Sotsialnyi Rukh-uttalelse om den franske situasjonen. Beseire Putin: positiv utvikling på den franske venstresida


En akutt politisk krise utspiller seg i Frankrike. President Emmanuel Macron har oppløst parlamentet og har bestemt å avholde et nyvalg. Ytre høyre har, etter å ha vunnet nesten 40 % av stemmene i det nylige valget til Europa-parlamentet, en reell sjanse til å komme til makta og danne regjering.

Stilt overfor denne trusselen la venstrepartiene i Den femte republikk sine forskjeller til side og forente seg i den nye folkefronten. Det er verdt å merke seg at denne koalisjonen samler partier med motstridende posisjoner om krigen i Ukraina. Kommunistpartiet og La France Insoumise har for eksempel gjentatte ganger oppfordra til umiddelbar våpenhvile, fredsforhandlinger og kompromiss, og har derfor motsatt seg våpen-leveranser. Derimot støtta sentrum-venstre og antikapitalistiske aktivister Ukrainas væpna kamp mot russisk imperialisme helt fra starten av invasjonen.

Til slutt førte innsatsen til aktivister som er solidariske med ukrainerne til vedtak av en felles venstreorientert posisjon, som gir en utvetydig støtte til ukrainsk motstand, med disse målene:

«-Beseire Vladimir Putins angrepskrig og tving ham til å stå til ansvar for sine forbrytelser for internasjonal rett.

-Resolutt forsvare suvereniteten og friheten til det ukrainske folket og integriteten til dets grenser ved å skaffe de nødvendige våpnene,

-kansellere Ukrainas utenlandsgjeld,

-konfiskere eiendelene til oligarkene som bidrar til russiske militære aksjoner innenfor rammer som er autorisert av folkeretten,

-sende fredsbevarende styrker for å sikre sikkerheten til atomkraftverk og arbeide for å etablere en rettferdig fred for Ukraina.»

Vi hilser vedtaket av disse tesene velkommen, som ser ut til å være en umiddelbar respons fra enhver progressiv bevegelse på den russiske invasjonen.

Ettersom høyre-ekstreme krefter får innflytelse over hele Europa, er venstreorientert enhet med Ukraina en viktig faktor for å støtte demokratiske verdier og internasjonal rettferdighet.

21. juni 2024