Hvorfor har ikke Vesten beslaglagt Russlands «frosne» eiendeler i vestlige banker? (Podcast in English)

Publisert i Medusa, 21.januar 2024

Den amerikanske regjeringa er angivelig i ferd med å bli mer «pågående» når det gjelder å støtte konfiskering av omtrent 300 milliarder dollar i frosne russiske eiendeler for å bidra til en alternativ finansieringsstrøm for Kiev. 

Nyheten kommer midt i anstrengelsene i Europa og Washington for å få godkjent de budsjettbevilgningene som trengs for å opprettholde bistanden til Ukraina. Noe som antagelig gjør det enda mer attraktivt å tvinge Russland til å betale regninga. Kyivs ivrigste støttespillere i Vesten mener at det forlengs er på tide med beslaglegging av de fastfrosne russiske statsmidlene. Faktisk er det både alarmerende og frustrerende for mange mennesker at dette grepet ikke har blitt tatt allerede.

For å forstå hva som hindrer Vesten i å gripe disse russiske pengene og hva som skal til for at konfiskeringa skal kunne iverksettes, snakka Meduza med journalist, økonom og politisk analytiker Alexander Kolyandr og  Maximilian Hess , grunnleggeren av Enmetena Advisory og stipendiat ved Foreign Policy Research Institute, og forfatteren av » Economic War: Ukraine and the Global Conflict Between Russia and the West .»

«Tidsplan» for denne episoden (hele podcasten tar 48 min.):

  • (4:33) Hva og hvor er disse «frosne» russiske eiendelene?
  • (8:46) Konfiskeringens potensielle innvirkning på verdensøkonomien
  • (12:41) Implikasjoner for vestlige land
  • (14:55) Forstå motstanden mot konfiskering
  • (36:09) Barrierer for inndragning av eiendeler


BAKGRUNN