Moskva gjenoppliver Stalins SMERSH for å jakte på motstanden i Ukrainas okkuperte områder.

Av Halya Coynash. Publisert i The Information Portal of the Kharkiv Human Rights Protection Group 19.01.2024

Den annonserte jakten på «sabotører og spioner» er den nyeste formen for terror mot ukrainere som forfølges for så lite som å vise det ukrainske flagget eller si «Slava Ukraina» (Ære til Ukraina. Oversetters merknad).

Det ser ut til at det pågår aktiviteter i Russland for å formelt gjenopprette de beryktede SMERSH ‘kontraspionasje’ enhetene fra Stalin-tida, med mål om å bekjempe påståtte ‘sabotører og spioner’, spesielt i okkuperte deler av Ukraina. Det er ingen grunn til å tvile på at dette er tenkt som et tilleggsverktøy for terror retta mot ukrainsk motstand og identitet, siden dette er nøyaktig rollen som Krim-SMERSH har spilt siden 2022. Den sistnevnte er angivelig en initiativgruppe uten offisiell status, men dens ‘vaktmenn’ samarbeider tydeligvis tett med russiske organer for håndhevelse av loven. Minst en annen SMERSH-enhet har allerede dukket opp i okkuperte Zaporizhzhia oblast, også på jakt etter ukrainere som åpent støtter sitt eget land.

Den 4. desember 2023 kunngjorde den russiske Duma-deputerte Andrei Gurulev, en generalmajor i Duma-forsvarskomiteen, opprettelsen av SMERSH i okkuperte deler av Ukraina (han brukte aggressorstatens term ‘Russlands nye regioner’). Målet med SMERSH, hevda han, var «å bekjempe sabotører og spioner», og han ba om at SMERSH skulle gjenopplives over hele Russland. Mens sikkerhetstjenesten jobber på spreng, skrev han, kunne de gå glipp av noe, og hevdet at det er interne fiender som handler mot Russlands interesser «med hjelp av vestlige sikkerhetstjenester». Sjøl om både den russiskinstallerte krimlederen Sergei Aksyonov og Yan Gagin fra den russiske proxy ‘Donetsk folkerepublikk’ har argumnetert for opprettesen av slik enheter, var dette tilsynelatende første gang en russisk tjenestemann sa at SMERSH allerede var i drift i okkuperte deler av Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizhzhia oblasts. I januar 2024 ble det sendt en video av en mann som ‘bekjenner’ å ha sendt detaljer om russisk luftvern i Belgorod. Han var mellom to menn i uniform med ordet SMERSH på baksiden. Slike ‘videoinnrømmelser’ er nøyaktig det Krim-SMERSH jevnlig produserer, med slike ‘innrømmelser’ som finner sted i rom som ligner politikontorer.

Gjenopprettinga av SMERSH ble oppdaget den 8. januar 2024 av Storbritannias forsvarsdepartement. Det ble uttalt at det ennå var «uklart om det nye navnet indikerer noen betydelig nye evner eller rolle for russiske kontraspionasjefunksjoner, eller om det bare er en ny benevning. Imidlertid er det et nytt eksempel på hvordan de russiske myndighetene bevisst innrammer Russland-Ukraina-konflikten i ånden fra andre verdenskrig, og deres sterke fokus på påstått infiltrasjon av eksterne trusler i landet «. SMERSH [en slags forkortelse for «død over spioner»] overtok den påståtte jakten på ‘tyske spioner’ inne i Sovjetunionen fra NKVD i 1943. Fra da til den formelt ble oppløst i 1946, jakta SMERSH på ‘spioner’ slik som NKVD tidligere jakta på ‘folkets fiender’, overvåket om folk var tilstrekkelig ‘patriotiske’ og generelt spredde terror. Det ble rapportert at det arresterte nesten 600 000 sovjetiske soldater, hvorav de fleste sannsynligvis ikke var spioner, men ble tatt fordi de hadde prøvd å skade seg for sjøl for unnslippe å delta ved fronten, for å ha desertert eller rett og slett ble ansett som ‘politisk upålitelige’. Ved kunngjøringen av opprettelsen av SMERSH-formasjoner i okkuperte Ukraina, sa Gurulev at de ville fungere på omtrent samme måte der som den stalinistiske originalen gjorde. Det er all grunn til å tro at dette ikke er en tom trussel, men det gjenstår å se om FSB er villig til å slipp på noen av deres politisk motiverte pågripelser av ukrainere på ‘sabotasje’ eller ‘spionasje’ anklager. Dette er en enkel måte for FSB å få ‘gode statistikker’ og sannsynligvis bonuser, så de kan godt komme til å vokte sitt ‘domene’, som de ikke ønsker å miste, og som de vil forsvare med sterk eiertrang. For øyeblikket jakter Krim-SMERSH på enhver krimbeboer som uttrykker pro-ukrainske synspunkter, og de vil sannsynligvis være hovedmålet for eventuelle nye ‘SMERSH’-grupper. Den beryktet overløperen Alexander Talipov og hans likesinnede jobber tydeligvis hånd i hånd med okkupasjonspolitiet eller FSB. Deres ofre tortureres eller terroriseres til å lage ‘offentlige unnskyldninger’ på video, som generelt sammenfaller med nyheter om at personen står overfor minst administrative, om ikke kriminelle, anklager(detaljer her). Ukrainerne blir fordømt og forfulgt for så lite som et ukrainsk flagg i vinduet, å synge eller spille en ukrainsk sang, si ‘Ære til Ukraina!’ eller fortelle sannheten om Russlands krig mot Ukraina.

RIA-Melitopol rapporterte den 10. januar at den russiske FSB rekrutterer folk fra okkuperte Melitopol og omegn for å «hjelpe SMERSH». Faktisk er bevisene som vises for øyeblikket på nivået av det man ser med Krim-SMERSH, som beviser samarbeid med russiske politiorganer, men ikke nødvendigvis med total kontroll fra sistnevnte. Som sin krim-kollega jakter også Zaporizhzhia-MERSH på innbyggere med en sterkt pro-ukrainsk holdning, som de kaller ‘zhduny’ [de som venter på befrielse av Ukrainas væpnede styrker]. De fleste arrestasjonene, som begynte mot slutten av august 2023, beskylder bare de ‘anklagde’ for å støtte Ukraina, uten de sjokkerende videoinnspilte ‘bekjennelsene’. De inviterer imidlertid folk til å sende dem ‘rapporter’ mot de som ikke støtter de russiske inntrengerne.

Det er typisk at ‘Zaporizhzhia-SMERSH’ også har fokusert på den forferdelige forfølgelsen av fem unge administratorer av ukrainske Telegram-kanaler: Yana Suvorova (19); Mark Kaliush; Heorhiy Levchenko; Oleksandr Malyshev, Maksym Rupchov; og Kostiantyn Zynovkin . Alle ble bortført og antakelig torturert til å lage videoinnspilte ‘bekjennelser’. De fem er blant et svært stort antall ukrainere som blir bortført, torturert og enten holdt på brev -besøksforbud eller satt på på vent for ‘rettssak’ og står overfor gale anklager. På den måten kan det godt være at SMERSH handler om ‘navneskifte’. Russland bruker allerede metoder for terror mot ukrainere, og vil fortsette å gjøre det til de blir drevet ut fra all ukrainsk territorium.