Russisk-okkuperte Krim: 64 år gammel pensjonist fengslet for å gi «likes» til ukrainsk riksvåpen og å takke Ukrainas forsvar på sosiale medier.

10.05.2024   

Publisert på nettstedet «Human Rights in Ukraine», 10. mai , 2024. Av Halya Coynash

Maria Zamyrailo-Levytska er den siste av mange ukrainere som har blitt anholdt av det berykta ‘Crimean SMERSH’ og deretter, på surrealistisk grunnlag, anklaga for å ha støtta Ukraina

Maria Zamyrailo-Levytska under ‘rettsmøtet’, noen av innleggene som ble ansett for å være ‘inkriminerende’ – lagt ut av Crimean SMERSH

Krim-pensjonisten Maria Zamyrailo-Levytska har blitt fengsla i fem dager og bøtelagt med 35 tusen rubler for «like» et innlegg på det sosiale nettverket Odnoklassniki. Dette inkluderte et innlegg som inneholder et bilde av det ukrainske «riksvåpenet», et gaffelspyd med tre spisser(Trident, på ukrainsk Tribuza. Oversetters merknad)(35 000 russiske rubler tilsvarer er en del mer enn to gjennomsnittlige månedslønner i Ukraina. Oversetters merknad)

64-åringen er en av et stort antall ukrainske menn og kvinner som har blitt «fordømt» av de såkalte «Crimean SMERSH»-overvåkerne. Disse jobber tett med de juridiske organene som er etablert av de russiske okkupantene for å jakte på innbyggere som uttrykker pro-ukrainske synspunkter, eller som yter motstand mot Russlands angrepskrig mot Ukraina. 

Ut fra det materialet som vises på Crimean SMERSHs Telegram-kanal, kan Zamyrailo-Levytska godt ha «likt» andres innlegg, som for Odnoklassniki betyr at innleggene også vil vises på hennes egen side. Alle postene som Crimean SMERSH og det russiske okkupasjonsregimet fant «inkriminerende» viser støtte til Ukraina, samt takknemlighet og dyp respekt for Ukrainas forsvar.

Okkupantenes rettssystem kom med to siktelser. Hun ble anklaga for å ha «miskreditert» de russiske væpna styrkene, i henhold til artikkel 20.3.3 i Russlands lov om administrative lovbrudd. Dette var en av fire typer anklager som raskt ble tilføyd i russisk lovgivning etter fullskala-invasjonen av Ukraina. Og den brukes typisk på det okkuperte Krim for å straffeforfølge for ukrainske patriotiske sanger, bruk av det ukrainske flagget eller for å uttrykke motstand mot krigen. Hun ble imidlertid også sikta etter artikkel 20.3 § 1 på grunn av den ukrainske Trident på et innlegg. Sjøl om ‘domstolens pressetjeneste ‘ vanligvis rapporterte at dette var en dom for å «offentlig framvise nazistiske symboler», fortsatte den med å forklare at det faktisk var fordi det ble ansett for å være et symbol på «Organisasjonen av ukrainske nasjonalister». Dette er en av mange ukrainske organisasjoner som er forbudt i Russland, og i deler av Ukraina, ettersom de fortsatt er under russisk okkupasjon. Det var tilsynelatende to separate «høringer» 7. mai 2024, begge under «dommer» Georgy Davidovich Tsertsvadze fra «Kirovske distriktsrett», som er blitt etablert av okkupantene. Det er sannsynlig at hun fikk fem dagers fengsel for Tridenten, og boten på 35 tusen rubler for handlinger som hevdes å «miskreditere» det invaderende landets væpna styrker. («Likes» er tydeligvis å anse som slike «handlinger». Oversetters merknad.

‘Crimean SMERSH’ ser ut til å ha benytta deres klassiske videofilming av ’tilståelser’, som vanligvis blir tatt opp på okkupantenes ‘politi’-kontorer. Dette er klart fra den delen av «rettshøringen» som Krim SMERSH, eller sistnevntes mest beryktede samarbeidspartner Aleksandr Talipov, har posta. Zamyrailo-Levytska var tydelig terrorisert og pressa, og kan sees «innrømme sin skyld» og lover å ikke gjøre det igjen . 

Det opprinnelige SMERSH var aktivt i Sovjetunionen under andre verdenskrig og rett etterpå. Sjøl om det angivelig er oppretta for å jakte på de som jobber for nazistene, er det mest berykta for å ha forfulgt motstandere av det kommunistiske regimet. Begrepet SMERSH ble tilsynelatende laget av Joseph Stalin som en forkortelse for «død over spioner». Som i Stalins USSR, er ofrene for dagens ‘Krim-SMERSH’ de som motsetter seg det nåværende okkupasjons-regimet. Russland brukte opprinnelig «video-tilståelser» som en del av sin terror i Tsjetsjenia. Men de russiske menneskerettighets-overvåkerne i OVD.info rapporterte i juni 2023 at to tredjedeler av disse påståtte «tilståelsene» nå kommer fra det okkuperte Krim. 

Hvis overløperne Talipov & Co, på det okkuperte Krim, til nå har utført sine forfølgelser og terror for å få fram «tilståelser» i et åpenbart, men ikke offisielt uttalt samarbeid med okkupasjonsmyndighetene, kan dette godt være i ferd med å endre seg nå.

I desember 2023 kunngjorde nestlederen i den russiske Dumaen, Andrei Gurulev, og generalløytnant i Dumaens forsvarskomité,  opprettinga av SMERSH i okkuperte deler av Ukraina. Målet til SMERSH, hevda han, var «å bekjempe sabotører og spioner», og han ba om at SMERSH skulle gjenopplives i hele Russland. Sjøl om sikkerhetstjenesten jobber så kunne de gå glipp av noe, skrev han, og hevda at det er interne fiender som handler mot Russlands interesser «med hjelp fra vestlige sikkerhetstjenester». Både den russisk-installerte Krim-lederen Sergei Aksyonov og Yan Gagin fra den russiske proxyen ‘Donetsk folkerepublikk’ ble sitert for å ha oppfordra å opprette til slike [SMERSH-] enheter. Allikevel var dette tilsynelatende første gang en russisk tjenestemann har uttalt at SMERSH allerede var i funksjon i okkuperte deler av Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizhzhia oblaster.