Krim: Fengsla for å ha kritisert blokkering av YouTube i det okkuperte Ukraina og Russland

Publisert på nettstedet Human Rights in Ukraine, 10.09.2024 . Av Halya Conash

Suleiman Yusupov ble jakta på av den berykta KrimSMERSH, tvunget til å ‘angre’ på video og ’tiltalt’ for å spørre hvorfor andre var tause når Russland prøver å knuse friheten deres.

56 år gamle Suleiman Yusupov ble arrestert i slutten av august for å ha kalt Russlands forsøk på å blokkere YouTube for et angrep på hans og andres frihet. Russlands bevisste blokkering av den vitale YouTube-plattformen ved drastisk å senke video-avspillingshastigheten er et åpenbart forsøk på å blokkere tilgang til informasjon på okkupert territorium, så vel som i Russland. Uavhengig hvor Yusupov ble pågrepet (det er åpenbart usikkert hvor dette skjedde. Oversetters merknad), ble han tvunget til å ta spille inn en «unnskyldning på video» og dømt til ti dager administrativ arrestasjon. Yusupov var det siste offeret for den beryktede overløperen Aleksandr Talipovs Krim-SMERSH-aktiviteter i jakten på Krim-folk som uttrykker pro-ukrainske synspunkter. Krim -SMERSH har alltid stått i nært samarbeid med Russlands såkalte «Senter for å motvirke ekstremisme».  

Crimean Realitieshar fulgt forfølgelsen av Yusupovs fra Talipovs Krim- SMERSH Telegram-kanal «rapport til politiet» ​​30. august 2024 til «domstols»-dommen. Denne «rapporten» er faktisk en video der en mann henvender seg til ei gruppe unge mennesker som i det skjulte tar opp dette. Han sier: «Jeg er for frihet. Hvorfor har de nettopp slått av YouTube? YouTube er overalt, i hele verden. Vi ser hele verden på YouTube. Jeg fyller 60 snart, og jeg har glede av å se på YouTube. Og nå har de også kutta hele YouTube. De dreper din frihet. Frihet! Hvorfor er du så stille? Hva er du redd for? Faen, jævla Putin. Han er gammel, han dør i morgen.»

Den neste videoen , som ble lagt ut samme dag, viser Suleiman Yusupov som framsier en tekst han tydeligvis har blitt tvunget til å lese opp, hvor han «beklager» for de orda han har brukt mot «presidenten» (dvs. den russiske lederen Vladimir Putin) og hevder at han hadde talt under påvirkning av alkohol.»

Alt dette er et standardformat, der Krim-SMERSH utgir seg for å rapportere pro-ukrainske / anti-russiske kommentarer, etc. til ‘politiet’ og deretter viser hvordan personen ‘angrer’. Det er i dette tilfelle uklart om det er brukt fysisk tvang, eller bare trusler om straffbare forhold dersom deltakerne ikke «gjør det de skal». Påstanden om at Talipovs Krim-SMERSH kan kalles «et borgerinitiativ» strekker alikevel naiviteten litt langt. Videoene med «anger» lages veldig ofte på okkupasjonspolitiets kontorer, hvor den korte tida mellom «avsløring», videofilming av «omvendelse» og «rettsmøte» som tydelig indikerer tett samarbeid med okkupasjonens «håndhevelsesorganer».

Det var Talipov 30. august som rapporterte at Yusupov hadde vært fengsla i ti dager. Detaljene på okkupasjonsstedet ‘Krasnohvardiiske Raion tingrett’ nevner bare to administrative påtalesaker, begge tilsynelatende under ‘små-hooliganisme’ (artikkel 20.1 § 1 i Russlands administrative kode). Siden nummeret på saken er identisk, var siktelsene antagelig relatert til dette. Å bruke begrepet «høring» passer dårlig, ettersom den første siktelsen var planlagt å «behandles» klokka 12.45, den neste bare 10 minutter seinere, klokken 12.55. Begge administrative «straffer» ble ilagt av «dommer» Sergei Nikolayevich Proskurnia .

Russland begynte systematisk å ødelegge uavhengige medier, knuse ytringsfriheten og forfølge journalister umiddelbart etter invasjonen og annekteringa i 2014. Dette var en av flere årsaker til den fordømmende dommen som ble avsagt av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen 25. juni 2024 i den første av Ukrainas mellomstatlige saker mot Russland.  

Medlem av den russiske Statsdumaen (parlamentet. Oversetters merknad) Aleksandr Khinstein rapporterte først den 25. juli 2024 at Russland bevisst ville senke hastigheten på YouTube, og hevda at dette var på grunn av YouTubes angivelige ‘anti-russiske politikk’. Ifølge Khinstein hadde YouTube fjerna kanalene til bloggere, journalister osv. som, i hans framstilling, hadde en posisjon som skilte seg fra den som ble holdt i Vesten. I realiteteten var det Kreml-finansierte propagandakanaler som Russia Today og Sputnik, som ble fjerna for å være i strid med YouTubes retningslinjer.

Innen 8. august hadde nedlastingshastigheten gjort det umulig å se YouTube-videoer i det okkuperte Krim, Donetsk og Luhansk. Denne praksisen ble fordømt som Kremls siste metode for sensur av Reportere uten grenser / Reporters Sans Frontieres(RSF) .   

Kreml er på god vei til å oppnå sitt skammelige mål om å låse russiske borgere inn i et, der bare propaganda kan sirkulere fritt. Til tross for sine feil har YouTube fortsatt å være et av de få gjenværende verktøyene som uavhengige russiske journalister i eksil kan bruke for å spre pålitelig innhold til sine medborgere. RSF fordømmer denne sensurtaktikken og oppfordrer myndighetene til å gjenopprette normal videoavspillingshastighet på plattformen.

Mens RSF hovedsakelig fokuserte på sensur i Russland, bør det minnes om at Russland bevisst har skapt et informasjonsvakuum på alt ukrainsk territorium som har falt under deres kontroll. Et år før Russlands fullskala invasjon av Ukraina, hadde Freedom House funnet ut at okkuperte Krim og Donbas var like i rangering med Nord-Korea , med dette dårligere enn sjølve Russlands vurdering (og betydelig lavere enn i regjeringskontrollert Ukraina). Etter februar 2022 har flere okkuperte områder opplevd at omfanget av russisk terror og undertrykkelse stadig øker.