Ukrainske barn som en menneskelig ressurs for Russlands framtidige krigføring

Publisert på nettstedet T4P («Tribune for Putin»), 28.juli,2024. Av Maryna Harieieva.

Ukrainske tenåringer i de Russland-okkuperte områdene har allerede blitt forelagt militære vervepapirer for 2025. I tillegg blir tenåringer overført til den russiske hæren rett fra «helseleire».

Conflict Observatory-teamet publiserte dette bildet i en studie om deportering av ukrainske barn til Beralus’ territorium.

IDonbas Realities telegramkanal rapporterte den 20. juli. om at i de midlertidig okkuperte områdene (TOT)(= Temporært Okkuperte Områder. Oversetters merknad) i Ukraina, som er under kontroll av den russiske føderasjonen, får tenåringer allerede utstedt utkast til registreringspapirer for verving til militæret for 2025.

«Etter den medisinske undersøkelsen kom personer fra det militære registrerings- og vervingskontoret (MREO) og begynte å dele ut militærtjenestesertifikater til oss,» forteller en gutt som klarte å forlate det russisk-okkuperte området. Sammen med registreringsbeviset for militærtjenesten, leverte de russiske okkupantene også et dokument med beskjed om at han måtte melde seg til det militære registrerings- og vervingskontoret i 2025. Etter det begynte guttens familie å lete etter måter å reise til et fritt Ukraina. «Jeg ønsker ikke å dø for Russlands interesser, jeg ønsker å leve,» understreker den unge mannen.

Myroslava Kharchenko, en advokat ved Save Ukraine veldedighetsstiftelsen, fortalte journalister hvordan russiske MREO-representanter og det aktive russiske militæret kom til den ovennevnte gutteskolen. Det russiske militæret begynte med å fortelle barna hvor fint det var å delta i den russiske hæren og drepe ukrainere, forteller advokaten. På slutten av talen ga det russiske militæret hele klassens utkast til registreringspapirer for 2025. «De ga dem dette lille russiske heftet, som bekrefter at de [tenåringer] allerede er står ansvarlige for å følge innkalling og må ‘gå og dø for Putin ,’» sier Myroslava.

Donbas Realities-journalister publiserte bildet av hefte.

Fra ‘helseleire’ direkte til den russiske hæren

I tillegg til tidlig utstedelse av utkast til registreringspapirer, blir ukrainske barn overført til den russiske hærens rekker, direkte fra de såkalte «helseleirene». En ung mann som snakka med Donbas Realities-journalister sa at han kjente rundt 20 barn som har vært i den situasjonen. Ifølge ham ble barna først ført til en «helseleir» på det okkuperte Krim. Tenåringene ble ikke sluttet fri fra denne leiren, angivelig fordi det var pågående fiendtligheter i deres hjembyer og landsbyer. I noen tid bodde barna i leiren, og deretter ble de flytta til et sanatorium. Da tenåringene fylte 18 år, meldte okkupantene dem til militærtjeneste og tok dem med til den russiske hæren, forteller gutten.

Yulia Sydorenko, leder av Hope and Recovery Center, snakka også om barna som ble returnert til Ukraina fra de såkalte «helseleirene». Ifølge henne blir ukrainske barn utsatt for både psykisk og fysisk vold i russiske «helseleire». «Det er forferdelig når et 15- eller 16 år gammelt barn kommer til deg og sier: «Etter det jeg har sett, vil jeg ikke leve,» understreket Sydorenko.

Tidligere har journalister fra The Telegraph bekreftet at i de såkalte «helseleirene» prøver russere å omskolere ukrainske barn, og hvis de viser motstand, blir de slått. Ifølge fru Sydorenko er mange foreldre med 16- og 17 år gamle barn nå på vei tilbake for bidra til å frigjøre Ukraina, fordi de ønsker å redde barna sine fra den russiske hæren. Antallet slike mennesker vokser hver måned, sier Sydorenko.

Illustrasjonsfoto.Fra den okkuperte delen av Kherson-regionen. Det russiske militæret tar barn til såkalt «rehabilitering». Foto fra russiske propaganda-medier, publisert av Suspilne-journalister i 2023.

Ulovlig mobilisering og tvungent pass

Russland har lenge forsøkt å involvere ukrainske barn som bor i Russland-okkuperte områder i krigen mot sitt eget hjemland. Her er bare noen få saker som KHPG tidligere har dekket. I juni i år rapporterte Hromadske Radio at skolebarn fra de midlertidig okkuperte områdene Zaporizhzhia, Kherson, Luhansk og Donetsk oblaster ble ført til Volgograd oblast i Russland, hvor de skulle gjennomgå våpentrening. I januar 2024 bekrefta belarusiske statlige medier at 35 ukrainske barn som bor i den midlertidig okkuperte byen Antratsyt i Luhansk oblast ble sendt til den belarusiske byen Mogilev, hvor de skulle gjennomgå «opplæring» ved et senter underlagt en avdeling for krisesituasjoner.

Det kom rapporter i desember 2023 om at den russiske okkupasjonsmakta ønsket å registrere tenåringer som bor i Mariupol. Generelt er det sånn, i de midlertidig okkuperte områdene i Ukraina, at Russland aktivt bygger et nettverk av institusjoner som fremmer det å bli med i den russiske hæren og glorifiserer krigen mot Ukraina. Den russiske føderasjonens bruk av åpen, skjult og tvungen mobilisering i TOT bryter med internasjonal humanitær lov, spesielt artikkel 51 i IV Genève-konvensjonen. I følge denne artikkelen kan ikke okkupasjonsmakten tvinge sivilbefolkninga i det okkuperte territoriet til å tjene i okkupanthærens væpna styrker eller hjelpestyrker. Ikke noe press eller propaganda som tar sikte på å bidra til frivillig verving er tillatt. Verneplikt for innbyggere, til den invaderende hærens rekker, er i de midlertidig okkuperte områdene til en krigsforbrytelse.

Artikkel 45 i konvensjonen (IV) «Forskrifter om lover og skikker for krig på land», sier klart: «Det er forbudt å tvinge innbyggerne i okkupert territorium til å sverger troskap til den fiendtlige makta.» Likevel prøver Russland hele tida å tvinge innbyggerne i TOT til å kjempe mot sitt eget land. Den russiske føderasjonen tyr til uakseptable tiltak: Den legger press på fanger og truer foreldre som ikke ønsker å gi barna sine russisk statsborgerskap. Den 19. juli i år, da 12 barn som bodde i TOT i Donetsk, Zaporizjzjia og Kherson oblaster ble returnert til Ukraina, fortalte de ukrainske ombudsmennene Dmytro Lubinets om presset barna og deres familier opplevde. Okkupantene «tvangspåla folk russiske pass», uten pass ble TOT-beboere ble fratatt rettigheter og mista alle sosiale garantier eller medisinsk behandling. Uten russiske pass «behandler ikke leger engang barn med medfødte funksjonshemminger, som trenger nær oppfølging,» understreker ombudsmannen. Lubinets bekrefter også at okkupantene tilbyr å sende barn til såkalt «rehabilitering», som ofte er deportasjon eller tvangsflytting.

Ukrainske barn ved senteret for krisesituasjoner i Belarus. Belarusiske journalister publiserte dette bildet.

I tillegg sender representanter for den Russiske Føderasjon bevisst ukrainske barn til russiske leire, tvinger foreldrene deres til å følge dem personlig, og presser deretter de ukrainske familiene til å bli værende i avsidesliggende regioner i den russiske føderasjonen. Samtidig blir russere bosatt i TOT. På denne måten endrer Russland befolknings-sammensetninga i de midlertidig okkuperte områdene.

Som en påminnelse sendte KHPG i slutten av desember 2023 en ny erklæring til kontoret til påtalemyndigheten ved Den internasjonale straffedomstolen(ICC). Denne erklæringa var retta mot brudd på artikkel 15 i Roma-vedtektene om folkemordet som angivelig ble begått under krigen i Ukraina, dette i form av tvangsoverføring av ukrainske barn til Russland. Denne erklæringa tar sikte på å overbevise kontoret til ICCs påtalemyndighet om å omklassifisere de allerede åpna saksbehandlingene fra artikkel åtte i Roma-statutten («krigsforbrytelser»), til artikkel seks («folkemordsforbrytelse»).