KVPU: Kategorisk imot innføring av lockout, som del av ny arbeidslivslov.


Kilde: KVPU (Konfødrasjonen av Frie Fagforeninger i Ukraina), 20. september 2024

KVPU


Et møte på nasjonalt nivå i KVPU har blitt holdt via videokonferanse.
Møtet diskuterte fagbevegelsens syn på utkastet til den ukrainske loven «Om kollektive arbeidskonflikter» (Regulering nr. 12034) og relaterte lovforslag.
Ei gruppe folkevalgte, ledet av Galina Tretiakova [leder av parlamentarisk komité for sosialpolitikk og veteranrettigheter], foreslo lovutkastene for ny retninglinjer for kollektive arbeidskonflikter i Verkhovna Rada (parlamentet) den 16. september.
Et av forslaga er at en «advarselstreik» kan bare finne sted én gang og kun vare i to timer. På bakgrunn av dette forslaget, og andre som er like lite populære, er KVPU kategorisk imot utkastet til vedtak.
Som representanter fra KVPU påpekte, er det mest uakseptable aspektet ved lovforslaget at det legaliserer arbeidsgivers rett til å utestenge arbeidere, ved lockout ved konflikt. Utkastet foreslår også å begrense antallet medlemmer i «organet som er autorisert» av arbeidstakerne til å lede streiken, og de som leder streiken vil, dersom retten erklærer at streiken ulovlig, bli pålagt å kompensere arbeidsgiveren for skaden forårsaket av en slik streik, i et beløp spesifisert av retten.