Russland innrømmer omsider å ha holdt journalist Victoria Roshchyna i fangeskap i nesten et år

Pubiisert på nettstedet «Human Rights in Ukraine», 28. mai, 2024. Av Halya Coynash

Russland har ikke gitt noen informasjon om hvor den unge journalisten holdes og hvorfor, og blokkerer enhver kontakt med henne.

Victoria Roshchyna Foto lagt ut av Radio Svoboda

Victoria RoshchVictoria Roshchyna forsvant mens hun utførte en etterforskning i det okkuperte Ukraina, har Russlands forsvarsdepartement innrømmet at hun er i russisk fangenskap. Ingen ytterligere informasjon har blitt gitt, og Russland nekter, noe som er ulovlig, å la Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) møte henne.

Det ser ut til at brevet fra det russiske forsvarsdepartementet bare angir at Roshchyna (f. 1996) er «varetektsfengla og for er for øyeblikket på territoriet til Den Russiske Føderasjonen». Det er ingenting som indikerer hvorfor hun ble varetektsfengsla og hvilke, om noen, siktelser som formelt er reist.  I rapporteringa av dette forklarte Ukrainas National Union of Journalists at brevet, datert 17. april, var et svar på en formell forespørsel om informasjon fra Victorias far. Han mottok svaret rundt 22. april og kontakta ICRC som har klart å bekrefte at journalisten faktisk er på russisk territorium, men ikke mer. Russland bryter internasjonal lov både ved å bortføre og holde sivile som gisler, og ved å blokkere tilgang til ICRC og andre internasjonale overvåkere.

Roshchyna jobba tidligere for Hromadske.ua, og publiserte deretter jamnlig på Ukrainska Pravda og Radio Svoboda (RFE/RL). Hun ble først pågrepet av russerne 11. eller 12. mars 2022, etter å ha ankommet det okkuperte Berdyansk. Ved begynnelsen av Russlands fullskala-invasjon av Ukraina hadde hun gitt uvurderlige rapporter om situasjonen i de områdene som var under russisk angrep. Hun hadde dessuten nettopp publisert en rapport for Hromadske om Enerhodar, byen som er knytta til Zaporizhzhia kjernekraftverk, hvor innbyggere desperat hadde forsøkt å stoppe Russlands invasjon. Journalisten ble holdt pågrepet i ti dager, men løslatt 21. mars og kunne komme seg til Zaporizhzhia. 

Illustrasjonsfoto

Roshchyna har aldri lagt skjul på sin holdning til de russiske inntrengerne i Ukraina. 8. mars 2022 la hun ut en rapport på Facebook som begynte med ordene » Jeg vil aldri tilgi Russland», og beskrev at hun passerte to utbrente biler, hvor den andre, viste det seg, fortsatt inneholdt forkullede kroppen til en mann fra landsbyen. Hun og sjåføren hennes hadde klart å rømme fra en kolonne med russiske stridsvogner, bare takket være lokale innbyggere som hadde hjulpet dem med å gjemme seg. Bilen deres, som var tydelig merket med et PRESS-skilt, ble imidlertid ransaka, hvor den bærbare datamaskinen, videokameraet, ryggsekken og sjåførens sigaretter stjålet.

Avslutningsvis skrev hun: « Jeg dro til regionene for å beskrive hva som skjer der og hva folk der, hvor de befinner seg uten kommunikasjon, men hele tida står under ild fra maskingevær, rakettmissiler og brølet fra russiske stridsvogner.

I små landsbyer og byer føler okkupantene seg som «helter»(og dermed hevet over lov og orden. Oversetters merknad) – de skyter på sivile som bor der, de setter fyr på bilene deres, dreper og plyndrer. De gjør menneskers liv til et helvete, og traumatiserer barn. De tok fra med mitt tekniske utstyr, men de vil ikkekunne ta fra meg ønsket om å fortelle sannheten om deres forbrytelser.

Denne gangen blir det nok et mirakel som redder meg.

Men jeg vil aldri tilgi Russland.

Aldri.

De vil brenne i helvete og vil definitivt stilles for retten.»

Victoria var en av prisvinnerne av International Women’s Media Foundations Courage in Journalism Awards for 2022 .

Den 25. juli 2023 dro Roshchyna fra Ukraina til Polen, for å komme seg til det okkuperte Ukraina via Russland. Hun ble bortført fra okkupert territorium 3. august 2023, med dette første gang Russland har erkjent ansvaret.

Victoria Roshchyna er en av flere journalister som Russland har bortført siden fullskala-invasjonen av Ukraina.