Uttalelse fra Sotsialnyi Rukh (Sosial Bevegelse) , 28. juni 2024
Vi håper at Grunnloven vil tjene de ukrainske arbeidernes interesser og forhindre at oligarkiet oppnår sine snevre mål, basert på deres egne klasseinteresser. Grunnloven er i stand til å samle folket mot undertrykkere, både de interne og de eksterne.
Dessverre har ikke Grunnloven forhindra at makta blir korrumpert av rike klaner: målene om å bygge en suveren og sosial stat, som Grunnloven proklamerer, forblir kun et politisk ideal. Allerede fra de aller første dagene av fullskala-invasjonen, begrensa myndighetene de arbeidslivsrettigheterne sosiale rettighetene og sivile rettighetene som er nedfelt i Grunnloven. Som et resultat har det blitt mye vanskeligere for det ukrainske folket å stå imot aggressoren, og motsetningene mellom arbeiderklassen og eliten som parasitterer på den, har økt betraktelig.
For å vinne gunst hos næringslivet, har noen politikere åpenlyst opptrådt fiendtlige mot grunnlaget for den konstitusjonelle orden. Et eksempel er parlamentsmedlemmet Galina Tretyakova, kjent for sine antisosiale uttalelser,som er ekstremt misfornøyd med eksistensen av bestemmelser som forbyr reduksjon av rettigheter, når hun går for å få vedtatt de nye anti-arbeiderlovene hun har utarbeida. Samtidig ønsker hun å øke lønningene til sine egne assistenter fra UAH 88,000 [€2000] til UAH 132,000 [€3000] i måneden.
Det er svært avslørende at hun i sine nylige taler indirekte anklaga dommerne i Ukrainas konstitusjonelle domstol (CCU) for å sympatisere med sosialisme. Det kan være noe sannhet i denne anklagen, fordi Grunnloven er utforma på en slik måte at individets og samfunnets interesser som helhet vektlegges i mye høyere grad enn hensynet til profitt og egoisme. Med Grunnloven i hånda har CCU ikke noe annet valg enn å erklære Tretyakovas lovgivende arbeid for grunnlovsstridig!
Den skandaløse kritikken fra dette parlamentsmedlemmet lukter av direkte innblanding i rettsvesenets arbeid (det faktum at noen av hennes lover for tida blir undersøkt av CCU, understreker dette). Ombudsmannen har til og med sendt inn en begjæring om å vurdere lovligheten til bestemmelsene i lov 2136 som begrenser retten til hvile, iforhold til konstitusjonen. Det bør huskes at presidentdekret 64/2022 autoriserte restriksjoner på retten til arbeid (Artikkel 43 i Grunnloven), men ikke på retten til hvile (Artikkel 45 i Grunnloven) under krigslov.
Vi mener at kampen for å opprettholde Grunnlovens prinsipper ikke må stoppe, sjøl i krigstid. Ellers vil krigens byrde bli kun lagt på folkets skuldre, rettighetene deres vil bli vilkårlig begrensa og, etter seier, vil kapitalens representanter få full kontroll all makt og alle ressurser. Tvert imot må vi strebe etter å skape et samfunn basert på sosial likhet, deltakende demokrati og menneskelig verdighet, i full overensstemmelse med ånden i Grunnloven. For et fritt, forent og sosialt Ukraina!