Ukraina: Universitetene ut på markedet, -Regjeringa ønsker å privatisere statlige universiteter

Uttalelse fra studentfagforeninga Priama Diia, 25. september 2024

Den 14. september fremmet Ukrainas ministerråd (dvs. regjering. Oversetters merknad) utkast til statsbudsjett for 2025. I de endelige utgavene av dette utkastet foreslår ministerrådet å suspendere del 4 i artikkel 80 i Ukrainas lov «Om utdanning» og paragraf 45 i del 2 av artikkel 4 i loven om «Privatisering av offentlig og kommunal eiendom» fram til 2025. Med andre ord ønsker regjeringa å oppheve forbudet mot privatisering av statlige utdanningsinstitusjoner og deres lokaler.

Motivasjonen er enkel: å øke statens inntekter. I den forklarende redegjørelsen uttaler regjeringa at den håper å oppnå 3,2 milliarder UAH i inntekt fra salg av statlige eiendeler. Ifølge del 1 i artikkel 12 i budsjettutkastet, utgjør 50 % av eiendelene statlige universiteter. Ministerrådet ønsker å selge offentlige utdanningsinstitusjoner for 1,6 milliarder UAH.

I dag selger universitetsadministrasjoner land og bygninger, for videre utleie. Ulovlige byggeprosjekter har vært en av grunnene til at regjeringa begynte å omorganisere NAU (National Aerospace University) og fungerende rektor Semenova, utnevnt av Kunnskaps- og forskningsdepartementet, kansellerte byggetillatelsene til sin forgjenger Lutsk som en av sine første beslutninger. NAU er ikke det eneste universitetet som har blitt berykta for å selge utdanningsinfrastruktur: lignende historier finnes ved Kievs nasjonale universitet og Karpenko-Kary universitetet.

«Universiteter til salgs»

Imidlertid foreslår ikke ministerrådet noen krav som vil kunne garantere at de nye eierne av universitetene ikke vil stenge dem, selge landområder, bygninger og sovesaler, si opp lærere i stor skala eller innføre svært høye skolepenger. Regjeringen vil ha lettjente penger, men konsekvensene av privatiseringa kan være katastrofale: ikke bare for fortsettelsen av gjenoppbyggingen etter krigen, der vi må bevare og utvikle universiteter. Det er heller ingen garanti for at salget ikke vil påvirke militærakademier, institutter, laboratorier og enheter som er engasjert i strategiske utvikling innen forsvar og nasjonal sikkerhet.

Vår student-fagforening er kategorisk mot privatisering. Universitetet er en offentlig institusjon for produksjon og formidling av kunnskap, som må være tilgjengelig for alle og utvikles på et deltakende grunnlag. Kunnskap er ikke en vare; den skal ikke tilhøre oligarker. Sovesalene, som studentene sjøl har reparert og vedlikeholdt i flere tiår, skal i hvert fall ikke være det.