Barn av undergrunnen: – Hvordan Kharkivs skoleelever studerer på T-banestasjonen under konstant russisk beskytning

Publisert i «The Insider» 12. april 2024, av Victoria Ponomareva
Siden begynnelsen av Russlands fullskala invasjon av Ukraina, har det blitt bekrefta  ødeleggelse av 1300 skoler, og ytterligere 3798 er  skada . Hundrevis av studenter har gått over til en hybrid læringsmodell på grunn av den stadige trusselen om missilangrep. I frontlinjebyer har direkte kontakt mellom lærer og student blitt nesten umulig. Myndighetene i Kharkiv har imidlertid utvikla ei løsning. Fra i høst har undervisninga blitt holdt på T-banestasjoner, noe som resulterte i etablering av Ukrainas første underjordiske skole . The Insider hadde muligheten til å intervjue foreldre og lærere til disse «underjordiske» elevene i Kharkiv. Barna, fratatt et vanlig sosialt liv under pandemien – og deretter krigen – blir ikke bare utdanna i kjernefag som ukrainsk språk og matematikk, men også i å gjenkjenne eksplosive gjenstander og i stressmestringsteknikker.
Læring på nett, i krisesentre og i T-banestasjoner

På grunn av de nådeløse rakettangrepene på sivil infrastruktur i Ukraina, har tradisjonell skolegang blitt umulig. Noen studenter har gått over til nettbasert læring – enten det er på heltid eller som en del av en hybridmodell – mens andre rett og slett har blitt vant til å delta på klasser i nærheten av tilfluktsrom, og trekke seg tilbake under bakken i tilfelle luftalarm.

For å redusere risikoen skreddersyr ukrainske myndigheter utdanningsforholdene for å ivareta sikkerhetshensyn og preferanser til foreldrene i den enkelte region. I områder fjernt fra frontlinjene fortsetter skolegangen i tradisjonelle skolebygg. I forkant av studieåret kunngjorde statsminister Denys Shmyhal at det var etablert spesialiserte krisesentre for læring i 68 % av landets utdanningsinstitusjoner for dette formålet. For eksempel, til tross for trusselen om lang rekkevidde drone- og missilangrep, er direkte ansikt-til-ansikt undervisning fortsatt normen for de fleste skoler i hovedstaden Kiev. Alternativt velger noen regioner en blanding av direkt ansikt-til-ansikt og online undervisning – som i Dnipro , som er mye nærmere skyttergravene i sør. Men i regioner som Kherson, Zaporizhzhia, Kharkiv og Donetsk – hvor skolebygninger ofte rammes av russisk artilleri, er nettbasert utdanning den eneste metoden som brukes.

I 2023 starta myndighetene i Kharkiv-regionen et eksperimentelt prosjekt med sikte på å la lokale barn samle seg i en pedagogisk setting uten å sette dem i fysisk fare:ved  å åpne skoleklasser på T-banestasjoner. Anna Neelova, en barneskolelærer som ble med på initiativet, forteller  The Insider at til tross for innledende tvil fra både lærere og foreldre, har forsøket vist seg bemerkelsesverdig vellykka:

«Mange prøvde å fraråde meg dette, men i løpet av de to åra jeg bodde i dette oppsettet, har jeg følt meg stadig mer engasjert. En lærer må være optimistisk og gi barna energi med sin entusiasme. Jeg ønsket å være nær elevene mine og gi dem et best mulig læringsmiljø. Med introduksjonen av T-baneskolen, har vi gitt disse barna tilbake barndommen de ble frarøvet.»

Foreldre var bekymret for de potensielle farene ved reisen til skolen, siden det fortsatt kunne skje beskytninger på vei til t-banestasjonen. Følgelig valgte noen familier å fortsette med nettbasert læring. Olga Kuzeva, moren til en av Anna Neelovas elever, husket at hun opprinnelig var imot ideen om undervisning med fysisk tilstedeværelse:

«Ingen kunne helt forstå hvordan dette ville fungere. Det var en misforståelse som verserte om at barn rett og slett satt på plattformer mellom togene. Fortsatt er det noen som holder fast ved den troen. Når jeg forteller venner i Kiev at barnet mitt går på en T-baneskole, reagerer de med forbauselse: «I T-banen? Rett på plattformen? Jeg hadde det samme bildet i utgangspunktet: kalde gulv, marmor. Vi takket nei til tilbudet. Men da vi fikk vite Anna Neelova ville undervise i T-banen i stedet for på nettet, ombestemte vi oss – vi fulgte rett og slett læreren vår.»

Familier som omfavna det eksperimentelle prosjektet bemerka at sjøl om de underjordiske klassene var helt annerledes enn de var vant med, ble barna, sammen med jevnaldrende, mer sosialt engasjert og smilte oftere.

Anne Neelova med elever på T-baneskolen Foto: Anna Neelova

Lyceumet der Neelova underviser, var blant pionerene i å sette i gang med klasser på t-banestasjonen. Inspirert av suksessen fulgte andre utdanningsinstitusjoner i Kharkiv etter. En annen lærer forteller:

«Når alle så hvordan dette opplegge ga barna trøst og glede, det var det ingen tvil om. Barn, i motsetning til voksne, kan ikke like lett skjule følelsene sine.»

Klasserom ble etablert på fem T-banestasjoner: «Pobeda», «Universytet», «Metrostroitelei», «TraktornyiZavod» og «Akademika Pavlova». Opprinnelig ble det danna 60 klasser med over tusen studenter, men over tid steg antallet deltakere i Kharkivs «underjordiske» utdanning til 2200. «Foreldre som først var nølende, angra seinere på avgjørelsen og venta spent på åpninger for å melde seg på barna sine. Ingen hadde forventa en slik rungende suksess, sier Kuzeva, moren til en t-baneelev.

Klasserommene i T-banen ble satt opp i serviceområder plassert over passasjerplattformene. Inne i rommene ble det installert lydisolerende materialer, sammen med luftsirkulasjon og varmesystemer. «Når klasserommet er stille og barna skriver, kan du høre togstøyen, men det er nesten umerkelig og forstyrrer ingen,» sier lærer Neelova.

I følge Olesya Fedirko, moren til en andreklassing, var mange foreldre bekymra for eventuell manglende lydisolering: «Vi var bekymra for hvordan barna ville klar å følge med i undervisninga, men sønnen min sier at støyen fra togene knapt er merkbar, og han kan høre lærerne og alt som skjer rundt ham uten problemer.»

Etter dagens andre leksjon får elevene gratis måltider – lunsjbokser med smørbrød, grønnsaker, frukt og juice. I tillegg har hver t-banestasjon vannkjølere, toaletter og et medisinsk kontor. Anna Neelova sier at barna i T-baneklassene har det varmt — de tar av seg ytterklærne alle sammen. Men i motsetning til på vanlig skole er det ingen som bruker innesko.

«I «klasserommene» er det marmorgulv og ingen steder å oppbevare sko, så om vinteren bytter ikke barna sko. Men ingen føler seg kalde. Mange var i utgangspunktet pessimistiske og hevda at elevene ville være mistrives: kalde gulv, ikke naturlig lys, men nå er ingen redde for det lenger, legger Kuzeva til.

Klasserommene i T-baneskolen ligner veldig på et vanlig læringsmiljø: det er pulter, interaktive tavler og barn med bøker og notatbøker. «Sønnen min elsker T-baneskolen. Han er spesielt tiltrukket av de fargerike pultene. De var de samme som han hadde i barnehagen der han pleide å gå tidligere, sier Olesya Fedirko, en annen forelder i Kharkiv.

Barn og lærere får beskjed om når det skjer beskytninger gjennom meldinger fra foreldre. «I slike tilfeller sender foreldre melding til meg for å gi beskjed. En gang venta vi i en time på den måten, men på T-baneskolen er det alltid noe å holde barna opptatt med: de leker eller ser en film, sier læreren.

Etter en lang periode med fjernundervisning, viste det seg at overgangen tilbake til vanlig fysiske klasser var utfordrende for elevene. Mange så på T-baneklasserommene som et sted å leke og sosialisere med jevnaldrende. Lærerne reetablerte imidlertid læringsprosessen raskt. Olga Kuzeva forteller at datteren hennes gleder seg til å komme tilbake til skolen hver dag og misliker nettkurs:

«Datteren min elsker å lære og liker å være sosial. Først var det COVID-19, så krigen. Barna våre vokste opp uten det kollektive og nødvendige sosiale miljø. Datteren min elsker T-baneskolen så mye at jeg ofte bruker den i oppdragelsen når hun oppfører seg dårlig. Jeg sier: ‘Hvis du ikke spiser, får du ikke gå på skolen’ eller ‘Hvis du ikke gjør dette, må bli hjemme.’»

Til tross for elevenes tilfredshet med atmosfæren på T-baneskolen, ser de fortsatt fram til den dagen da livet vil vende tilbake til noe som ligener en førkrigs-, før-pandemi situasjon. Når de gratulerer klassekameratene med bursdagene deres, er ønskes det ikke at de må få «lykke» eller «mange gaver», men å ha muligheten til å gå tilbake til den vanlige skolen over bakken, sier lærer Neelova.

På T-baneskolen deltar klasser av elever fra grunnskole-, ungdoms- og videregående skolenivå. For å kunne melde seg på «undergrunnen-skolen», må elevene være knyttet til en såkalt «basisskole», der barn fra ulike distrikter er midlertidig fordelt. Disse elevene danner spesialklasser merka med bokstaven «M.» Imidlertid er flertallet av elevene yngre barn, da de krever mer sosialisering. De har mere undervisning med fysisk oppmøte – tre dager i uka, sammenligna med to dager for eldre elever.

Olga Kuzeva sier at datteren hennes etterhvert ikke hadde noen problemer med å tilpasse seg undervisning med timene med fysisk oppmøte, men i utgangspunktet var det en sjelden hun klarte å sitte gjennom slike leksjoner uten å bli distrahert – eller sliten:

«Datteren min kunne reise seg midt i en skoletime og si: ‘Jeg er lei av å skrive, jeg vil gå og legge meg.’ Og hun ville reise seg, gå rundt, legge seg ned. Det er et hjørne i klasserommet med myke sittesekker, og hun ville slå seg til der. Hvert barn begynner å med å lære på sin egen måte. Men nå er det bedre: alle barna er virkelig flinke elever – de kjenner rutinene, timeplanen og hvordan man skal oppføre seg på skolen.»

I helgene forvandles T-baneklassene til en T-banebarnehage. Førskolebarn som skal begynne på skolen det påfølgende studieåret samles for å venne seg til det som – uten en ende på krigen i sikte – sannsynligvis vil bli deres virkelighet i september. Disse øktene er organisert for å hjelpe framtidige førsteklassinger med å tilpasse seg. Ifølge læreren var det mer utfordrende å etablere en tilknytning i timene med barn som ikke hadde gått i barnehage på to år, sammenligna med de som allerede vant til sosialisering med andre barn.

Læreplan for krigstid

Læreplanen i krigstid ved T-baneskolen fokuserer på fag som krever mer kontakt med lærere. Yngre elever studerer ukrainsk språk, lesing og matematikk, mens eldre elever har et bredere sett med fag. Vanligvis har alle elever ved T-baneskolen tre leksjoner per dag, med muligheter for ekstra online-økter. Disse ekstra øktene dekker vanligvis kreative disipliner, som musikk eller kunst.

Det legges stor vekt på psykologisk støtte. I løpet av de første seks månedene av T-bane-skole-eksperimentet har de hatt som mål å lindre stress og angst blant barna. Som Neelova forklarer: «Hvert barn har sin egen historie. Noen har opplevd direkte krigshandlinger, mens andre, som barna fra Donetsk-regionen som kom til oss, lenge har levd under stressende forhold.»

For å lindre den psykologiske belastninga, besøkte representanter fra UNICEF T-baneskolen, hvor de gjennomførte en spesiell sesjon kalt «Møt vår frykt». Dette involverte barna som tegna det som skremte dem og deretter åpent diskuterte bildene som ble resultatet. I følge Neelova er denne praksisen viktig, siden den lar elevene si hva som plager dem. Til å begynne med brøt mange barn plutselig ut i gråt eller gjemte seg under skolepulten.

Under leksjonene snakker barna ofte om fedrene sine som kjemper i hæren, eller lurer på hvorfor «de angrep oss». Læreren beskriver hvordan hennes rolle i slike diskusjoner har utvikla seg: «Jeg trodde tidligere at oppgaven min var å skjerme dem fra disse samtalene, men nå forstår jeg at de trenger det. Barn føler seg bedre når de uttrykker frykten sin.»

Olga Kuzeva sier at datteren hennes allerede «ubevisst reagerer på fare». Hun forklarer: «Barn er klar over angsten, rakettene og hvorfor vi sover i oppgangen. Da vi dro til Bulgaria i to uker, og jeg gikk for å dekke henne til om natta, våkna hun umiddelbart og sa i halvsøvne: ‘Det er alarm, ikke sant? Skal vi gå til oppgangen? – Jeg trodde barnet ikke hadde lagt merke til noe – vi prøvde å legge henne et trygt sted under luftangrep om natta. Men hun forstår allerede alt.»

Patriotiske temaer utgjør en betydelig del av skolens læreplan. På dagen for enhet i Ukraina (22. januar) deltok elevene i diskusjoner om hva det vil si å være ukrainsk og viktigheten av «enhet». På samme måte viste barn på våpenskjoldets dag (19. februar) tegningene sine til læreren via Zoom. Sjøl når helligdager gir en fridag fra undervisningen på T-baneskolen, bruker elevene fortsatt et øyeblikk om morgenen på å lytte til nasjonalsangen, og legger hånden over hjertet.

Et annet viktig aspekt ved utdanning involverer økter om landminesikkerhet. Lærere gir verdifull innsikt i identifisering av potensielt eksplosive gjenstander, og understreker at ammunisjon kan påtreffes hvor som helst i Ukraina.

I tillegg arrangerer klasserom ofte fysiske aktivitetspauser, kjent som «treningsminutter». En av disse øktene, kalt «Seier snart», har som mål å lære barn å fokusere i situasjoner med fare. Den understreker at luftangrepsvarsler ikke skal skape frykt, men snarere det å reagere raskt – nemlig å ta dekning.

Ukrainas President Volodymir Zelenskij på besøk på T-baneskolen. Foto: Anna Neelova

I november 2023 besøkte Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, T-baneskolen. Anna Neelova husker hvor overraska barna ble, med de yngste som til å begynne med ikke klarte å anerkjenne statsoverhodet. Hun forteller om øyeblikket: «Vi var midt i en mattetime, og det ble en treningspause. Jeg stoppa og sa: ‘Se hvem som har kommet for å besøke oss. Kjenner dere ham igjen? De er fortsatt unge og skjønte ikke med det første. En av elevene sa: ‘Jeg tror jeg har sett ham før. Er det presidenten? – og i det øyeblikket brøt barna ut i latter.»

2. april ble et annet viktig prosjekt for elever fullført i Kharkiv – bygginga av en fullverdig underjordisk skole. Utbygginga starta i oktober 2023, og nå er de underjordiske klasserommene klare til å romme rundt 900 elever. Påmeldingslister for neste studieår er allerede på plass. I en politisk beslutning som sier mye om ukrainske myndigheters forventninger til hvor lenge den pågående krigen kan fortsette, sier Kharkiv-ordfører Ihor Terekhov at det er planer om å bygge flere slike skoler i nær framtid.