Betalte pro-russiske influensere avslørt i USA

Artikkelsamling, publisert på nettstedet marxistarkiv.se 13. september 2024.

Innledning ved Martin F., en av personene bak Marxistarkivet.

Den russiske TV-profilen Margarita Simonjan – en soldat i Putins hær, ifølge henne sjøl…

Russland driver omfattende kampanjer i Vesten for å spre sitt syn på krigen i Ukraina og fremme høyreekstreme krefter som er sympatisk innstilt til Putins Russland. For å oppnå dette bruker de flere medier og metoder.1 Det siste året har de for eksempel forsøkt å påvirke valg i Frankrike og Tyskland.2 Og det er velkjent at de under de siste amerikanske presidentvalgene støttet Trump.3 Dette gjelder også denne gangen.

En viktig komponent i den russiske påvirkningsstrategien er ekte eller fiktive personer som støtter ei pro-russisk linje på sosiale medier.4 Nylig ble det avslørt at Russland har betalt seks amerikanske influensere over 10 millioner dollar for å støtte Trumps presidentkampanje og Russlands krig i Ukraina. Det hele ble håndtert av to ansatte ved den russiske propagandakanalen Russia Today.

I virkeligheten er denne avsløringa bare toppen av et isfjell. Det finnes hundrevis (eller til og med tusenvis) av slike figurer – konspirasjonsteoretikere, høyreekstremister og andre – som bidrar til denne virksomheten. Hvor mange av dem som er sponsa med russiske penger er vanskelig å vite, ettersom mange drives av sine politiske preferanser, men at Russland virkelig er involvert i å støtte slike kanaler er helt klart. Dette er heller ikke noe som Russland prøver å skjule, sjøl om de ikke vil avsløre detaljer. Et eksempel på dette ble gitt på russisk TV 9. september, da den russiske TV-profilen Margarita Simonjan (bildet ovenfor) erklærte at «vi er alle soldater» som utfører det Kreml bestemmer og har skapt mange hemmelige prosjekter i Vesten for å spre det russiske narrativet. Ifølge Margatita Simonjan har disse prosjektene vært svært vellykkede.

Her følger det to artikler om saken om de «seks». Den første er skrevet av Björn Erik Rosin og den andre er fra Flamman. Til slutt kommer noen lesetips.

Martin F

Fornoter:

1 For et forsøk på å gi en oversiktlig bilde av dette, se artikkelen Rysstroll og desinformation.

2 Se for eksempel Ryskt stöd til Le Pen inför avgörandet og Pro-rysk desinformationskampanj i Tyskland.

3 Den nå drepte Prigozjin var spesielt involvert i dette gjennom sin såkalte trollfabrikk i St. Petersburg – han skrøt til og med av det, se Wagner-grundaren erkänner innblanding i USA-val(Aftonbladet 7/11 2022).

4 Et eksempel på dette er «Donbas Devushka», som lot som om hun var i Donbas, men som egentlig opererte fra Washington (se s. 6-7 i Rysstroll og desinformastion). Et annet kjent eksempel er amerikaneren Scott Ritter, se: Scott Ritter – Putins amerikanske agitator.

Kreml kanaliserer millionbeløp til høyreprofiler i amerikanske medier

Av Bjørn Erik Rosin [Sammendrag, basert på artikler i Washington Post, CNN og The Hollywood Reporter 5. september 2024]

Russland aktiverer seg igjen for å påvirke presidentvalget i USA i november og støtte republikanernes kandidat Donald Trump. Ifølge det amerikanske justisdepartementet har en rekke høyreprofiler på sosiale medier, med seks millioner følgere, fått økonomisk støtte i millionklassen fra Kreml via mediekanalen RT, tidligere kjent som Russia Today. Kanalen ble forbudt i USA etter den russiske invasjonen av Ukraina, men har funnet andre måter å påvirke informasjon på sosiale medier i USA. Hensikten har vært å spre pro-russiske nyhetsartikler som støtter Trump og andre som Kreml anser som gunstige for russiske interesser.

Justisdepartementet har tatt ut tiltale mot to ansatte i RT. De anklages for hvitvasking av penger og brudd på loven om utenlandske agenter. De to skal ha overført nesten 10 millioner dollar til et medieselskap i Tennessee. Tiltalen kommer samtidig som Biden-administrasjonen i Washington har beslutta strengere sanksjoner mot ulike russiske interesser i USA og omtaler «en større russisk statlig støttet kampanje for å påvirke høstens valg».

I tiltalen sies det at RTs administrerende direktør har omtalt et «helt imperium av skjulte prosjekter» som er ment å «forme den offentlige opinionen i Vesten». Dette har skjedd ved å bruke en rekke framtredende influensere i sosiale medier i USA for å omgå forbudet mot RTs sendinger, etter invasjonen av Ukraina. Pengene skal ha blitt kanalisert til medieselskapet Tenet Media i Tennessee. Tenet Media eies av Laura Chen – også kjent som en politisk kommentator med høyreorienterte synspunkter, med tilknytning til den konservative ungdomsorganisasjonen Turning Point USA – og hennes ektemann Liam Donovan.

Tenet Media – «en fryktløs stemme» – også en del av Putins hær.

Tenet Media beskriver seg sjøl som «et dissident-nettverk av kommentatorer som fokuserer på vestlige politiske og kulturelle spørsmål». Selskapet har nylig ansatt kjente høyreprofiler i sosiale medier som David Rubin, Tim Pool og Benny Johnson. Sammen med tre andre innflytelsesrike høyrenavn på sosiale medier har de til sammen rundt seks millioner følgere. Pool intervjuet for eksempel i mai i år republikanernes presidentkandidat Donald Trump.

YouTube har vært hovedplattformen for programmer produsert av Tenet Media og har hatt gode forbindelser med mediepersonligheter på høyresida. Nå slår det amerikanske justisdepartementet til og hevder at selskapet, som ikke er navngitt i tiltalen, men som CNN har avdekket er nettopp Tenet Media, er en sentral del av russiske operasjoner for å påvirke den amerikanske offentligheten.

En rekke interne e-poster i Tenet Media inneholder ifølge tiltalen direkte henvisninger til «Russland» og «russerne» som finansierere av selskapet. For å lette kontaktene med de influenserne de ønsket å rekruttere, skal Tenet Media ha forklart at prosjektet ble finansiert av en belgisk forretningsmann ved navn Eduard Grigoriann. Men ifølge justisdepartementet var dette et helt oppdikta navn.

David Rubin og Tim Pool skal ha uttrykt en viss skepsis og usikkerhet overfor tilbudene, men aksepterte likevel en kontrakt som gir en månedslønn på 400 000 dollar og en bonus på 100 000 dollar ved signering – for et oppdrag som gikk ut på å produsere fire videoer i uka.

Et knippe leiesoldater i Putins propaganda-hær, – men det visste de vissnok ikke…

Nyheten om at noen av de mest kjente navna på høyresida på nettet har mottatt millioner fra Kreml, har skapt en bølge av skadefryd i visse kretser. I en kommentar het det at «Tenet Medias stjerner pleier å finne konspirasjoner overalt, men de klarte ikke å stille seg sjøl spørsmålet om hvorfor en mystisk belgisk finansmann skulle betale dem millioner i honorar».

Alle de seks influenserne som figurerer i det som ses som en russisk påvirkningsoperasjon, har kommet med erklæringer der de benekter all kunnskap om hvem som finansierte deres innsats, og sier de kun er ofre i saken.6

«Skulle alle disse anklagene vise seg å stemme, har både jeg og de andre blitt lurt og er ofre. Programmene produseres helt og holdent av våre lokale team uten noen ekstern innflytelse», skrev Tim Pool på X da saken begynte å rulles opp.

Fotnote:

6 De eneste som hittil er tiltalt, er de to RT-agentene (de er russere og befinner seg i Moskva). Det er ikke kommet noen rettslige tiltak mot de seks, men de involverte kan bli ramma på andre måter. Dette har allerede skjedd i dette tilfellet, hvor Lauren Chen (medeier i Tenet Media) har fått sin YouTube-kanal sletta og blitt sparka fra det konservative medieselskapet Blaze TV.

Medieskandalen i USA avslører en cocktail av korrupsjon

Av Jacob Lundberg 7

Fra Flamman 12/9 2024

Tim Pool, påvirkningsmiljonær, på biltur med det svenske Nyheter Idags sjefredaktør Chang Frick.

«Jeg tror det kan være fagforeninga som hindrer de ansatte fra å blande disse ingrediensene.»
Det er januar 2020, og YouTube-profilen Henrik Jönsson befinner seg på en restaurant i Los Angeles. Foran ham på bordet står en kopp kaffe og to glass – ett med whisky og ett med krem.
Høyredebattanten David Rubin ler, men forklarer at det nok heller er en Ikea-vits. Da personalet hørte at han satt sammen med fem svensker, syntes de det var morsomt å la dem lage sin egen irske «kaffedoktor».
«Boom,» sier Jönsson når han blander ingrediensene i koppen. Deretter følger et minutt med tørre vitser om Kamprads blågule selskap. David Rubin ser alvorlig ut.
Det gjør han nok også i dag, fire og et halvt år seinere. Rubin er nemlig en av de amerikanske medieprofilene som nå blir anklaga for å ha mottatt store pengesummer fra Russland. Via nettstedet Tenet, som lover «uredde stemmer» som utfordrer det som ikke skal utfordres, har seks høyreekstreme influensere siden november 2023 mottatt så mye som tilsvarende 4,1 millioner kroner i månedslønn for å fremme Kreml-vennlige vinklinger.

Personene skal ha vært uvitende om hvor pengene fra Tenet kom fra, og David Rubin har etter avsløringa beskrevet seg sjøl som et «offer».
Bak lanseringa av mediekanalen ligger avgjørelsen hos mange amerikanske TV-leverandører om å stenge tilgangen til Russia Today, den statlige russiske TV-kanalen som har retta seg mot engelskspråklige nyheter til utlandet. Gjennom Tenet skulle de Putin-vennlige talepunktene få en ny sjanse til å nå ut, både innafor og utafor USAs grenser.

En annen involvert er Tim Pool, som i 2017 besøkte Sverige i forbindelse med Donald Trumps negative kommentarer om Malmö. Under reisen gikk han ut og drakk øl med medlemmer av konspirasjonspartiet «De Fria», men han møtte også Ivar Arpi på Svenska Dagbladets redaksjon i Stockholm for å diskutere politisk korrekthet – og besøkte Rinkeby sammen med Chang Frick.
Sistnevnte har hyllet det russiske valgsystemet som «transparent» og foreslått at russiske valgobservatører inviteres til Sverige. I 2013 opplyste han at han arbeidet for nettopp Russia Today. I dag hevder han at han kun har solgt bildemateriale til kanalen.

Lauren Southern, en tredje person med et navn dukker opp i skandalen, har blitt sitert med bifall på X fra Carl-Oskar Bohlin, minister for sivilforsvar.
«Dette er en del av det som ligger foran oss i informasjonsdomenet,» kommenterer han på en AI-generert video av en bil som brenner, og fortsetter: «Påvirkningsoperasjonenes kapasitet og arbeidshøyde risikerer å øke kraftig med disruptive [=forstyrrende] teknologiskift.»(?!… Oversetters merknad)
Høyresiden, også den svenske, svelger det hver gang – lettere enn en kremet irish coffee.

Apropos Putins propaganda-soldater : Avdøde Prigozjins «trollfabrikk» i St. Petersburg; Internet Research Agency . Foto: Charles Maynes , Voice of America

Hvordan gikk det så med Tenets påvirkning? På overflaten ser det ut til å ha vært en fiasko. Til tross for de enorme honorarene, ligger kanalens seertall relativt lavt, ofte rundt 10 000 visninger på YouTube. Men i samme periode har de involverte personene spredt [ideer fra] klimafornektere, konspirasjonsteorier om befolkningsutskiftning og kritikk av støtten til Ukraina i sine andre kanaler – med millioner av følgere. Pengene fra mediekanalen har gitt dem muligheten til å tjene en formue i mellomtida. Det virker usannsynlig at de involverte ikke skulle ha mistanke om at det var noe mystisk.
De fleste svenske interaksjonene med Tenet-profilene fant riktignok sted lenge før plattformen ble grunnlagt. Samtidig er det ingen tilfeldighet at det er nettopp disse journalistene Russland har valgt å bruke som megafoner for sin propaganda. Allerede før de fikk millionbeløp på kontoen, har Pool, Rubin og Southern formidla omtrent de samme budskapene som i videoene på Tenet.
Sjøl om det er uklart hva Carl Oskar Bohlin faktisk prøver å si med sitt stive språk, viser skandalen rundt mediehuset Tenet at påvirknings-operasjoner knapt krever noen «disruptive teknologiskift». Det er nok å markedsføre seg sjøl som en journalist som retter kritikk mot venstresida. Høyresida, også den svenske, svelger det hver gang – lettere enn en kremet irish coffee.

Fornoter:

7. Jacob Lundberg er nyhetsredaktør og markedsansvarlig i avisa Flamman.

8 «Nyheter I dag» er et svenskspråklig nettmagasin grunnlagt i februar 2014 av Chang Frick og Jakob Bergman. Nyhets-rapporteringa er fokusert på «politikk, sladder, sosiale medier og utenriksnyheter». Siden hevder å bygge på både et libertariansk og et liberalt-konservativt grunnlag… «Nyheter I dag» har gjentatte ganger blitt stempla som høyrepopulistisk og/eller innvandringskritisk, både i forskning og i media [Svensk Wikipedia]

Lesetips
Engelskspråklige Wikipedia har allerede en artikkel om den aktuelle saken (med mange lenker til andre artikler)

Svensk presse:

På YouTube finnes det mange innslag om skandalen. Her er noen eksempler:
Amerikansk TV: