Donetsk: kvinnene går ned i gruva


Kilde: Den franske komité for ENSU (19. august 2024)

Mer enn to hundre kvinner jobber for tida ved Bilozersk-gruva i Donetsk-regionen, hvor nesten femti av dem har jobber under jorda. Antallet gruvearbeidere ved kullkraftverket har gått ned på grunn av at mennene er mobilisert til hæren. Den største mangelen er nå blant gruvearbeidere under jorda, samt førere av underjordiske installasjoner og elektriske lokomotiver, og elektriske montører. Kvinner bidrar til å dekke behovene i disse yrkene.

Hanna Dzhezhelova jobba i 17 år som sykepleier på et sjukehus i gruvebyen Bilozerske, Pokrovsky-distriktet, Donetsk-regionen. Da personalet ble sagt opp, gikk hun for å finne en ny jobb. «Etter å ha vært hjemme i et år uten arbeid, gikk jeg til gruva og tenkte at kanskje noe passende ville dukke opp. Jeg gikk ned, jeg så meg rundt: vel, her har jeg ingenting å tape, jeg er uten jobb. Siden da har jeg gått ned i gruva nesten hver dag, hvor jeg blir til klokka 20. Jeg jobber skift. Før var det bare menn her. Jeg er den eneste kvinnen som har gått ned i gruva på denne avdelinga» sier hun.

Totalt jobber 249 kvinner ved Bilozerska-gruven, 46 av dem under jorda. «Dette utgjør rundt fem prosent av det totale antallet ansatte som er involvert i arbeid under jorda,» forklarer Vitaly Vilkhovy, leder av DTEK-gruppa ved Bilozerska-gruva. Han forteller at kvinnene begynte å jobbe under jorda ved starten av full-invasjon, da mennene dro for å forsvare landet.

Selskapet har tilrettelagt for forhold som møtte kvinners behov: separate dusjer ble installert, og arbeidstøy og sko i passende størrelser ble kjøpt inn.

Ifølge presidenten i Konføderasjonen av Uavhengige Fagforeninger (KVPU) i Donetsk-regionen, Dmytro Zeleny, varierer mangelen på personell i gruvesektoren i Donetsk-regionen fra 20 til 30 prosent.