Ukraina innleder etterforskning av krigsforbrytelser, etter at russere skjøt ubevæpna ukrainske krigsfanger i ryggen

Publisert på nettstedet «Human Rights in Ukraine» , 4. september 2024. Av Halya Coynash

Russland legger ikke skjul på slike henrettelser, snarere tvert imot, -dette sannsynligvis en del av en bevisst politikk.

Den regionale påtalemyndigheten i Donetsk har innleda  straffesak etter den siste rapporten publisert på Telegram, som hevder at russiske soldater drepte tre ukrainske soldater som tydelig hadde overgitt seg. Mennene var derfor krigsfanger, noe som gjør slike drap, hvis det blir bekrefta, til en krigsforbrytelse.

Aktors uttalelse 3. september fulgte opp  en rapport fra en løytnant fra Ukrainas væpna styrker, som fortalte om, men ikke la publiserte, droneopptak fra 2. september. Dette, sa han, viser hvordan tre ukrainske soldater i Donetsk oblast (i nærheten av Toretsk) hadde kommet ut av en kjeller, med henda i været. Fienden kom opp og tvang mennene til å ligge med ansiktene mot bakken, og hadde deretter skutt hver av dem i ryggen. Slike øyeblikk, skreiv løytnanten, gjør det klart for ham at « hvor vanskelig det enn er, er det ikke noe annet alternativ enn å kjempe til siste slutt for vårt [land]»

Den igangsatte kriminal-etterforskninga er jfr. artikkel 438 § 2 i Ukrainas straffelov (krigsforbrytelse knytta til drap), og forsøker å verifisere informasjonen og klargjøre de fullstendige omstendighetene, som skal følges opp av Ukrainas militære etterretnings- og sikkerhetstjeneste. 

Enhver bevisst henrettelse av krigsfanger er et alvorlig brudd på folkeretten. Den fjerde Genève-konvensjonen forbyr klart ethvert drap eller vold mot «personer som ikke tar aktiv del i fiendtlighetene, inkludert medlemmer av væpna styrker som har lagt ned våpna og de som er plassert hors de combat («ute av kamp». Oversetters merknad) ved sykdom, sår, internering, eller enhver annen årsak … » ( Artikkel 3 ).

Dette må understrekes, sjøl om det er sterke grunner til å tro at Russlands mishandling av krigsfanger, inkludert slike kaldblodige henrettelser, i det minste godtas av den russiske militærkommandoen, hvis det da ikke er statlig politikk.

Det er betydelige vitneforklaringer og andre bevis for å støtte mistanken om at eksplosjonen som drepte over 50 ukrainske krigsfanger i Olenivka-leiren i det okkuperte Donetsk oblast 29. juli 2022 var planlagt. Den fatale eksplosjonen kom bare et døgn etter at russiske propagandakanaler viste en russisk soldat som kastrerte en ukrainsk krigsfange. 

Verdt å merke seg at Russlands britiske ambassade posta  en tweet 29. juli , og krevde «en ydmykende død» for ukrainske soldater fra Azov-regimentet, hvorav svært mange var ved Olenivka. Denne Tweeten mente Musk’s Twitter at det var i allmennhetens interesse å holde tilgjengelig, til tross for dens «hatefulle innhold». Tweeten demonstrerte også en annen russisk metode som er brukt mye seinere, nemlig forsøk på å klandre ukrainske soldater for russiske krigsforbrytelser. Det er betydelige bevis på at Russland har brukt tvang og/eller trusler mot sivile som er tatt med makt til Russland fra Mariupol og har holdt ukrainske krigsfanger incommunicado ( = i fangeskap på ukjent sted,uten kontakt med omverden, uten lov og dom. Oversetters merknad) og brukt tortur for å tvinge dem til å «tilstå» ikke-eksisterende krigsforbrytelser.

I august 2022 ble det lagt ut videoopptak av det som så ut til å være det spidda hodet og henda til en ukrainsk krigsfange i den russisk-herja byen Popasna (Luhansk oblast). Videoen ble lagt ut kort tid etter at droneopptak dukket opp av ukrainske soldater som ble ført bort av russerne, med henda på hodet.

I april 2023 ble det lagt ut  to separate videoer  som så ut til å vise russere halshugge ukrainske soldater. Den ene, som ble lagt ut 8. april på en pro-russisk sosial medieplattform, viste de halshuggede likene til to ukrainske soldater. Den andre ble lagt ut 11. april, men kan ha blitt tatt tidligere. På den kan man se en russer halshugge en ukrainsk krigsfange. 

Sjøl om dette ikke var de eneste slike forbrytelsene som har blitt observert tidligere, så økte omfanget av henrettelser og andre grusomheter kraftig på slutten av 2023. I  sin overvåkingsrapport  for perioden desember 2023 til mars 2024 uttalte kontoret til «Høykommissæren for menneskerettigheter» [=OHCHR] at deres rapportører hadde » registrert 12 tilfeller av henrettelser av minst 32 ukrainske krigsfanger. OHCHR har verifisert tre av disse hendelsene der russiske tjenestemenn henretta sju krigsskadde ukrainske militære.  I åtte av de rapporterte tilfellene viste videoer publisert på sosiale medier det som ser ut til å være russiske tjenestemenn som drepte ukrainske krigsfanger som hadde lagt fra seg våpnene og brukte andre fangede ukrainske krigsfanger som menneskelige skjold .» 

I august 2024 ble det lagt ut to videoer av ukrainske krigsfanger som ble drept og likene deres partert. Den andre, lagt ut 16. august, av den såkalte «Rusich ‘sabotasje- og angrepsrekognoseringsgruppe»’ , en nynazistisk enhet som opprinnelig ble danna av den berykta sadisten  Alexei Milchakov  og  Yan Petrovsky (sistnevnte har bodd og jobba i Norge som tatovør. Oversetters merknad) Denne videoen viste en maskert mann som pekte på et avkutta hode på en stang som han hevda var hodet til en ukrainsk soldat.

To måneder tidligere, 17. juni, rapporterte Ukrainas statsadvokat Andriy Kostin at droneopptak hadde lokalisert et væpna kjøretøy fra de ukrainske væpna styrkene, med det halshuggede hodet til en ukrainsk soldat på panseret. Kostin la til at de hadde mottatt informasjon, om at sjefene for en russisk militær enhet i Volnovakha-området [i Donetsk oblast] hadde gitt en ordre om ikke å ta noen krigsfanger, men å drepe dem med villskap.

Som bemerka  av Oleksandr Pavlichenko, administrerende direktør for den ukrainske Helsinki Human Rights Union, gjorde Sovjetunionens såkalte ‘fredsbevarere’ i Afghanistan bruk av forferdelig tortur. Russland har fortsatt med en slik praksis under begge krigene i Tsjetsjenia og fortsetter videre med det i sin krig mot Ukraina.