Belarus: Ny rettssak mot fagforeningsleder Volha Brytsikava, igjen for lukkede dører

Publisert på nettstedet Salidarnast 11. juni, 2024. (Fengslinga av Volha Brytsikava er tidligere omtalt av oss her, på et tidligere tidspunkt i prossesssen. Oversetters merknad)

Den 11. juni 2024 skal straffesaken til Volha Brytsikava, lederen av Naftan arbeidsplassforbund tilknytta BNP, behandles for lukkede dører av Vitsebsk regionale domstol. Hun er sikta i henhold til del 1, artikkel 130 i RB CC for å ha oppfordra til sosial fiendskap eller splid. Saken vil bli ført under dommer Vladimir Charavach, melder «Viasna».

Saken til den politiske fangen Volha Brytsikava ble først behandla 11. mars 2024, med siste høring 14. mars. Etter all sannsynlighet ble det avsagt dom den dagen, men utfallet er ukjent. Ettersom tiltalens karakter ikke har endra seg, kan man anta at dommen ble anka og et nytt rettsmøte ble berammet.

Volha Britsikava ble løslatt i mai 2022 etter 75 dagers arrestasjon for uttalelser mot krigen. 1. november 2022 ble hun varetektsfengsla nok en gang, under administrative siktelser. To dager seinere fant retten henne skyldig i å spre «ekstremistisk materiale», og hun ble dømt til 15 dagers fengsel. 11. november ble hun dømt til ytterligere 15 dagers fengsel for «uautorisert streik». Etterforskninga ble utløst av et bilde med slagordet «NO TO WAR», som Volha hadde lagt ut i sosiale medier.

I august 2023 ble Volha nok en gang arrestert på grunnlag av mistanke om å ha begått en forbrytelse i henhold til del 1 artikkel 361 i RB CC («offentlige oppfordringer til å overta statsmakta eller endre den konstitusjonelle ordenen til republikken Belarus, gjennom bruk av makt eller høyforræderi» ). Anklagene ble imidlertid endra i løpet av etterforskninga.

Støtt den politiske fangen med et postkort: СИЗО-2. 210026, г. Витебск, ул. Гагарина, 2, Ольга Игоревна Бритикова.