Rom forsvarer også Ukraina og lider av konsekvensene av krigen

Publisert på menneskerettighets senteret ZMINA sin nettside, 8. april 2024

Den 8. april 2024, i anledning den internasjonale romanidagen, ble det holdt et tematisk rundbordskonferanse i Kiev ved Ukrinform News Agency, der romenes rolle under krigen og i gjenoppbygginga av Ukraina etter krigen ble diskutert. Romkvinnenes Fond «Chiricli» sto som arrangør av diskusjonen. Lederen for styret for menneskerettighetssenteret ZMINA, Tetiana Pechonchyk, ble også med på arrangementet.

Som Pechonchyk bemerket, er romsamfunnet en del av det ukrainske samfunnet og deltar også i forsvaret av landet, og lider under konsekvensene av denne krigen. Mange rom har flytta til utlandet som flyktninger, og rominitiativer, offentlige organisasjoner og menneskerettighetsgrupper deltar i menneskerettigheter og humanitært arbeid, sa eksperten.

«Noen romer ble boende da okkupasjonen kom, men etter min mening var situasjonen til rom-borgere i mange tilfeller mye vanskeligere enn for andre, fordi den ble forverra av stereotypier og institusjonell diskriminering,» sier Pechonchyk.

I desember presenterte Human Rights Center ZMINA sammen med Radio Liberty en dokumentar om situasjonen til romflyktninger i ulike europeiske land . Filmen framhever problemet med nekting av innkvartering eller tjenester til rom, sammenlignet med andre ukrainske statsborgere, som er en konsekvens av dypt forankret diskriminering. (Filmen er teksta på engelsk. Vår merknad)

«Ukrainas bevegelse i retning av EU er veldig viktig, fordi den åpner for nye muligheter, spesielt i sammenheng med å observere rettighetene til romsamfunnet og implementere Rom-strategien. Inspirerende nyheter er for eksempel åpninga av Romas integreringssenter i Mukachevo, som er et multifunksjonelt senter for å støtte romsamfunn, spesielt kvinner og jenter, sa Pechonchyk.

I følge menneskerettighetsaktivisten er det også svært viktig at ukrainske medier regelmessig dekker historiene til rom, som sammen med andre borgere deltar i forsvaret av landet, og forteller om romaktivister og frivillige som yter humanitær hjelp og hjelper til frontlinja. Pechonchyk er overbevist om at slike historier i media bidrar til å overvinne stereotypier og skjevheter mot rom som har danna seg i det ukrainske samfunnet, og bringer det ukrainske samfunnet nærmere likestilling.