«Jeg ville kjempe mot denne redselen». Et økende antall russiske tenåringer sitter i fengsel på grunn av sabotasjeanklager

Publisert på nettstedet Meduza, publisert 6. september 2024. Kilde: People of Baikal

En mann går forbi graffiti og leser «Nei til krig» på et gjerde i en park i Moskva. 3. oktober 2023.

Siden starten på fullskala-krigen i Ukraina har russiske skoleelever i økende grad havna bak murene, anklaga for sabotasje for angivelig skade på bygninger eller transportinfrastruktur. Minst 20 russere mellom 15 og 17 år sitter for tida i fengsel og venter på rettssak eller soner straff for slike lovbrudd. Mange av dem er fra regionene langs den transsibirske jernbanen, som Moskva bruker til å frakte militært utstyr og ammunisjon vestover. Meduza deler hovedpunkter fra en ny rapport om disse mindreårige fra det uavhengige nettstedet People of Baikal.

I følge data samla av Mediazona var omtrent en tredjedel av de 66 personene som ble arrestert seint i 2022 og tidlig i 2023 for påståtte sabotasjeangrep på russiske jernbaner mindreårige. Straffene for dette lovbruddet kan variere fra 10 til 20 års fengsel, men dersom det foreligger skjerpende omstendigheter kan straffen være like streng som en livstidsdom. Vanligvis blir detaljene i disse sakene hemmeligstempla eller publisert slik at tiltaltes navn er endra.

Russlands Føderale Finansielle Overvåkingstjeneste registrerer navna på alle borgere som er sikta for terrorisme, sabotasje eller ekstremisme i sitt offentlige register over «terrorister og ekstremister». At en persons navn står i registeret betyr imidlertid ikke nødvendigvis at de er i fengsel; det kan også bety at de er under etterforskning, har fått en bot eller blitt dømt til prøvetid.

Lista over «ekstremister» inneholder for tida 54 søttenåringer, 21 sekstenåringer og 13 femtenåringer. Minst 20 tenåringer har blitt føyd til på lista i 2024, så langt. Den yngste er Gleb Sinitsyn, en 14-åring fra byen Ivanovo.

«Av desperasjon»

Maksim Makhnev fra byen Ust-Ilimsk fylte 18 år for bare noen uker sida. Årsaken til at han ble lagt til Russlands føderale liste over «ekstremister og terrorister» er uklar. Han er en av mange russiske tenåringer som har tilbrakt 18-årsdagen sin i fengsel.

Blant de andre er 19 år gamle Ilya Podkamenny, som klarte å stoppe et godstog i Irkutsk-regionen i november 2022 ved å vikle kobbertråd rundt skinnene. Tog-ingeniøren fant brosjyrer på stedet, der det sto «Død over russerne, frihet for Sibir» og «Putinister skal henge fra trærne i stedet for løv, død over fascisten Putin». I følge statlige etterforskere ble ingeniøren øyeblikkelig «på vakt» og returnerte til toget for å hente en hammer for å beskytte seg sjøl og assistenten i tilfelle et angrep.

Det tok sju måneder før myndighetene identifiserte Podkamenny som gjerningsmannen: han etterlot seg ingen fingeravtrykk, det var ingen overvåkingskameraer i området, og en politihund klarte ikke å spore ham via lukta hans. Etterforskerne fant noe DNA på brosjyrene og ledninga, men det var for lite til å slå fast identiteten . Til slutt bestemte de seg for å søke etter setningene fra flygebladene på nettet, noe som førte dem til en Telegram-kanal kalt «Siberian Liberation Movement — Republic of Siberia». Podkamenny var en av kanalens to administratorer. Fem dager seinere ble han arrestert.

Sjøl etter at de fant Telegram-kanalen hans, er det uklart hvordan etterforskerne klarte å identifisere Podkamenny; ifølge ham var kontoen hans registrert på et anonymt estisk SIM-kort.

Podkamenny ble opprinnelig satt i husarrest, men etter at han ble beordra til å gjennomgå en psykiatrisk utredning, drev han med sjølskading, hvoretter han ble sendt til varetektsfengsling. Til slutt ble han sikta for å ha forberedt og organisert et terrorangrep. Ifølge etterforskerne planla han å begå brannstiftelse to ganger: først ved et jernbanerelé-kabinett og deretter på et militært vervingskontor. Podkamenny hadde to ganger tilberedt brannfarlig væske hjemme, men mora fant dem begge og kasta dem.

Høsten 2023 ble Podkamenny dømt til 12 års fengsel. Han erkjente straffskyld for anklagene mot ham. I et brev til Mediazona sier han at handlingene hans var motivert av desperasjon og et ønske om å kjempe mot det «inntrengende mørket». «Jeg tror all denne galskapen vil være over innen 2025, og at jeg vil definitivt bli frigjort,» la han til. Han fortalte at drømmen hans er å flytte til Texas og lage en tegneserie om antropomorfe jaguarer.(m.a.o. jaguarer framstilt med menneskelige trekk. Oversetters merknad)

Den andre administratoren av kanalen «Siberian Liberation Movement», 17 år gamle Oleg Beryozin fra Zabaykalsky-regionen, ble arrestert samtidig med Podkamenny og dømt til tvungen psykiatrisk behandling. Saken hadde også en tredje tiltalt: en 20-åring ved navn Danil Tomshin som var abonnent på Beryozin og Podkamennys kanal. Han hengte seg sjøl før rettssaken.

«Gjorde det for en pengebelønning«

På lista over mindreårige som er dømt for sabotasje er også en 15-åring fra Sibirs Tyumen-regionen, med en far kjempa i Ukraina. Gutten bodde hos sin mor og sin stefar; dagen før han ble arrestert, kom faren tilbake til byen på permisjon. I følge etterforskere tok tenåringen den 23. februar 2023 en molotovcocktail og en lighter og satte kursen mot et militært vervingskontor. På veien dit ble han imidlertid pågrepet av FSB-betjenter. En ikke navngitt kilde påsto at gutten ble tilbudt en pengebelønning for å utføre brannstiftelsen, sjøl om han tidligere hadde uttrykt motstand mot krigen på sosiale medier. Han ble først satt i husarrest , men ble seinere beordra til å gjennomgå tvungen psykiatrisk behandling.

I november 2023 ble ytterligere tre mindreårige arrestert i Tyumen-regionen, inkludert en annen 15-åring. Etterforskere hevder at tenåringene prøvde å sette fyr på tre jernbanereléskap. De to eldre ble sendt til varetektsfengsel mens saken deres ble etterforska, og den yngste ble satt i ungdomsfengsel. «Brannstifterne handla under ordre fra enkeltpersoner som de møtte på sosiale medier og som lovet å betale dem en pengebelønning for å ha begått ulovlige handlinger», hevda etterforskningskomiteen.

Våren 2023 ble tre tenåringer arrestert i Novosibirsk-regionen: 18 år gamle Kirill Veselov og to mindreårige oppført i åpne journaler som Pavel S. og Savely R. Alle tre ble sikta for å ha begått ildspåsettelse på jernbanerelékabinetter. Etterforskere hevder at ukjente personer betalte de tiltalte 10 000 rubler ($112) hver for angrepet. Omtrent samtidig arresterte politiet en 18-åring fra Novosibirsk ved navn Viktor Skorobogatov for å ha satt fyr på et Su-24 angrepsfly. Til slutt kombinerte etterforskerne de to sakene og erklærte de fire tenåringene for medlemmer av ei organisert kriminell gruppe.

I september samme år arresterte politiet i Novosibirsk en 17 år gammel student for angivelig å ha skada ett reléskap med makt og satt fyr på et annet dagen etter.

Fem måneder tidligere ble en 16-åring arrestert i Kemerovo-regionen, mistenkt for å ha satt fyr på to reléskap. Og den sommeren ble ytterligere tre tenåringer arrestert for den samme forbrytelsen i Krasnodar-regionen.

Også i Krasnodar-regionen ble en 17-åring arrestert og sendt til varetektsfengsel etter å ha kjøpt materialer til en hjemmelaga bombe på nettet. Da han dro for å hente forsendelsen, ble han møtt av sikkerhetsoffiserer som venta på ham. Etterforskere hevder at tenåringen planla å sette i gang en eksplosjon på byens marked. Ved ransaking av leiligheten hans fant myndighetene flere kjemikalier og røykgranater.

For bare to måneder siden ble to tenåringer i Krasnoyarsk-regionen dømt for å ha planlagt å sette fyr på et reléskap. De ble dømt til 4 år og 5,5 års i ungdomsfengsel. En av dem hadde satt fyr på et skap tidligere.