Anti-LGBT-angrep på kino i Kyiv.

Kilde: Patrick Le Tréhondat

(11. februar 2024) Vandaler har skadet Zhovten-kinoen i Kyiv på grunn av visninga av en film om LGBT-personer. De skrev homofobe uttalelser på veggene i kinoen og etterlot inskripsjonen «LGBT = Russisk» på veggen til kinobygningen.. Det forventes at flere LGBT-organisasjoner vil reagere. Til opplysning gikk den homofile filmfestivalen i Kyiv sist september bra, til tross for frykt for forstyrrelser.

LGBT Military, fagforeninga for LGBTQIA-soldater, uttaler i dag:

-Det homofobe angrepet på Zhovten-kinoen er uakseptabelt hærverk i en europeisk hovedstad.

-Angripernes slagord mangler grunnleggende logikk: Russland forbyr LGBT-bevegelsen og forfølger menneskerettighetsaktivister.

-Visninga av LGBT-filmer ville ikke vært mulig hvis Kyiv hadde vært under russisk okkupasjon.

-Det ville også vært umulig å gå rundt med et ukrainsk flagg, snakke ukrainsk eller lytte til ukrainsk musikk. Er det dette vandalene ønsker?

-Homofobe glemmer en ting. LGBT-personer er også i frontlinja i krigen, og forsvarer ukrainske byer mot russiske inntrengere sammen med alle andre. Mens disse vandalene å kliner maling på fasadene i fredelige ukrainske byer, i stedet for å tjenestegjøre i den russiske okkupasjonsarmeen eller bli torturert.

-Av respekt for LGBT-tjenestemenn og kvinner, som er en integrert del av forsvarsstyrkene, og på grunnlag av menneskerettighetene, må slike angrep strengt fordømmes og gjerningspersonene straffes.

– Derfor må lovforslag 5488(mot hatkriminalitet) innføres. Dette har lenge har vært ønsket i ukrainsk lovgivning. Det vil styrke det strafferettslige ansvaret for forbrytelser som er motivert av intoleranse mot medborgere.