Podcasten «The Naked Pravda», publisert på nettstedet Meduza, 15. juni, 2024
Etter Russlands fullskala-invasjon av Ukraina i 2022, har Vesten innført over 16 000 sanksjoner mot Russland, med den hensikt å lamme økonomien som driver Kremls krigsmaskin. Men den mye etterlengta kollapsen av Russlands økonomi har ikke skjedd. Faktisk har Russlands krigstidsøkonomi vist seg å være overraskende motstandsdyktig, og IMF anslår at Russlands BNP vokste med 3,5 % i 2023 og vil fortsette å vokse med 3,2 % i 2024. Kreml har klart å holde Russlands økonomi flytende, i stor grad. , ved økte militærutgifter og inngåelse av nye partnerskap med land som Kina og India som ikke har noe imot å stille opp med hjelp i møte med vestlige sanksjoner.
Og sjøl om Kreml framholder alt dette som bevis på at Vesten og dets sanksjoner har mislyktes i deres bestrebelser på å beseire Russland, avslører en nærmere «titt under panseret» en mer desperat disposisjon. En nylig Financial Times-artikkel tegner et mer dystert bilde av Russlands relative makt i verdens geopolitiske hierarki og de økonomiske konsekvensene det medfører.
Financial Times’ Russland-korrespondent, Anastasiia Stognei, deltar i podcasten «The Naked Pravda» for å forene disse to vidt forskjellige bildene som males av Russlands økonomi. Og også for å diskutere de potensielle langsiktige konsekvensene av krigen i Russland.
Tidsplan for denne episoden:
- (3:17) Sanksjoner og russisk økonomi
- (6:22) Russlands økonomiske strategier under krigen
- (15:23) Langsiktige effekter på det russiske samfunnet
- (24:55) Framtidige handelsforbindelser og økonomiske utsikter