Hva er «Vær som Nina»-bevegelsen?

«Vær som Nina» er en sosial bevegelse av ukrainske sykepleiere og helsearbeidere grunnlagt i 2019, etter at sykepleier Nina Kozlovska på sin Facebook-profil postet om forholdene sykepleiere er tvunget til å jobbe i Ukraina: lave lønninger, overtid og mangelen på sosial sikkerhet.

Ninas innlegg spredte seg raskt blant helsearbeidere i hele Ukraina. Diskusjoner om situasjonen for ukrainske sykepleiere fant sted under emneknaggen # VærsomNina. Helsearbeidere grunnla en gruppe med samme navn, som i dag har mer enn 82 000 medlemmer og som er et sted for å dele problemer og ideer med medisinske arbeidere fra hele Ukraina, dele synspunkter om behov, reise krav og organisere offentlige arrangementer og protester. Ledere av bevegelsen uttaler seg aktivt i offentligheten og i pressa, og går ut offentlig mer problemer som helsearbeidere strir med.

Vinteren 2019 arrangerte «Vær som Nina» de første protestene i flere byer i Ukraina. Bevegelsens krav var:

  • øke lønnene til helsearbeidere
  • en økning av helseutgiftene til 7 prosent av BNP
  • Helsereform gjennomført på grunnlag av innspill fra leger og helsearbeidere

Protestene ble gjentatt i 2020, og i 2021, på Sykepleierdagen (12.mai) organiserte «Vær som Nina»-aktivister en aksjon utenfor helsedepartementet som førte til samtaler med ministeren. Disse aktivitetene ble aktivt publisert i media.

I november 2020 ble bevegelsen offisielt til den sosiale organisasjonen Medisinsk Bevegelse «Vær som Nina». I 2021 ble «Lviv Regionale Fagforening For Medisinske og Helsearbeidere» etablert på dette grunnlaget. Takket være bevegelsens aktiviteter og samarbeid med andre organisasjoner ble flere saker vunnet i retten for gjeninnsetting av ulovlig oppsagte sykepleiere i Lviv- og Poltava-regionene. Aktivister lyktes også i å få til utbetaling av utestående lønn i en rekke medisinske institusjoner.

Organisasjonen og fagforeninga fortsetter å operere selv midt i krig og streber etter å forbedre levekårene for helsearbeidere. Selv om mulighetene er sterkt begrenset, slutter de ikke å stå opp for sine rettigheter. For tida tilbyr «Vær som Nina» opplæring og veiledning for sykepleiere og helsearbeidere over hele Ukraina. De arrangerer også møter for å diskutere sanitetsarbeidernes arbeid under krigen, arbeidsforhold og risiko i arbeidet. De deler erfaringer og planlegger en strategi for å håndtere og takle dagens utfordringer for arbeidere og fagforeninger i Ukraina.

For tida er organisasjonen også involvert i å gi humanitær hjelp til helsearbeidere som befinner seg i en vanskelig situasjon (bolighjelp for internt fordrevne, levering av medisiner og andre nødvendigheter, psykologisk støtte etc.) I tillegg til dette etablereres det aktivt samarbeid med internasjonale organisasjoner som støtter aktivitetene til «Vær som Nina»-bevegelsen og fagbevegelsen.

(denne informasjonen er henta fra nettsida til solidaritetsorganisasjonen «Fagforeninger støtter Flyktninger» i Polen

«Dråpe for dråpe -det kommer en bølge!»

Fra Commons.

Etter din mening, hvilken inntekt er nødvendig for et komfortabelt liv?

Til tross for deres håp om en anstendig lønn, konfronterer ukrainske sykepleiere den harde virkeligheten av å overleve på en lønn på bare € 245 per måned ( tilsvarer ca. 2860 n.kr. Oversetters merknad) På toppen av det er noen av dem enslige mødre, og oppdrar barn alene.

Hvis du synes dette er vanskelig å forestille seg, se vår dokumentar om Oksana Slobodiana, sykepleier og leder av «Vær Som Nina» -bevegelsen. (Filmen er tekstet på engelsk. Oversetters merknad)

Denne filmen ble laget sammen med det uavhengige European media network @spheranetwork

og @picoiproduction