Sotsialnyi Rukh : Om endringene i regjeringa;- nytt ministerråd, ingen ny kurs.

Uttalelse fra Sotsialnyi Rukh, 6. september 2024

De nylige personalendringene i Ukrainas regjering under slagordet «Reset» viser at det nyliberale systemet er i dyp krise og ikke i stand til å rette opp sine feil.

Fornyelsen av rundt 50 % av ansiktene har ikke vært ledsaget av noen diskusjon om behovet for å revidere dagens politiske og sosiale kurs. Og uten ytterligere forklaring er det klart: den storstilt privatiseringa av økonomien vil fortsette, oligarkene vil beholde sin innflytelse over strategiske næringer (inkludert energi), statens samfunnsfunksjoner vil bli utvannet, og vanlige folk vil bære krigens byrde.

Disse omleggingene vil ikke styrke regjeringas legitimitet eller jamne ut representationsgapet mellom de som jobber for landet og de som sitter i regjeringskontorene. Utnevnelsen av nye ministre og oppsigelsen av forgjengerne har ikke gitt folket en reell mulighet til å påvirke avgjørelsene, fordi alle nye utnevnelser er på en eller annen måte en del av det politiske systemet som har fungert under påvirkning fra oligarkene, gjennom mange år.

Ministerskiftet er ikke en fornyelse, men bare kosmetiske endringer som ikke løser de grunnleggende problemene. Hver ny runde med omstokkinger i regjeringskabalen, viser at det ikke er noen reell rotasjon i regjeringa. Regjeringa forblir stengt for arbeidstakere – som sykepleiere og gruvearbeidere, jernbanearbeidere og lærere – som, uavhengig av hvem som eier selskapene, ville kunne motarbeide den kapitalistiske egoismen som har ført Ukraina innpå en blindvei. Disse gruppene føler på krigens urettferdighet og redsler i stort omfang, og derfor er de fast bestemt på å gjøre endringer i flertallets interesser: å slette utenlandsgjeld og kutte ut skatteluksus, å beslaglegge ulovlig tilegna/ -og eksportert formue og å gjøre nye tiltak for å fylle på med lønnsmidler, utvikle sosial infrastruktur og gjøre landet tryggere. Kun egenorganisering av arbeiderne gjennom radikal avoligarkisering og sosialisering kan gi drivkraft til reell forandring. Bare folk fra arbeiderklassen kan bringe frigjøring til landet og bringe en ny kvalitet i politikken.

Sotsialnyi Rukh (Sosialbevegelsen) erklærer at kun en sammenslutning av arbeidere, som er herda av klassekonflikt, vil gjøre det mulig for oss å bygge en rettferdig stat der alle har en politisk stemme, og ikke bare representantene for de parasittiske elitene.

«Nytt ministerråd – kursen er uendra»