Ukrainske barn blir hjernevaska i Russlands «ungdomshær,» til å ville kjempe mot Ukraina

Publisert i «Human Rights in Ukraine»17.04.2024, av Halya Coynash

Russland lykkes ikke nødvendigvis, men målet er å dempe ned og ødelegge barnas ukrainske identitet og få dem til å ønske å «forsvare» de som invaderer landet deres.

Mariupol-gutter i Yunarmia-uniformer, gjentar russiske løgner Skjermbilde fra videoen lagt ut av Mariupol bystyre

Russland er kjent for å ha ‘verva’ over 35 000 barn og tenåringer fra det okkuperte Ukraina til sin ‘Ungdomshær’,’Yunarmia’, men det reelle tallet trolig mye høyere, og økende. Det er nesten helt sikkert berettiga å sammenligne det russiske forsvarsdepartementets ‘Yunarmia’ med HitlerJugend i Nazi-Tyskland, men bare med hensyn til Russlands aggressive militarisering og hjernevasking av sine egne unge mennesker. Russland gjør imidlertid noe helt annet enn nazistene i det okkuperte Ukraina ved aktivt å forsøke å overbevise ukrainske barn om at de er «russiske» og at de burde ønske å «forsvare» Russland, mot sitt eget land. I byer som Mariupol, som aggressorstaten nådeløst bomba for å ta kontroll, er indoktrineringa spesielt åpenbar. Her blir barn utplassert for å «takke» inntrengerne som knuste livene deres og for å gjenta Russlands falske fortelling med sikte på å rettferdiggjøre sin aggresjon mot Ukraina og skylde på. sistnevnte for inntrengerens krigsforbrytelser.

Mariupol bystyre har lagt ut en video fra det russiske statlige propagandaprogrammet Vesti somfor viser noen unge gutter i Yunarmia-uniformer som steller et monument over Anatoliy Balabukha, en ‘pioner’ fra sovjetiske Mariupol som ble drept i frigjøringa av Mariupol fra sin første inntrengere, nazistene, i 1943. En av guttene, som tydelig bare repeterer det han har blitt ‘lært’ under såkalte ‘militær-patriotiske aktiviteter’, gjentar den sjokkerende løgnen om at » ukrainere kjempet for et annet land» under andre verdenskrig. 

Det er enda verre, -Russland lærer barn på skoler og i Yunarmia å glorifisere krigsforbrytere, leiesoldater og dømte kriminelle, som blir løslatt og benåda av den russiske lederen Vladimir Putin for å ha gått med på å kjempe mot Ukraina. Bystyret i Mariupol rapporterer at russiske krigere ofte blir brakt inn på skoler for å holde såkalte «leksjoner om mot». 

Russland begynte å bruke «Yunarmia» og «barneleirer» for å «lære barn å skyte, og å hate Ukraina» bare i løpet av få måneder, etter å ha fått kontroll over Mariupol. Minst to skoler har blitt brukt i store deler av de to åra som baser for «Yunarmia»-enheter. Målet er ikke bare å hjernevaske barn til å ville, og til slutt gå med på å kjempe i Russlands væpna styrker, men også å ødelegge ukrainsk identitet. Det er sannsynlig at de samme metodene har blitt brukt i de Luhansk oblastbyene, som Sievierodonetsk og Lysychansk, som ble hardt bomba av inntrengerne, men ikke fullstendig ødelagt. Samme politikken og de samme metodene, er også sett i de delene av Zaporizhzhia og Kherson oblastene som ble okkupert i begynnelsen av Russlands fullskala-invasjon av Ukraina. Der ser det imidlertid ut til å ha vært større motstand fra lærere som nekter å samarbeide med inntrengerne, og fra foreldre som ikke vil at barna skal bli mata med propaganda, i stedet for undervist. Russland har siden 2014 måttet presse sin fortelling og forvrengning av historien og nylige hendelser på både okkuperte Krim, og i de såkalte ‘Donetsk og Luhansk folkerepublikkene’ [D-LPR] (russiskokkuperte områder. Oversetters merknad).Og med flere ny metoder på plass for å utvide sine aktiviteter til nylig okkuperte byer i Donetsk og Luhansk oblaster. Russland har nå publisert nye ‘historiebøkene’ som vil bli brukt i okkupert territorium fra september 2024. Dette har fått internasjonal dekning på grunn av de åpenbare løgnene som ble fortalt, men få av disse løgnene var egentlig så nye. Barn på okkuperte Krim og D-LPR har lenge blitt mata med en versjon som gikk ut på at Russland ikke hadde invadert Krim, men rett og slett ‘hjulpet Krim-folket med å holde en folkeavstemning om å bli medlem av den russiske føderasjonen’ osv. osv.

Maria Sulialina, leder av Almenda-senteret for sivil utdanning, fortalte nylig til Suspilne Crimea at over 35 000 barn i okkuperte deler av Ukraina har blitt trukket inn i Russlands Yunarmia. Hun erkjente at det virkelige tallet kunne være mye høyere, og faktisk så «skryter» de russiske okkupantene av  at 29 tusen små barn var registrert i Yunarmia på tampen av Russlands fullskala invasjon. 

Det er sannsynlig at mange unge liker å lære å bruke Kalashnikov-rifler og å delta i andre lignende aktiviteter. Det er likevel sterke grunner til å mistenke at medlemskap i Yunarmia ikke er frivillig, men at barn og/eller deres foreldre og lærere er utsatt for et enormt press for å melde dem inn. Barna og ungdommene i minst 191 ‘kadettklasser’ må med sikkerhet bli medlemmer av Yunarmia. Alle disse ukrainske barna og, sannsynligvis tusenvis av andre, blir «pleiet» for å bli en del av Russlands væpna styrker og til slutt kjempe mot sitt eget land. Innen utgangen av 2024 planlegger okkupasjonsregimet at 10 % av barna på det okkuperte Krim skal være i Yunarmia. 

Yunarmia er heller ikke det eneste våpenet som Russland bruker for å indoktrinere og militarisere ukrainske barn. På det okkuperte Krim er det minst ni militærsentre lik Yunarmia. De inkluderer Krympatriotcentre; Union of Cossack Youth of Crimea og Sevastopol og andre.

Siden Russlands invasjon av Krim i 2014 har det vært en 50-dobling av russiske utgifter til såkalt «ungdomspolitikk», hvor mye av pengene blir brukt på å prøve å overbevise ukrainske barn om at de er «russiske» og at de skal ønske å ‘forsvare og til og med dø for Russland’.   

Suspilne Crimea har snakka med både lærere og foreldre fra Krim om propagandaen Russland umiddelbart begynte å presse på dem. En tidligere engelsklærer fortalte at rett etter pseudo-folkeavstemningen (16. mars 2014) begynte utdanningsansatte å motta «instruksjoner» om hva de skulle fortelle elevene om det «russiske» Krim og Russlands krig mot Ukraina. 

Natalia, som er fra Krim, hadde forlatt Krim tidligere, men forklarer at fosterdatteren deres i fire år også kom for å bo hos dem. Årsaken til at fosterdatteren forlot Krim var at » på skolen hennes ble barnets utdannelse redusert til et minimum, mens hun ble tvangsinnført som medlem av ‘Yunarmia’. Barna ble lært å skyte, så da hun kom hit kunne hun ikke engang halvparten av det pensum som man skal kunne forvente for hennes alderstrinn, men hun klarte å sette sammen et maskingevær perfekt. Det forteller ganske mye om situasjonen.»

Det er verdt å merke seg at sjøl etter 10 år med enormt press og massepropaganda, har Russland ikke nødvendigvis lyktes. Olha Skrypnyk, leder av Crimean Human Rights Group, påpeker at det fortsatt er mange mennesker med en pro-ukrainsk innstilling. Dette var tydelig allerede i 2018 da så mange krimere  ønsket å tilby hjelp til de 24 ukrainske sjømennene som russerne hadde tatt til fange etter å ha skutt mot ukrainske marinebåter. Det ble enda tydeligere etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina, med det store antallet krim-innbyggere  som enten blir arrestert og dømt til enorme fengselsstraffer, som Bohdan Ziza . Eller som blir utsatt for trakassering, avskjedigelse, administrativ arrestasjon eller bøter for angivelig «diskreditering av russernes væpna styrker’. Slike administrative arrestasjoner har skjedd for at vedkommende har å vifta med det ukrainske flagget, spilt den ukrainske nasjonalsangen eller sunget patriotiske sanger.

Russlands militarisering av barn og unge på okkupert territorium er en internasjonal forbrytelse. Det er også en del av Russlands folkemordsstrategi mot Ukraina, med sikte på å ødelegge alt som knytter barna til Ukraina, og å hjernevaske dem til ikke bare å glemme at de er ukrainere, men også å tro at Ukraina er «fienden».