Belarus: Ny rettssak mot Palina Sharenda-Panasiuk har begynt

Publisert på nettstedet Salidarnast, 15. oktober 2024. Palinas situasjon er omtalt på denne nettsida på et tidligere stadie i prosessen.

Nok en rettssak mot den politiske fangen og fagforeningsaktivisten Palina Sharenda-Panasiuk starta i Rechitsk tingrett 14. oktober 2024. Hun er tiltalt i henhold til artikkel 411 i RB CC – «bevisst ignorering av kriminalomsorgens krav». Dommer Stanislau Ivaniuchenka som allerede dømte Palina til et ekstra år bak murene i fjor, behandler saken på nytt.

Palina står overfor enda et år i fengsel i tillegg til nesten fire hun allerede har sittet i fengsel.

«Palina har blitt overført til det samme stedet som de satte henne i i fjor. Denne isolasjonscellen brukes ikke for de som venter på rettssaken. Madrasser og sengetøy er ikke utdelt, noe som gjør at du sover på sengebunnen av metalltråd, og Palina har vondt i ryggen, så hun må tilbringe nettene på gulvet. Dette er et overgrep, deres idé viser hån på en dag da Hviterussland feirer sin nasjonale høytid, morsdagen, mens en tobarnsmor ikke har sett barna sine på over tre år nå og lider mye under grusomme forhold! Dette er en skam for alle!» sier Andrei Sharenda som beskriver sin kones situasjon til svaboda.org .

Ifølge Andrei har hans kone ingen forhåpninger om en rettferdig rettssak. De to tidligere rettssakene under de samme anklagene endte opp med å forlenge fengselsstraffen hennes med ett år i hver av sakene.

«Jeg tror det blir det samme nå, bare i fjor tok rettssaken en hel uke, og denne gangen kunne de avslutte det hele på et par dager. Sjøl dommeren er den samme – Stanislau Ivaniuchenka”, påpeker Andrei Sharenda.

Ektemannen til den politiske fangen er også bekymra for helsa hennes. «Vi veit at hun har konstante magesmerter og ryggsmerter, men vi får ingen annen informasjon. Straffeanstalten rapporterer at hun får den «nødvendige behandlinga», men jeg stoler ikke på informasjonen deres», sier Andrei om Palina Sharenda-Panasiuks helsetilstand.

23. mai 2024 skulle Palina løslates, etter å ha sonet 2,5 år i fengsel. Imidlertid ble ytterligere to dommer på ett år hver lagt til av retten, angivelig, for «bevisst ignorering av kriminalomsorgens lovlige regler».