Eldre lærer flykta fra Russland etter å ha blitt anklaget for å ha fortalt elever om grusomhetene i Bucha

Publisert på nettstedet Meduza, 17.juni 2024 Kilde: Agentstvo

En 65 år gammel skolelærer har flykta fra Russland etter å ha blitt sikta for å spre «desinformasjon» om den russiske hæren. Dette ved å ha fortalt elevene sine om grusomhetene begått av russiske soldater i Bucha.

I april 2022, under et skoledekkende initiativ kalt «Leksjon av vennlighet», skal russisk språk- og litteraturlærer Natalia Taranushenko ha fortalt klassen sin om de brutale handlingene som ble begått av den russiske hæren i Bucha under okkupasjon av byen. Dette ved å vise elevene flere innslag fra ukrainske nyhetsprogrammer , og fortelle dem at Russlands invasjon av Ukraina bryter internasjonal lov, ifølge nettstedet Agentstvo. Telegram-kanalen Baza bemerker at Taranushenko også fortalte studentene at til tross for hennes motstand mot krigen, så ønska hun ikke å bo i noe land enn Russland.

Etter leksjonen klaga en av Taranushenkos elever over uttalelsene til faren sin, som fulgte opp med å melde fra om læreren til myndighetene og kreve at hun ble sparka fra skolen. I to år nekta rettsvesenet å starte straffesak mot Taranushenko, men i midten av juni 2024 ble hun, ifølge Telegram-kanalen Astra, sikta basert på materiale samla av Federal Security Service (FSB) og Innenriksdepartementets Antiekstremisme-senter.

Taranushenko fikk vite om anklagene gjennom medieoppslag, ifølge en kilde som snakka med Agentstvo. Anklagene mot henne har en maksimumsstraff på 10 års fengsel.

12. juni, ifølge en annen Agentstvo-kilde som kjenner Taranushenko, forlot hun Russland. Han forteller at læreren nå befinner seg i et land utafor EU, hvor hun er i ferd med å komme seg etter stresset med det han beskriver som en vanskelig reise ut av Russland.

Mandag omtalte Agentstvo Taranushenkos angivere som Artyom Aleksandrov og Dmitry Naavgust. Et dokument utstedt til Taranushenko i mai 2022 indikerer at «foreldra til [studentene] GD Naavgust og AM Aleksandrov rapporterte at [lærerens] uttalelser påførte barna deres psykiske traumer og følelsesmessige plager.»

Dmitry Naavgust fortsatte å rapportere Taranushenko til myndighetene også etter at dattera hans flytta til en annen skole høsten 2022, ifølge en av Agentstvos kilder. Nettstedet forteller også at Artyom Aleksandrov, som angivelig slutta å sende inn klager mot læreren i 2022, idag er soldat og har deltatt i invasjonen av Ukraina.