Russland: Terrorangrepet i Moskva møtes med undertrykkelse og rasisme

Pubisert på Green Left 27. mars,2024. Av Fredrico Fuentes

Minst 139 mennesker er bekrefta omkommet, mens mange flere er skadet eller fortsatt urapportert, etter det grufulle terrorangrepet som ble utført ved rådhuset på Crocus i Moskva 22. mars. Men russiske venstreorienterte advarer om at regjeringens reaksjon kommer til å bli «mer skremmende enn terroristenes eget angrep».

Russiske venstreorienterte advarer om at regjeringas response på terrorangrepet i Moskva er mer skremmende enn sjølve terrorangrepet. Illustrasjon: Green Left

Den «Islamske Staten Khorasan-provinsen» (ISIS-K) har tatt på seg ansvaret for et av de verste terrorangrepene i dagens Russland. Kort tid etter angrepet la den lokale avdelinga av det globale ISIS-terrornettverket ut opptak på sin nettside, med omtale av de brutale handlingene som ble utført av terroristene.

ISIS-K ble danna i 2015 og er aktiv i det historiske området «Khorasan» – som dekker deler av Afghanistan, Pakistan, Iran og andre sentralasiatiske land. Dets grunner til å ville angripe Russland er mange: fra Russlands brutale kriger mot den overveiende muslimske befolkninga i Tsjetsjenia, til den russiske støtta til den syriske diktatoren Bashar al-Assad og de islamske regimene i Afghanistan og Iran, som alle anses som sentrale rivaler av ISIS.

Flere uker før angrepet advarte vestlige etterretningsbyråer om at et terrorangrep fra islamske militanter på russisk jord var nært forestående. I følge det russiske statsmediet  RIA (linken er lagt til av oss. Oversetters merknad) , hindra den Russlands sikkerhetstjeneste bare i mars fire ISIS-K-planer, inkludert et forsøk på angrep på en synagoge i Moskva 7. mars.

Avlede skylden

Til tross for dette tok det tre dager før Russlands president Vladimir Putin omtalte de fire mistenkte som ble arrestert samme dagen som angrepet, som «radikale islamister». Han refererte ikke til ISIS-K i sine bemerkninger; i antydet i stedet at Ukraina og Vesten sto bak angrepet.

«Spørsmålet som dukker opp er hvem som drar nytte av dette?» sa Putin. «Denne grusomheten kan bare være et ledd i en hel rekke forsøk fra de som har vært i krig med landet vårt siden 2014, nemlig det nynazistiske regimet i Kiev.»

FSB-sjef Alexander Bortnikov støtta Putins påstander 26. mars, og la til: «Vi tror handlingen ble forberedt av de radikale islamistene, men sjølsagt har de vestlige spesialtjenestene hjulpet til.»

Under Ukrainas Maidan-opprør i februar 2014, gikk millioner gikk ut i gatene for å velte den pro-russiske presidenten Viktor Janukovitsj. Samtidig begynte Russland å bevæpne separatistopprørere i Ukrainas Donbas-region og invaderte og annekterte det ukrainske territoriet Krim.

Putin rettferdiggjorde handlingen sin da som et svar på det han anså var et pro-vestlig kupp i Kiev. Da Putin beordret fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022, hevda han igjen at et kuppregime hadde «tatt Ukraina som gissel» og brukte landet mot Russland.

Ukraina har på det sterkeste benekta enhver innblanding i terrorangrepet. Som svar kalte president Volodymyr Zelensky Putin for «avskum» for hans forsøke på å knytte Ukraina til angrepet og bemerket at det var Putin som hadde sendt «hundretusenvis av [russiske] terrorister» til Ukraina siden februar 2022.

I mellomtida tror russiske venstreorienterte at Putin vil forsøke å bruke terrorangrepet til å styrke sitt eget terrorregime, både i Ukraina og hjemme.

Bekjempe terror med terror

I en uttalelse publisert på Telegram-kanalen, sa den russiske gruppen Nowar: «Uavhengig av hvem som organiserte massakren i Crocus, vil konsenkvensene uunngåelig bli mer terrorisme.» De bemerker at tragedien uten tvil vil bli brukt til å rettferdiggjøre å «sende hundretusenvis av nylig mobiliserte soldater til kjøttkverna» i Ukraina.

Den venstreorienterte nettsida Posle («Etter»)(linken er lagt til av oss. Oversetters merknad) er enig, og skriver i en lederartikkel: «Den russiske staten vil som alltid prøve å tjene på denne situasjonen … Det er ingen tvil om at terrorangrepet vil bli brukt til å rettferdiggjøre ytterligere undertrykkelse, vedtak om nye undertrykkende lover, eskalering av volden i Ukraina og muligens en ny mobiliseringsbølge…» «Dette er årsaken til at statens reaksjon kan bli mer skremmende enn sjølve terrorangrepet …»

Regjeringas talsmenn brukte ikke lang for å gå ut med oppfordring om å bruke terror for å bekjempe «terrorister», med flere som krever gjeninnføring av dødsstraff.

Tidligere president og nåværende nestleder i Russlands nasjonale sikkerhetsråd Dmitrij Medvedev sa at det ikke er nok å bare målrette kampen mot terrorister sjøl: «ingen rettssaker eller etterforskning vil hjelpe hvis ikke makt møtes med makt, og dødsfall besvares med henrettelser av terrorister og et angrep på familiene deres.»

Men, som Nowar bemerker, i Putins Russland, «er det ikke så mange mujahideen og militante islamister som sitter fengsla på grunnlag av terrorlover, men snarere professorer og studenter». De peker på f.eks sosiologen Boris Kagarlitsky og matematikeren Azat Miftakhov, to venstreorienterte som for tida risikerer mange år i fengsel på grunnlag av oppdiktede anklager knytta til «terrorisme».

Posle  framhever også hvordan, «Betegnende nok, -dagen før terrorangrepet, la den russiske «finans-vaktbikkja» Rosfinmonitoring (linken er lagt til av oss. Oversetters merknad) den ikke-eksisterende «offentlige internasjonale LHBT-bevegelsen» til sin liste over «terrorister og ekstremister»»

Pågripelse av immigrant i Moskva. Bildet er fra juli, 2923. Ting tyder på at trakkasering og rasisme vil få en sterk økning i tida framover. Foto: TASS
Fyrer opp rasismen

Ved å bruke det faktum at de som ble arrestert opprinnelig var fra Tadsjikistan, har russiske myndigheter også grepet muligheten til å oppildne rasisme mot muslimer og migranter. Statsdumaen-medlemmet Mikhail Sheremet føler opp dette med å foreslå et forbud mot alle migranter inntil krigen i Ukraina er over.

For ikke å bli oversett, har Vladislav Davankov – som stilte mot Putin som en antatt «antikrigs»-kandidat i det nylige valget – foreslått å gå lenger og deportere alle utlendinger som begår en lovbrudd.

En artikkel publisert av  Rabkor  (Workers Correspondent), den venstreorienterte medieplattformen som Kagarlitsky redigerte fram til han ble fengsla, bemerket at «alt dette er rasisme – i stedet for å analysere årsakene til terrorisme, blir vi bedt om å tro at den eneste grunnen er deres nasjonalitet…»

«På grunnlag av denne logikken sjekker politiet dokumenter i T-banen. På grunnlag av denne logikken utfører nynazister overgrep (det har vært 263 av dem de siste seks månedene). På grunnlag av denne logikken var det i går [23. mars] raid mot migranter i Moskva, Volgograd og Tula…»

Med Russland som byr migranter lite annet enn «slavelignende forhold … juling, ydmykelse og trusler om utvisning … i dag lever millioner av migranter i Russland i ekte gettoer, i skitt, ydmykelse og isolert fra informasjonn – m.a.o. ideelle forhold for agitatorer for terrorisme som rekrutterer sjølmordsbombere».

Et speilbilde av Vestens reaksjoner

Putins svar har ikke vært ulik det vestlige regjeringer bidro med etter lignende terrorangrep, bemerker den russiske sosialisten Mikhail Lobanov.(linken er lagt til av oss. Oversetters merknad)

Mikhail Lobanov Foto: Sergey Korneev, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

«Vi har sett i løpet av de siste 25 årene at etter hver slik tragedie gir ikke Kreml noen svar, men starter bare et nytt angrep på det fredelige russiske samfunnet.

«Dessverre er ikke dette en rent innenlandsk realitet. I likhet med Putin har myndighetene i ulike land rundt om i verden, under slagordet om endeløs krig mot terrorisme, i flere tiår ført en politikk som bare styrker forutsetningene som fører til framveksten og reproduksjonen av terrorgrupper.»

Lobanov understreker hvordan undertrykkelse hjemme, krig i utlandet og en urettferdig økonomisk politikk «som dømmer en stor del av menneskeheten til å leve under uutholdelige omstendigheter» har skapt «perfekte forhold for vekst og reproduksjon av hat og grufulle terrorhandlinger».

«En virkelig løsning på dette problemet krever at man går mye lenger og dypere enn å kreve at gjerningsmennene og arrangørene blir funnet og straffet.»