Publisert på nettstedet Meduza, 11. juni 2025. Kilde: Meduza

I mars 2017 publiserte Alexey Navalnys antikorrupsjonsstiftelse en av sine mest eksplosive etterforskninger – filmen «Don’t Call Him Dimon». Filmen avslørte et nettverk av boliger, vingårder og yachter knytta til Russlands tidligere president og daværende statsminister, Dmitrij Medvedev. Navalnys team avdekka ei ordning der Medvedev angivelig hadde skjult formuen sin ved hjelp av veldedige stiftelser drevet av venner og familie. Filmen fikk 47 millioner visninger og utløste masseprotester mot korrupsjon. Men Medvedevs forretningsimperium forble urørt. Nå, åtte år seinere, avslører en ny etterforskning av journalister ved Sistema- prosjektet at de veldedige stiftelsene knytta til den tidligere presidenten bare har blitt rikere. Meduza ser på de viktigste funnene.
Nytt image, nye penger
Ved inngangen til 2022 var Dmitrij Medvedev i praksis i politisk pensjonisttilværelse. Sjøl om han hadde titler som nestleder i Sikkerhetsrådet og leder av Forent Russland, hadde han liten reell innflytelse i noen av rollene. Men Russlands fullskala-invasjon av Ukraina ga Medvedev en mulighet: en måte å kvitte seg med sitt stadig mer upopulære – og til og med farlige – rykte som liberal og klatre seg tilbake til makta. Nitten dager inn i fullskala-krigen lanserte han en Telegram-kanal hvor han begynte å true Ukraina og vestlige land, og slengte fornærmelser mot både deres ledere og borgere.
Det virka. I dag har Medvedevs Telegram-kanal nesten 1,7 millioner abonnenter og rangerer først i rekkevidde blant alle russiskspråklige Telegram-kontoer. Tillitsvurderingene hans har økt . Han er nå ikke bare Putins nestleder i Sikkerhetsrådet, men også i Militærindustrielle kommisjonen – en annen stilling som tilsynelatende er oppretta bare for ham. Han leder styret i Rostelecom, reiser for å møte Kinas lederskap og gir skolebarn forelesninger om geopolitikk, hvor han siterer direkte fra Telegram-utbruddene sine om ting som «atlantiske impotenter».
Medvedevs transformasjon fra liberal til anti-vestlig ildsjel har også gitt resultater økonomisk. Siden krigen starta har veldedige stiftelser knytta til ham opplevd en dramatisk tilstrømning av penger. Mellom 2015 og 2023 mottok disse organisasjonene mellom 2 milliarder og 9 milliarder rubler (25,5 millioner dollar og 114,5 millioner dollar, med dagens valutakurs) i året i donasjoner og bidrag. I 2023 og 2024 steg dette tallet til henholdsvis 52 milliarder og 79 milliarder rubler (661,6 millioner dollar og 1 milliard dollar). Ved utgangen av fjoråret hadde 15 stiftelser, som etterforskningsprosjektet Sistema har kobla til Medvedev – inkludert noen som tidligere var identifisert i Anti-Corruption Foundation-etterforskninga – til sammen 86,4 milliarder rubler (1,1 milliarder dollar) på kontoene sine.
Likevel er det ikke enkelt å donere til disse stiftelsene, bemerker Sistema. Bankdetaljene deres er ikke offentlig tilgjengelige, og bare to av de 15 har nettsteder. I sin tidligere undersøkelse «Don’t Call Him Dimon» rapporterte Alexey Navalnys team at Medvedevs stiftelser mottok donasjoner fra store forretningsmenn som Alisher Usmanov, samt lån fra Gazprombank. På den tiden avfeide Medvedev påstandene som «tull», uten å ta opp dem direkte. Verken han eller stiftelsene svarte på Sistemas henvendelser.