Uttalelse fra demokratiske antikrigs-russere i Norge om Ukrainas offensiv i Kursk.

Smårådinas logo.

Smårådina er en organisasjon for russiske borgere(og andre) i Norge som ønsker en demokratisk forandring i Russland. Smårådina har fra første øyeblikk tatt en klar stilling mot Russlands fullskala-invasjon i 2022. De bl.a deltok også med en parole mot den russiske invasjonen i årets 1. mai-tog i Oslo. Denne uttalelsen er klippet fra Smårådinas Facebook-side , publisert 19. august.

For mer enn en uke siden rykket ukrainske tropper dypt inn i Russlands internasjonalt anerkjente territorium. Det rapporteres om mer enn 10 sivile dødsfall, mer enn 100 skadet, 132 000 evakuerte fra Kursk-regionen og hundrevis av fangede russiske soldater.

Russland invaderte Ukraina for mer enn 10 år siden, og har ført en fullskala krig i nabolandet i 2,5 år. Antallet berørte, drepte og evakuerte går opp i millioner, og Ukraina har all rett til å forsvare sine stat, suverenitet og sine liv.

Vi kondolerer til alle ofrene for denne krigen på begge sider av grensen, inkludert innbyggere i Kursk-regionen. Vi oppfordrer begge sider av konflikten til å prøve å overholde normene i folkeretten (selv om disse normene i Russland ikke implementeres selv i forhold til landets egne borgere).

Fra Smårådinas seksjon i årets 1.mai-tog i Oslo. Foto: Smårådinas FB-side

Vi vil understreke at den skyldige for all denne redselen har et veldig konkret fornavn og etternavn: vladimir putin (det stemmer, med små forbokstaver). Det var han som tok beslutningen om å invadere Ukraina. Ikke bare var denne avgjørelsen blodig og ekkel, den var også en direkte fiasko. I februar 2022 forventet Putin å erobre Kyiv i løpet av 3 dager, og 2,5 år senere kom krigen til russisk territorium. Det faktum at den ukrainske væpnede styrken kontrollerer mer enn 1000 kvadratkilometer av Kursk-regionen er en direkte konsekvens av den Russiske Føderasjonens militære aggresjon.

Russiske myndigheter har nesten ikke vist noen reaksjon på fremrykningen av de væpnede styrker fra Ukraina over i territoriet til den Russiske Føderasjonen og fortsetter å late som om den “spesielle operasjonen” går i henhold til planen. I løpet av den siste uken har Putin ikke henvendt seg til Russlands borgere, men har begrenset seg til protokollerklæringer og magre utbetalinger på 10 000 rubler (rundt 1500 NOK) til folk som har mistet alt. Dette tyder på at han er dypt likegyldig med livet til russere og ukrainere, han er bare bekymret for om han klarer å tilrane seg mere makt og den videre utvidelsen av undertrykkelsesmaskinen. Vi er sikre på at bare en umiddelbar våpenhvile og tilbaketrekning av russiske tropper fra Ukraina kan stoppe ofrene på begge sider og den videre eskaleringen av konflikten.

Fra Smårådinas seksjon i årets 1.mai-tog i Oslo. Foto: Smårådinas FB-side