Ukrainere utestengt fra hjemmene sine som «uønskede elementer» av de russisk inntrengerne

Publisert på «Human Rights in Ukraine», 29. mars 2024, av Halya Coynash.

Aggressorstaten tvinger ukrainere til å gå gjennom utmattende avhør og «filtreringskontroller» på Sheremetyevo flyplass, hvor mange blir utestengt fra deres ukrainske hjemland i opptil 10 år.

Melitopol under russisk væpna okkupasjon. Foto: lagt ut av Hromadske Radio

Siden oktober 2023 har Russland tvunget ukrainere til å returnere til sine hjem i okkuperte deler av Ukraina via Sheremetyevo-flyplassen i Moskva. I følge RIA-Melitopol har Russlands såkalte «filtrerings»-tiltak mot ukrainere blitt stadig mer drakoniske, og representanter for aggressorstaten legger ikke skjul på sin mistillit til ukrainere, som de ser på som «upålitelige». 

En av de mange metodene som aggressorstaten bruker for å tvinge ukrainere på okkupert territorium til å ta russisk statsborgerskap, er trusselen om at de ellers vil miste hjemmene sine. De som forlot okkupert territorium er spesielt i fare for slik åpen plyndring. Men det ser bare ut til å være et tidsspørsmål før ukrainere som ikke er villig til å ‘omregistrere’ sine ukrainske hjem i henhold til russisk lovgivning, vil risikere å miste dem.

I slutten av november 2023 snakka  RIA-Melitopol med en ukrainer fra Melitopol [Zaporizhzhia oblast] som sammen med mannen sin hadde forsøkt å returnere til den okkuperte byen for formelt å få etablere eiendomsrettighetene til hjemmet hennes. Paret ankom Sheremetyevo flyplass i Moskva fra et europeisk land og forutså ikke noen store vanskeligheter p.g.a Russlands såkalte «filtrering». Men folk blir avhørt i timevis om deres synspunkter; får telefonene og sine andre «elektroniske dingser» sjekka for pro-ukrainsk og/eller anti-krigsmateriale, og hvor menn blir strippa og får eventuelle tatoveringer gransket.

Det er uklart hva det var FSB ikke likte, men etter mange timers avhør erklærte de henne som et «uønska individ», eller persona non grata, og forbød henne å komme inn i Russland og alt midlertidig okkupert ukrainsk territorium i ti år. Mannen hennes fikk slippe gjennom, men kvinnen er nå, med åpenbar grunn, engstelig for hans sikkerhet, så vel som for eiendommen hennes som inntrengerne kan prøve å tilegne seg som «eierløse».  

Russlands metoder har blitt betydelig mer frekke etter fullskala-invasjonen av Ukraina, men de kan ikke kalles nye. Fra umiddelbart etter invasjonen og annekteringa av Krim begynte regimet å forby Krim-tatariske ledere og andre ukrainere adgang til deres hjemland Krim. Den innførte seinere restriksjoner for ukrainere som eier eiendom i nesten alle deler av den okkuperte halvøya.

Siden 1. februar 2024 har Russland intensivert sine «filtreringstiltak» mot ukrainere ved Sheremetyevo-flyplassen. Innbyggere har fortalt RIA Melitopol at etter den datoen har FSB slutta å målrette tiltakene kun mot dem som har ukrainske pass. De utsetter nå folk fra Melitopol som har fått seg russisk statsborgerskap for de samme utmattende avhørene og «sjekkene». Publikasjonen rapporterte at svært ofte blir flertallet av dem som prøver å komme seg til okkupert territorium blokkert, uten noen forklaring. En kvinne fra Melitopol rapporterte at hun hadde blitt plaget av grensevakta, men fikk tilslutt slippe gjennom, men sju andre personer fra Melitopol ble nekta. Russerne kan protestere mot et 5 år gammelt bilde eller finne en kontakt på personens telefon «mistenkelig». En mann skrev på sosiale medier at hans kone hadde blitt blokkert på grunn av et par setninger i en privat samtale som bare viste at hun elsket Ukraina. En person som hadde venta i seks timer spurte hvorfor det fantes slike tiltak; og ble fortalt: » Dere fra det nye territoriet [dvs. ulovlig okkuperte deler av Ukraina] er upålitelige, og vi har hatt et slikt dekret siden 1. februar.»

Det gikk rykter før Russlands falske presidentvalg om at situasjonen ville bli verre, at alle ville bli blokkert innreise når «valget» var over. Faktisk høres det ut som om situasjonen kan ha blitt litt lettere, hvor folk som slipper gjennom oftere. Men ‘filtrerings’-kontrollene varer fortsatt i svært mange timer, med telefoner osv., og folk blir tatt til side og granska. En person fortalte publikasjonen at FSB hadde funnet ting hun helt hadde glemt. Situasjonen virker ikke bedre eller mer forutsigbar for folk som prøver å komme seg til okkuperte deler av Donetsk eller Luhansk oblaster.