Første LHBTIQ-filmfestival bryter ny mark for Ukraina.

Forfatter Andriy Avramenko Daddel. Publisert i openDemocracy juli 7, 2023.

Sunny Bunny-festivalen er et signal om endrede holdninger, ettersom Ukraina vurderer utkast til sivil partnerskapslov.

Ukraina holdt sin aller første LHBTIQ-filmfestival i forrige måned, et viktig tegn på det ukrainske samfunnets økende aksept av det skeive miljøet, ifølge arrangøren.

– Vår holdning til livet har endra seg. Når som helst kan en russisk rakett treffe, og det er det, sier festivalens direktør, filmkurator Bohdan Zhuk, til openDemocracy.

«Det er klart at spørsmålet om menneskerettigheter og rettighetene til LHBTIQ+-personer er presserende nå,» sa Zhuk, og la til at det er et tilfelle av ‘hvis ikke nå, så når?’ Han hadde planlagt en slik festival i noen år, men pandemien og Russlands fullskalainvasjon har satt planene hans på vent.

Den ukelange Sunny Bunny-festivalen, som ble holdt i Kiev i slutten av juni, viste mer enn 60 filmer, inkludert spillefilmer, dokumentarer og kortfilmer, som representerer mangfoldet av internasjonal skeiv film, sammen med offentlige samtaler og bransjearrangementer. De samarbeidet også med den ukrainske allmennkringkasteren Suspilne om å presentere en dokumentar om opplevelsene til tre LHBTIQ-ukrainere under krigen.

På grunn av den pågående krigen er Pride-marsjer og andre tradisjonelle former for aktivisme ikke mulig for øyeblikket. I denne sammenhengen, som en del av landets eksistensielle motangrep mot russisk aggresjon, var Sunny Bunny-festivalen bemerkelsesverdig – som en kulturell begivenhet, en politisk handling og en sosial ytring.

Man kunne forvente at folk i krigstid ville være mindre interessert i LHBTIQ-rettigheter, men så langt er dette ikke tilfelle. Faktisk har Russlands invasjon utløst en offentlig diskusjon om utfordringene LHBTIQ-samfunnet står overfor – delvis på grunn av den offentlige posisjonen til LHBTIQ-militært personell. Flere og flere soldater har stått frem i offentligheten og stått frem i media med krav om like rettigheter.

Spesielt har spørsmålet om sivile partnerskap fått ny fart. Et utkast til lov om sivile partnerskap ble sendt til det ukrainske parlamentet i mars (Sunny Bunny spilte forøvrig promoklipp for loven før visningene).

En landsomfattende meningsmåling i år utført av Kyiv International Institute of Sociology viste en økning i positive holdninger til LHBTIQ-personer, sammenlignet med tilsvarende meningsmålinger i 2022 og 2016.

I 2016 støttet bare 4,8% av respondentene innføringa av sivile partnerskap for likekjønnede par. I 2022 var tallet 23,6 prosent, og i år økte det igjen, til 28 prosent. Motstanden mot sivile partnerskap har fortsatt å synke, fra 69% (2016) til 41,9% (2022) og 38,9% (2023).

I en annen undersøkelse (se side 12 i undersøkelsen. Forøvrig en veldig interessant undersøkelse. Anbefales. Oversetters merknad), som ble holdt i mai og så på et bredt spekter av temaer som har med krigen og Ukrainas framtid å gjøre, var flertallet av respondentene (53%) enige i at LHBT+-personer bør ha rett til sivile partnerskap; 22% var uenige.

Zhuk mener at det største problemet for Ukrainas LHBTIQ-samfunn er synlighet; Folk må kunne leve åpent uten å skjule sin skeive identitet – og arrangementer som Sunny Bunny har som mål å gjøre dette enklere.

Han minnes hvordan folk under Ukrainas Euromaidan-revolusjon i 2014 bevisst bestemte seg for ikke å delta som LHBTIQ-aktivister for å opprettholde «enheten i protestbevegelsen». Men denne tilnærminga slo seinere tilbake, med kritikk som: «Her er du, marsjerer med LHBTIQ-parader, men hvor var du under revolusjonen, eller krigen?»

Nå som medlemmer av militæret velger å stå frem offentlig, utfordres stereotypier om LHBTQ+-ukrainere.

Selv om Sunny Bunny gikk fredelig for seg, var det sikkerhetsbekymringer. Før festivalen åpnet anklaget en høyreekstrem Telegram-kanal festivalen for å vise filmer om «incest og pedofili» og inviterte sine tilhengere til å «besøke» festivalen. Innlegget ble ledsaget av et bilde fra 2014 av en kino i brann – en brann starta av en røykgranat under visninga av en LHBTIQ-film. I år patruljerte politiet lokalet for å håndheve offentlig orden.

Sunny Bunny ble støtta av det ukrainske statlige filmbyrået, sektorens viktigste offentlige organ, som var den eneste ukrainske statlige institusjonen som støtta den. Den største andelen av finansieringen kom fra Tysklands «Heinrich Böll Foundation» og svenske RFSL (Riksforbundet for LHBTIQ-rettigheter). Annen støtte kom fra utenlandske ambassader som promoterte filmer fra sine egne land, mens noen Kyiv-baserte private initiativer ga naturalytelser.

Zhuk sa at han aldri hadde tvilt på at de ville være i stand til å avholde festivalen, selv om det for mange var en overraskelse. Han skulle ønske det var flere besøkende, men likevel, etter hans mening, var festivalen en slags test for landet og myndighetene – denne testen ble bestått, men eksamensperioden fortsetter.