KVPU: Russland ødelegger gruvebyer i Donbas og retter angrep direkte mot arbeidere

Publisert av KVPU (Konfødrasjonen av frie fagforeninger i Ukraina) 7. august 2024.

Som et resultat av gårsdagens beskytning fra de russiske væpna styrker i Pokrovsky-distriktet i Donetsk-regionen, ble arbeidere i en av de statseide gruvene, på vei til på jobb på første skiftet, påført skader av ulik alvorlighetsgrad. Lederen av Independent Trade Union of Miners of Ukraine (NPGU) Mykhailo Volynets informerere om forferdelige angrep på gruvebyer og utfordringer for å sikre sikkerhet og mental helse på arbeidsplasser i Donbas.

Toretsk, Donetsk regionen, August 2024, Foto: Den 32. mekaniserte brigaden av de ukrainske væpna styrkene

Politiet i Ukraina informerte, om at de russiske troppene i løpet av de siste 24 timene har beskutt gruvebyene Girnyk, Kostyantynivka, Kurakhove, Myrnograd, Toretsk, ukrainsk, samt landsbyene Ivanopillia, Kleban-Bik, Markove, Novy Komar, Predtechine , og Uspenivka. Ifølge politiet ble 41 sivile objekter skada som følge av bombinga, inkludert 33 boligbygg, infrastrukturobjekter, gassrørledninger og kraftledninger.

Som leder av den uavhengige fagforeninga for gruvearbeidere i Ukraina, understreket Mykhailo Volynets at gruvebyer i Donetsk-regionen er under konstante angrep fra russiske styrker.
Fagforeningslederen informerte om at to kvinnelige arbeidere i Kapitalna-gruva i Myrnogradvuhillia dessverre ble skada som følge av et missilangrep fra Russland 6. august 2024.

Mykhailo Volynets uttalte: «En av de kvinnelige arbeiderne ble mista arm, en annen et bein, og ytterligere seks personer fikk skader av ulik alvorlighetsgrad. Andre arbeidere ble på stress og psykiske traumer av angrepet.

Jeg skal ikke gå inn i på detaljer i skadene, og kanskje ødelegge noens hyggelige sommerdag. Fordi, først av alt, vil jeg nok en gang be om oppmerksomheten til den globale fagbevegelsen, internasjonale organisasjoner og menneskerettighetsforkjempere om tilstanden for «arbeidersikkerhet» i Ukraina under krigen, spesielt i industri- og gruvebyer i Ukraina.
Jeg vil understreke at Russland målretta ødelegger bedrifter, gjenstander for sivil- og energi-infrastruktur og arbeidsplasser. De retter angrep mot arbeidere, brannmenn, redningsmenn, gruveredningsmenn, ambulanse- og hjelpearbeidere. Russerne angrep Kapitalna-gruva i går tidlig morgen, akkurat da det første skiftet med gruvearbeidere ankom jobben.

På grunn av russisk aggresjon har vi et hav av utfordringer og vi trenger sterk internasjonal støtte, inkludert militær støtte, for å beskytte vårt folk som jobber under daglige russiske angrep. Samtidig risikerer arbeidere, våre medlemmer, som tjener i den ukrainske væpna styrken, livet for å beskytte byene våre og kjempe for Ukrainas frihet.
Russland, som et terrorland, og dets representanter bør ekskluderes fra alle respektable verdensorganisasjoner.

For det andre jobba jeg i Kapitalna-gruva nesten fra de første dagene av åpninga. Gruva Kapitalna, er i tillegg til å være en av de største i Europa, også den mest lovende… Mitt hjerte verker for gruvearbeiderne, fagforeningsmedlemmer, alle innbyggerne i Myrnograd, de fleste av dem jeg kjenner personlig. Men det er ikke det eneste foretaket som lider under beskytning fra russiske tropper.
Andre gruve- og industribyer i Donbas er under konstant angrep. Se for eksempel på hvordan Russland ødela gruvebyer som Toretsk.
Etter å ha ødelagt gruvene i territoriene som er under midlertidig russisk okkupasjon, fortsetter Russland å metodisk ødelegge kullindustrien og energisektoren i hele Donbas’ territorium.»

Myrnograd, August 2024

I juli 2024 ble ansatte i SOE «Myrnogradvuhillia» og SOE «Selydivvuhillia» (Donetsk-regionen), der de lokale fagforeningene til NPGU opererer, skada på grunn av beskytning og bombardement fra de russiske styrkene. I følge offisielle rapporter ble 11 kullindustriarbeidere i juli 2024 skada på arbeidsplassene sine som et resultat av beskytning og branner utløst av missiler fra den russiske føderasjonens væpna styrker, hvorav 2 døde. Den 12. juli 2024 døde en lagerarbeider og en elektromontør av skader de fikk som følge av rakettskyting fra russiske tropper ved «Sviato-Varvarynska Enrichment Factory» (Pokrovsky-distriktet, Donetsk-regionen).
Det vil bli også bli husket at 8. juli, som et resultat av et russisk rakettangrep, ble 8 ansatte drept (sjefen for avdelingen, to ekspeditører, en økonom, to ingeniører og to konsulenter) ved PJSC «Northern Mining and Processing Plant» , og 37 andre ansatte ble skada. Som nevnt tidligere ble et ytterligere resultat av bombinga at 41 sivile objekter skada, inkludert 33 boligbygg, infrastrukturobjekter, gassrørledninger og kraftledninger.