarming av en del av befolkninga, som har rettigheter som vi forsvarer.

Krigen som brøt ut 24. februar 2022 har forårsaket enda flere problemer, ikke bare for helsepersonell, men også for hele den ukrainske befolkninga. Titusenvis av mennesker har mista livet. Millioner har blitt tvunget til å flykte til naboland, og mer enn 6 millioner ukrainere har blitt internt fordrevne. Byer og landsbyer har blitt ødelagt. Våre sykehus og energianlegg har blitt mål for fienden.

Vi innså at i denne situasjonen ville vi ikke klare oss uten hjelp fra internasjonale partnere. Derfor ble vi enige med våre tyske partnere fra organisasjonen «Medico International» om et felles prosjekt for å hjelpe ukrainere som er ramma av krigen. Takket være dette samarbeidet har vi vært i stand til å tilby midlertidig innkvartering til mer enn 40 familier med små barn og pensjonister. Nesten 400 familier i svært vanskelige situasjoner har mottatt bistand i form av mat og hygieneprodukter. Vi kan også tilby psykologisk og juridisk støtte. Og, aller viktigst, vi hjelper leger med å få medisinsk behandling. Noen mennesker hadde fullstendig mistet alt håp om å bli friske. Takket være dette prosjektet har de gjenvunnet helsen og kan igjen jobbe og leve normale liv.

Dessverre ble prosjektet vårt avslutta 31. desember 2023. Vi søker derfor aktivt etter internasjonale organisasjoner som vi kan samarbeide med og fortsette å hjelpe leger og spesielt ukrainere.

Vi minnes hver og en av våre brødre og søstre, inkludert de mange helsearbeiderne som har mista livet mens de forsvarte landet vårt, eller som ble drept av bomber og missiler som Russland fortsetter å slippe over lokalsamfunnene våre.

Illustrasjonsfoto

Gjennom hele denne grufulle situasjonen har vår respons vært basert på et prinsipp som er forståelig for alle deltakerne i dette møtet: solidaritetsprinsippet.

Ukrainske fagforeninger har også mobilisert for å gi humanitær hjelp, ved å levere mat, husly, medisiner og andre nødvendige varer til fordrevne personer, reparere bygninger og gi psykologisk og annen støtte til familier. Vi har følt støtten fra den internasjonale fagbevegelsen, som har vist solidaritet ved å ønske ukrainere velkommen til sine land og gi støtte og råd til de som har blitt tvunget til å flykte.

Vi ser fram til krigens slutt og ønsker med all vår styrke og med alle midler å bringe seieren nærmere. Vi tror at vi vil lykkes med å gjenoppbygge Ukraina, hvor fagforeningsrettigheter vil bli respektert i alle sektorer og hvor arbeidere vil motta anstendig lønn og nyte godt av rettferdige arbeidsforhold.

Det blir ikke lett. Men dere har sett vår styrke og dedikasjon under krigen.

Paris, 30. april 2025